miercuri, 26 august 2009

CASTRAVETI MARINATI CU OTET(bulgaresti)


Gata,ne pregatim camara pentru iarna!Am pus castraveti,asa cum pun in fiecare an,dupa reteta mamei(Dumnezeu s-o odihneasca in pace),reteta cu care n-am dat gres niciodata.Fara conservanti,pikant fix,sau alte minuni care cica fac muraturile bune.
Castravetii pusi de mine,ies dulci-acrisori,crocantei si fara E-uri.
Avem nevoie de
-castraveti
-otet din vin de 9 grade-o parte la patru parti de apa
-sare mare neiodata-o lingura la litrul de lichid
-zahar-o lingura la litrul de lichid
-boabe de piper
-boabe de mustar
-foi dafin
-floare de marar
-ceapa taiata pestisori
-felii de morcov
-usturoi
Catravetii spalati se aseaza in borcane alaturi de pestisori de ceapa,felii de morcov,boabe de piper si mustar,usturoi,foi de dafin,iar deasupra borcanului se pune floarea de marar.
Se masoara cu aproximatie cat lichid trebuie(daca e putin mai mult nu-i bai).
Se incalzeste apa si otetul(nu se fierbe,doar cat sa se dizolve sarea si zaharul)si se adauga sarea si zaharul.Lichidul se toarna in borcane,peste castraveti,se pun capacele si se sterilizeaza borcanele la BM.Se tin inca 15 minute,din momentul in care fierbe apa.Borcanele se racesc si in camara,pentru iarna,cu ele.

luni, 24 august 2009

PASTA DE ZAHAR

-retata apartine Adrianei-Nicoleta,careia-i multumesc de fiecare data,cand folosesc pasta

Avem nevoie de:

-450 gr zahar pudra din comert(cat mai fin posibil)
-5 gr gelatina(granule de la Dr.Oetker)
-50 gr miere sau energizant(glucoza)
-30 ml apa

Se pune gelatina in apa si se lasa sa se umfle. Se pune apoi pe foc pt a se dizolva(atentie sa nu fiarba) si se adauga mierea sau energizantul(se pot adauga si diverse arome). Acest lichid se toarna peste zaharul pudra pus intr-un castron si se framanta ca un aluat, daca se lipeste se mai adauga zahar.
Se infasoara in folie alimentara si se lasa sa se odihneasca.Pasta odihnita se lucreaza mult mai usor.
Cand se intinde foaia,pentru a nu se lipi,se foloseste zahar pudra sau amidon.
Cantitatile din reteta acesta de pasta de zahar sunt potrivite pt un tort mai mic.