joi, 25 februarie 2010

PLACINTA CU MERE



Placinta cu mere e un desert foarte usor de facut si placut de toti!

Asadar,am dat merele (cam 1,5 kg)pe razatoarea mare si le-am pus la calit cu cateva linguri de zahar.Dupa ce s-au calit am dat vasul de pe foc si am lasat sa se raceasca si am adaugat putina esenta de rom(merge scortisoara dar din cauza de copil pretentios,nu am pus).

FOILE
-500g faina
-25g drojdie proaspata
-250ml apa calduta
-2linguri zahar
-jumatate lingurita sare
-2linguri ulei
Se framanta un aluat elastic,care se lasa 15 minute sa se odihneasca.
Se imparte in trei sau patru(depinde de marimea tavii_ si din fiecare parte se intinde cate o foaie,cat de subtire se poate,intai cu sucitorul apoi cu mainile.Foaia se pune pe hartie de copt,se pun mere pe toata suprafata foii si cu ajutorul hartiei se ruleaza.
Se aseaza rulourile in tava unsa.Se ung si ele deasupra cu ulei si se dau la cuptor,la foc mediu,pana se rumeneste putin deasupra.Se pudreaza cu zahar pudra.




PAPRICAS DE PUI CU SMANTANA

Inspiratie Laura Laurentiu



O mancare foarte gustoasa,care ne-a placut de la prima degustare!
Am folosit:
-un piept de pui(folositi ce va place)
-2 cepe mari
-150g smanatana
-o lingura faina
-o lingurita boia de ardei
-foi dafin
-sare,piper
Carnea se spala ,se taie bucati si se pune la prajit in putin ulei,pe fiecare parte pana isi schimba culoarea.Se scoate carnea si se tine la cald.
In uleiul ramas calim ceapa tocata,pana devine sticloasa,adaugam boiaua,carnea,foaia de dafin si apa calda cat s-o cuprinda.Lasam sa fiarba bine carnea,apoi turnam smantana amestecata cu faina si o lingura de apa.Se poriveste de sare si piper.Mai lasam putin pana se ingroasa sosul.
Se poate servi alaturi de piure de cartofi,orez sau mamaliga.




miercuri, 24 februarie 2010

CIUPERCI UMPLUTE

Recipe by Maya



Avem nevoie de:
-ciuperci
-o ceapa mica
-3 catei de usturoi
-o rosie
-125g sunca presata
-o legatura mica de patrunjel
-125ml smantana dulce
-cascaval ras
-ulei de masline,sare ,piper-dupa gust
-o rosie pentru deasupra
Se spala ciupercile,se sterg cu un servet curat Se indeparteaza coditele,dar se pastreaza .Se toaca coditele ciupercilor.Se toaca fin ceapa , ustroiul si patrunjelul.Rosia se curata de coaja si se taie cubulete.Sunca se taie marunt. Se pune ceapa la prajit,in ulei de masline,pana se aureste,se adauga coditele tocate si ustroiul,se lasa la prajit putin.
Se pune si sunca,se aduga rosia si patrunjelul tocat si se mai lasa 1-2 minute .
Se toarna si smantana,se lasa putin sa scada,se potriveste de sare si piper.
Cu aceasta umplutura,se umplu ciupercile.Se pune deasupra o felie de rosie si cascaval ras,se pun ciupercile in tava de la aragaz,pe hartie de copt si se da tava la cuptor,la 200 grade,in cuptorul incalzit in prealabil.

IAHNIE DE FASOLE




Ne place fasolea ;si cum o gatim mai rar,cand o servim ne pare o delicatese!
Avem nevoie de:
-fasole(in jur de jumatate kg)
-2 cepe medii tocate marunt
-un morcov dat pe razatoare
-foi dafin
-pasta rosii
-verdeata
-sare, piper
-afumatura(daca nu tineti post)

Se poate pune fasolea in apa, sa se inmoaie, cu o zi inainte ca sa fiarba mai repede.

Se pune fasolea la fiert. Se lasa sa clocoteasca 10 minute dupa care se schimba apa. Se repeta aceasta operatie.

Intre timp se caleste ceapa si afumatura, apoi se adauga morcovul si pasta de rosii si se mai lasa sa fiarba 5 minute. Acest amestec se adauga peste fasole, se pun verdeturile si condimentele.Se fierbe pana mai scade din zeama .


luni, 22 februarie 2010

PIZZA FAMILY




Zilele trecute,puiul meu a dorit pizza!Cererea a venit cand se uita la desene animate si Arthur,unul din personajele preferate manca pizza.Era ora 19,dar totusi i-am facut placerea copilului.
Asadar m-am pus pe framantat aluatul,acelasi pe care il folosesc intotdeauna.
Am folosit:
-300g faina
-150ml lapte caldut (sau apa)
-25g drojdie
-un praf sare
-o lingurita zahar
-2 linguri ulei(de masline am folosit eu)
Drojdia se amesteca cu zaharul pana se lichefiaza,se pune peste faina,se adauga sarea si laptele caldut,se incorporeaza faina apoi se framanta folosindu-ne de cele doua linguri de ulei pana se dezlipeste aluatul de peretii vasului.Rezulta un aluat elastic care se lasa la dospit.


Pe blatul de pizza am pus ce aveam la acea ora in frigider:
-salam
-cascaval
-passata de rosii(in care am adaugat condimente)
-masline
-cateva ciuperci





joi, 18 februarie 2010

MACROU MARINAT





De foarte mult timp caut o reteta de macrou marinat,fara conservanti si alte cele si a carei produs final sa aiba gustul si textura celui din comert.
Am primit aceasta reteta de la vecina mea,am probat-o si am fost multumita de rezultat.
Avem nevoie de:
-macrou
-otet
-ulei
-sare
-facultativ-ceapa,morcov,masline,boabe de mustar,piper,etc.
Pestele se curata,se spala si se taie in bucatele de 1-2cm.


Se aseaza intr-un vas incapator un rand de peste,se pune sare din abundenta peste,iar peste,sare,pana se termina pestele.



Se acopera vasul si se da la frigider 24 de ore.
Dupa cele 24 de ore,se spala pestele de sare si se pune la scurs.
Dupa ce s-a scurs bine de apa,se aseaza iar in vas,turnandu-se peste peste otet,cat sa-l cuprinda.

Acum se poate pune alaturi de peste si ceapa taiata pestisori,felii de morcov,condimente.

Se acopera vasul si se da iar la frigider pentru 24 ore.
Dupa aceste 24 de ore,se scurge otetul si se toarna ulei,cat sa cuprinda pestele si se da la rece pentru inca 24 ore.
Dupa aceste ultime ore,pestele este gata de servire.

Asa pregatit se consuma si se pastreaza o saptamana.
Eu nu am incercat,pentru ca de fiecare data cand am facut s-a consumat repede,dar vecina mi-a spus ca pus in borcane si sterilizand borcanele 15 min la BM,tine cateva luni.

BUDINCA DE PASTE CU BRANZA




Un desert foarte usor de facut si agreeat atat de cei mari cat si de cei mici!
Eu am folosit:
-600g urda proaspata(folositi ce doriti)
-4 linguri zahar
-4 oua
-o mana buna de stafide
-esenta vanilie(puneti de care va place)
-500g spaghete(pe care le-am fiert si scurs conform instructiunilor de pe pachet)

Apoi,branza se amesteca cu zaharul,ouale,stafidele si esenta




Se amesteca cu pastele,compozitia rezultata se pune intr-o tava unsa cu unt si se da la cuptor,la foc mediu,pana se rumeneste deasupra.

duminică, 14 februarie 2010

PRAJITURA CU MERE SI BEZEA


Recipe by Gabi Cara

O prajitura care noua ne place foarte mult,mai ales acum cand sunt mere din abundenta in piete.
Avem nevoie de:
-2kg (aprox)de preferinta soiul ionatan care se spala,se curata,se dau pe razatoarea mare si se calesc cu zahar,(cantitatea dupa preferinta)pana scade apa din ele.Cand sunt gata, se adauga scotisoara.


Apoi:
- 5 oua
- 250g zahar + 5 linguri zahar
- 180ml ulei
- 125ml apa clocotita
- coaja rasa de la o lamaie(eu am pus de portocala)
- drojdie cat o nuca mica
- 10g praf de copt(un pliculet) stins cu zeama de lamaie(portocala)
- faina cat cuprinde, ca la chec, coca sa faca falduri atunci cand curge

Se separa ouale;cele 5 galbenusuri se freaca cu 250g zahar, pana se albesc.Apoi se adauga uleiul cate putin,apoi apa clocotita usor,mixand energic.
Adaugam drojdia (cand compozitia este calduta) si praful de copt stins .
Se pune faina, atat cat este necesar ca aluatul ca curga in falduri.


Compozitia se pune in tava unsa cu unt si deasupra se pun merele calite.


Se coace la 180 grade si inainte sa fie gata (ea se rumeneste usor) se scoate din cuptor si se pune bezeaua facuta din cele cinci albusuri cu cinci linguri de zahar.

Se da iar la cuptor pana bezeaua devine aurie.
Cand se raceste,siropul de mar iese prin bezea.