miercuri, 31 martie 2010

GHIVECI DE LEGUME




Mai usor de atat nu se poate!
Acest ghiveci ne place chiar daca e post,chiar daca nu e!Se pot folosi toate legumele care va plac.
Eu am folosit:
-3 cartofi
-2 cepe
-un morcov
-un ardei
-o mana fasole verde
-o mana mazare verde
-ulei
-bulion
-sare si piper
-verdeata

Ceapa tocata se caleste in putin ulei,se adaugaardeiul si morcovul taiate feliute,cand s-au muiat se adauga cartofii taiati cuburi si celelalte legume.


Se cuprind legumele cu apa si se adauga putina sare.Se lasa sa fiarba si cand legumele sunt aproape fierte se adauga bulionul,se potriveste de sare si piper.Mai fierbem cateva minute si gata.
Se serveste cu verdeata deasupra.



duminică, 28 martie 2010

COZONAC DE POST





Reteta este a Laurei Laurentiu,o maestra a aluaturilor!Laura,multumesc!
Daca vreti un cozonac de post pufos si bun,asta-i reteta potrivita!
Eu am facut acest cozonac pentru parastas si toata lumea a fost uimita cat de bun poate fi un cozonac fara ou,lapte sau unt.

INGREDIENTE pentru un cozonac:
-500g faina
-250-270ml suc acidulat(fanta)
-40g drojdie proaspata
-60g zahar
-80ml ulei
-coaja de lamaie
-esente
Ca umplutura am folosit rahat.
Se face o maia din drojdie,jumatate din zahar si cateva linguri de suc,se rastoarna peste faina si se lasa maiaua la umflat bine.
Cand maiaua a crescut se framanta un aluat nelipicios,care nu trebuie sa fie tare.Se unge vasul cu o pelicula de ulei,se intoarce aluatul pe toate partile,sa se acopere cu ulei si se lasa la crescut,la cald.



Cand este gata crescut,se rastoarna aluatul pe masa de lucru unsa cu ulei,se imparte in doua,fiecare parte se intinde cu mana si se pune rahat,se ruleaza,apoi rasucesc se intre ele,formand cozonacul.Se pune cozonacul in tava unsa sau captusita cu hartie de copt si se lasa la crescut o ora.



Se stropeste suprafata cozonacului cu putin suc si se da la cuptorul preincins la 200 de grade, dupa 10 minute reducand focul la 180 de grade. In momentul in care vi s-a parut destul de rumen, se acopera cu o coala de hartie de copt umezita, continuand coacerea inca 40 de minute.

miercuri, 17 martie 2010

CARTOFI CU MASLINE





O mancare foarte gustoasa chiar daca este de post.
Am folosit:
-6 cartofi
-3 cepe mici
-un ardei
-un morcov
-masline
-pasta de rosii
-ulei
-sare,piper
-foi de dafin
-cimbru
-3 catei usturoi

Ceapa se toaca si se pune la calit in putin ulei;se adauga ardeiul tocat si morcovul ras.Cand ceapa devine sticloasa se adauga si cartofii taiati cuburi.Se pune putina sare,se cuprinde cu apa si se lasa sa fiarba.





Cand cartofii sunt aproape fierti,se adauga pasta de rosii,foaia de dafin,putin cimbru,usturoiul tocat si maslinele,se potriveste de sare si piper.Se mai lasa 5 minute pe foc si gata!
Se serveste calda cu verdeata tocata deasupra.

luni, 15 martie 2010

SARMALUTE DE POST (cu ciuperci)




Noua ne plac foarte mult sarmalutele de post cu ciuperci,fie ele cu frunza de varza sau foi de vita.
De data asta am facut in foi de vita.
Am folosit cam asa:
-1 kg ciuperci
-2 cani(nu mari,de ceai)orez
-3 cepe mari
-2 morcovi
-o legatura marar
-o legatura patrunjel
-pasta de rosii(passata facuta in casa am folosit eu)
-ulei
-sare si piper
-putin cimbru
-foi de vita
Foile se pun la desarat daca sunt de la saramura.
Ciupercile se curata,se spala si se taie marunt;la fel si ceapa,morcovul se da pe razatoare.
Se pune ceapa,morcovul la calit in ulei,cand ceapa devine sticloasa se adauga ciupercile.Cand a scazut toata apa din ciuperci se adauga orezul spalat,verdeata tocata ,se condimenteaza,se pun doua linguri de pasta de rosii.
Se lasa umplutura la racit,dupa care se formeaza sarmalutele.
Se pun in vasul in care vor fierbe,in randuri,se acopera cu foi de vita,se toarna putin ulei,passata si se acopera cu apa.Se fierb la foc mic,la cuptor.





joi, 11 martie 2010

SAVARINE CU PESMET



INGREDIENTE:
-5 oua
-6 linguri de zahar
-6 linguri pesmet
-un praf sare.

PENTRU SIROP
-un pahar de apa
-150 g zahar
-esenta rom
PENTRU ORNAT
- frisca(aprox.300g)

Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea pana se albesc;apoi se adauga pesmetul.
Se bat albusurile spuma si se adauga in compozitia de galbenusuri.
Se ung formele si se tapeteaza cu faina,se umplu cu compozitie si se coc la foc puternic.
Se fierbe siropul si se introduc savarinele,se scot pe platou invers,cu partea bombata in jos,se taie un capacel si se orneaza cu frisca.

DOVLECEI A LA MAYA



Mi-am adus aminte de minunea asta si am facut-o puiului meu.
Pentru doua portii mici avem nevoie de:
-2 dovlecei mici
-50 g jambon fiert(eu am pus sunca de pui)
-50 g cascaval
-un catel de usturoi
-o legatura mica de patrunjel
-doua linguri ulei de masline
-sare, piper
-o rosie
Patrunjelul, usturoiul, sarea si piperul se piseaza.
Se adauga uleiul de masline si se amsteca .
Dovleceii se taie felii subtiri si se amesteca cu sosuletul format mai sus.
Adaugam jambonul, amestecam si punem totul intr-un vas termorezistent.
Taiem cascavalul cubulete (sau razuit), presaram deasupra.
Punem felii de rosie si dam la cuptorul preincalzit la 180-200 grade C, pana devine rumenit cum va place.

marți, 9 martie 2010

MUCENICI (DE POST)

Cu multumiri Shumailei




Cum suntem in Postul Mare,mucenicii i-am facut cu aluat de post.

Ingrediente pentru aluat:
-1kg faina
-500 ml apa calduta
-150g margarina
-100-125g zahar
-75g miere de albine
-50g drojdie proaspata
-un praf sare

Suplimentar:
-100g margarina
-zahar vanilat de buna calitate
-nuca
-miere
Drojdia se amesteca cu un sfert din cantitatea de zahar,drojdia se va topi.Restul de zahar se topeste in apa calduta.Se toarna drojdia peste faina,sarea,apoi apa si se incepe framantarea.Se pune si mierea,margarina moale putin cate putin pana o incorporam pe toate.La sfarsit rezulta un aluat moale ca cel de cozonac.Se lasa la rescut pana isi dubleaza volumul.



Apoi,margarina(cele 100g)se freaca cu zaharul vanilat.
Cand aluatul a crescut se imparte in 2-3 bucati.Fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul,se unge cu margarina vanilata si se impatureste.



Se taie fasii,iar fiecare fasie se taie la randul ei,dar la un capat nu de tot-asa,ca doi craci de pantalon.Se mpleteste si se formeaza mucenicul.
Cat se coc mucenicii facem un sirop din apa si miere,proportii 1:1.Siropul se toarna peste mucenicii fierbinti si se lasa pana se racesc sa absoarba tot siropul.
Se ung cu miere si se dau prin nuca.
Asa insiropati sunt o nebunie.