vineri, 30 aprilie 2010

CIORBA DE CARTOFI DREASA



O ciorbita pe care puiul meu o mananca cu mareee placere!!!!
INGREDIENTE:
-3 cartofi
-o ceapa
-2 fire ceapa verde
-un morcov
-150g smantana grasa
-un galbenus
-ulei
-sare
-bors
-leustean

Ceapa taiata marunt se caleste in putin ulei alaturi de morcovul taiat rondele.



Cand s-au muiat putin,se adauga cartofii taiati cubulete si se cuprind legumele cu apa.

Cand legumele sunt fierte se adauga sare si borsul fiert in alt vas(dupa gust).Se da vasul de pe foc.
Smantana se amesteca cu galbenusul,se ia cu polonicul din ciorba si se adauga cate putin peste smantana astfel incat amestecul sa ajunga la temperatura ciorbei(asa nu se branzeste smantana).Se adauga tot amestecul in oala si se adauga leustean tocat.


joi, 29 aprilie 2010

MINI CHOUX-URI





PENTRU GOGOSELE
Avem nevoie de:
-300 ml.apa
-150 ml.ulei
-o lingura zahar
-300 gr. faina
-4 oua mari- la temperatura camerei
-un praf de sare.
-1 pliculet de zahar vanilat

Apa, uleiul si zaharul se pun la fiert, cand s-au infierbantat bine se pune faina toate odata si se amesteca cu o lingura de lemn. Fierbeti cateva minute amestecand incontinuu. Se formeaza o coca destul de "teapana". O dam de pe foc si-o lasam sa se racoreasca atat cat sa tinem degetul in ea fara sa ne ardem. Ouale se adauga unul cate unul,nu se adauga oul urmator pana nu e incorporat cel de dinainte.
Se pune aluatul in sprit (sau intr-o punga de plastic careia ii taiem un colt), se pune hartie de copt pe tava de aragaz si se spriteaza gogoselele de marimea dorita.Eu le-am vrut mici.
Le bagam imediat la cuptorul incins dinainte la foc mare la inceput si cind incepe sa se rumeneasca la foc mijlociu(deci nu mic-diferenta mare de temp. le pleosteste)
cind se usuca bine le scoatem.



CREMA
-150 g zahar+3 linguri
-3oua
-3 linguri pline cu faina
-500 ml lapte
-vanilie
Mod de preparare
Galbenusurile se amesteca cu cele 150g zahar,se adauga cate putin laptele si faina,se omogenizeaza bine.Lichidul obtinut se da prin sita si se pune in vas pe baie de aburi,pana devine o crema consistenta.
Albusurile se bat spuma cu cele 3 linguri de zahar si se adauga usor in crema calda;se adauga si fiola de vanilie.
Gogoselele se taie sau se umplu cu seringa de cofetarie cum am facut eu.

CHIFTELUTE CU SOS




Pentru chiftelute

Ingrediente:
-carne tocata amestec
-ou
-ceapa
-usturoi
-verdeata
-sare si piper
-faina si ulei pentru prajit
Ceapa si verdeata se toaca,usturoiul se piseaza.Carnea se amesteca cu toate ingredientele,se potriveste de sare si piper.Cu mana umeda se formeaza chiftelele,se dau prin faina si se prajesc in ulei.





Pentru sos
-rosii in bulion
-o ceapa
-2 catei usturoi
-o lingurita zahar
-sare si piper
-foi dafin
-ulei

Ceapa si usturoiul tocate marunt se calesc in putin ulei,se adauga rosiile in bulion si se subtiaza cu putina apa.Se adauga zaharul,foaia de dafin,se potriveste de sare si piper.Se adauga chiftelele-sa fie cuprinse de sos si se fierbe pana se ingroasa sosul.

miercuri, 28 aprilie 2010

PAINICI PUFOASE



Reteta am gasit-o aici.


Aceste painici sunt foarte potrivite pentru micul dejun si nu numai.Sunt foarte pufoase si gustoase.
Ingrediente:
-400g faina alba
-15g drojdie proaspata
-180ml apa calduta
-120ml lapte caldut
-o lingurita sare
-o lingurita zahar
Drojdia se dizolva cu zaharul,se toarna peste faina.Se lasa putin pana creste maiaua.Apoi se adauga celelalte ingrediente framantand un aluat elastic care se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.Se formeaza 10 bile egale.
Bilele se aseaza in tava,pe hartie de copt.


Cu ajutorul unui sucitor subtire sau cu coada unei linguri de lemn,se apasa pe mijlocul fiecarei bile.
Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.
Se coc la 220g timp de aproximativ 15-20 minute.



miercuri, 21 aprilie 2010

TORT NAVA SPATIALA(MILLENIUM FALCON CAKE)



Realizarea acestui tort a fost o adevarata provocare!
De ce??!!Pentru ca tot ceea ce inseamna science fiction este un punct mort pentru mine.
Sper sa nu fi dezamagit sarbatoritul,un impatimit al filmelor SF,iar tortul meu sa-i fi amintit de o nava spatiala.


miercuri, 14 aprilie 2010

CHIFLE PUFOASE




Recipe by POCA

Avem nevoie de :
-200 ml lapte cald
-200 ml apa minerala
-130 ml ulei floarea soarelui
-25 g drojdie proaspata
-2 linguri cu varf zahar
-jumatate lingurita sare
-600-650 gr. faina
Pentru deasupra-un galbenus,putin lapte si mac.
Facem maiaua din drojdia amestecata cu putin lapte caldut si putin din zahar. Intr-un castron punem faina doar 550 gr, 100 lasam deoparte, in centrul ei maiaua, dupa ce dospeste adaugam restul de ingrediente la gramada. Apa minerala se pune din sticla exact cand se pun toate in castron.Se amesteca cu lingura de lemn,pana se omogenizeaza cat de cat,apoi se framanta cu mainile si se incorporeaza cate putin si restul de faina (100 gr).
Rezulta un aluat moale si elastic,se acopera si se lasa cam 30-40 min pana isi dubleaza volumul.




Se scoate pe masa infainata, fara a mai framanta.
Se imparte in 16 parti egale, se fac bile,se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Cu gura unui pet am apasat usor pe mijlocul fiecarei chifle.Se lasa pe masa cam 15 min sa mai creasca.
Se ung cu un amestec de galbenus cu putin lapte (amestecul sa nu fie rece).Se presara cu mac.Se dau in cuptorul incins la 180 grade pt 20-25 min ( pana se rumenesc deasupra si dedesubt).


PLACINTA CU BRANZA DULCE



Avem nevoie de:
-un pachet foi de placinta
-branza dulce -cam 800g am avut eu
-5 oua
-zahar -cateva linguri,dupa gust
-2 plicuri zahar vanilat
-stafide(facultativ)
-esenta -de care va place
-ulei pentru uns foile

Suplimentar-un ou mare si cateva linguri lapte,pentru deasupra.

Se amesteca branza cu ouale,zaharul, stafidele si zaharul vanilat. Se amesteca pana cand se omogenizeaza si se topeste zaharul.Se adauga si esenta.
Se unge o tava ,pe cea de la aragaz am folosit eu si se aseaza foile. Se pun 4-5 foi unse fiecare in parte cu ulei, apoi turnam o parte din compozitia de branza, iar 4-5 foi unse individual, iar compozitie de branza si la final din nou foi .
Se taie apoi foile in patrate .Se toarna deasupra oul amestecat cu lapte si se da la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.





marți, 13 aprilie 2010

SARAMURA DE MACROU




Macroul reprezinta una din putinele surse de omega 3 si din aceasta cauza nu ar trebui neglijat in alimentatie.
Am folosit pentru aceasta saramura rapida de macrou,urmatoarele:
-macrou
-sare
-boia iute
-zeama de lamaie
-usturoi
-ceapa(verde am folosit eu)
-cimbru
-rosii decojite

Pestele se curata,se spala si se sareaza.Se frige pe gratarul incins.



Cat s-a facut pestele am preparat si saramura.
Intr-un vas se pune putina apa cu sare la fiert,se adauga usturoiul si ceapa taiate marunt,rosiile decojite tocate,putina boia iute,cimbru.Se fierb toate impreuna cateva minute,apoi se stoarce zeama de lamaie si se potriveste de sare.
Zeama fierbinte se rastoarna peste macrou.
Se serveste musai cu mamaliga.