miercuri, 22 iulie 2009

SALATA DE VINETE


E vara,e timpul vinetelor!
Salata de vinete imi place foarte mult fie ea doar cu ceapa sau si cu maioneza.

-1kg vinete(la mine au fost 3 bucati la kg)
-maioneza de casa (eu am pus cam doua linguri)
-o ceapa tocata marunt(eu am dat-o pe razatoare)
Vinetele se coc(eu le-am copt pe flacara),se curata si se lasa la scurs.Apoi se toaca marunt sau se dau la mixer(pasator)-cum va este vrerea.Se adauga ceapa,se sareaza dupa gust si apoi maioneza.
Merge perfect alaturi de cateva felii de rosii!





marți, 7 iulie 2009

STRUDEL CU BRANZA SI IAURT CU FRUCTE



Dorind sa fac un desert rapid,m-am folosit de ce aveam in frigider si a iesit ceva foarte bun.

Avem nevoie de:
-foi placinta(cumparate)
-branza proaspata (cam 500g)
-250g iaurt cu fructe
-zahar dupa placere
-3 oua(2 pentru umplutura,unul pentru deasupra)
-ulei pentru uns
-cateva linguri lapte

Branza se mixeaza cu iaurtul,zaharul si cele doua oua.


Se ia o foie de placinta,se unge cu ulei,se pune peste ea alta foaie,se unge si aceasta cu ulei,se pune umplutura si se ruleaza.Strudele se pun in tava si se ung cu putin ulei deasupra.




Se da tava la cuptor pentru 15 min.,se scoate si se ung strudelele cu un amestec de ou si lapte si se da iar la cuptor.





joi, 2 iulie 2009

COMPOT DE VISINE



Visinile se aleg,se spala si se lasa putin in apa rece.
Se pregatesc borcanele(de 800g),se umplu 3/4 cu visine si se adauga zahar,cate 3 linguri in fiecare borcan.Se completeaza cu apa,se pun capacele si se sterilizeaza la BM,pana visinile se ridica spre capac si zaharul de pe fundul borcanului s-a topit.Se scot,se invelesc in patura si se lasa pana se racesc de tot.





marți, 30 iunie 2009

FURSECURI ELAIDA


Dupa cum spune si titlul,reteta apartine Elaidei de pe culinar.
Avem nevoie de:
-4 oua
-250 g zahar
-250 ml ulei
-400 g faina
-o fiola esenta de vanilie
-ciocolata pentru ornat(in cazul meu)

Ouale se mixeaza cu zaharul pana se albesc,se adauga uleiul ca la maioneza,putin cate putin,apoi faina si esenta.


In tava tapetata cu hartie de copt,se aseaza in forma dorita cu ajutorul posului,a seringii de ornat.


Se coc la foc iute;se orneaza dupa preferinta.

RULADA CU CREMA CIOCOLATA SI FRISCA


Un desert rapid si simplu de realizat este aceasta rulada.
Foaia de rulada se realizeaza ca aici.
Crema de ciocolata se realizeaza ca aici



joi, 25 iunie 2009

TORT DE ZIUA MEA


Nu este chiar tortul pe care l-am dorit de ziua mea,dar tinand cont de convalescenta in care ma aflu,ma declar oarecum multumita.
Tortul are blat simplu de pandispan,insiropat cu sirop de visine si mousse de visine(o bunatate dulce-acrisoara)



vineri, 19 iunie 2009

RULADA CU CREMA DE CIRESE


Foaie rulada

-4 oua
-4 linguri zahar
-3 linguri faina
-1 lingura amidon

Ouale se separa,albusurile se bat spuma cu zaharul,se adauga galbenusurile unul cate unul si faina amestecata cu amidon.Compozitia se toarna in tava,pe hartie de copt si se da la cuptor pentru aproximativ 10 minute.Dupa ce s-a copt,se rastoarna pe un prosop umed si se ruleaza cu ajutorul prosopului.






Crema
-300 ml frisca lichida
-150g cirese fara samburi
-10g gelatina

Frisca se bate bine si se lasa deoparte.Ciresele se fac piure,gelatina se hidrateaza in 2 linguri apa.Piureul de cirese se incalzeste putin pe foc si se adauga gelatina.Acest amestec se adauga peste frisca.




Se umple foaia de rulada,se ruleaza si se da la rece,dupa care se orneaza dupa preferinta.

duminică, 14 iunie 2009

PANDISPAN

Pandispanul imi aduce aminte ,de cate ori il fac,de copilarie.Cel mai simplu desert,pe care ni-l facea mama,simplu,cu cacao sau fructe.

INGREDIENTE:

-6 oua

-6 linguri zahar vanilat

-6 linguri faina

- cacao pentru efectul marmorat (sau fructe)

Ouale se separa, albusurile se spumeaza.Se adauga zaharul cate putin mixand pana se topeste bine.Rezulta o bezea alba,alba.Se adauga galbenusurile cate unul si mixam pana se incorporeaza bine.Faina se adauga in ploaie si esenta,amestecand usor cu o spatula sau lingura de lemn.Compozitia se toarna in forma unsa si tapetata cu faina,oprindu-se cateva linguri care se vor amesteca cu cacao.Compozitia cu cacao se toarna deasupra,pe mijloc,de la un capat la altul.Se da la cuptor(incins in prealabil),la foc mic,timp de aprox.45 min,pana trece proba cu scobitoarea.


Putem renunta la cacao si punem fructe deasupra,rezultand o prajitura rapida cu fructe.



vineri, 12 iunie 2009

PAINE ROTUNDA RAPIDA





Esta o paine simpla,usor de realizat,reteta Laura Adamache.

Ingrediente:
400 g faina
225 ml apa
4 linguri ulei
7 g drojdie uscata
10 g zahar
8 g sare


Faina se cerne si se adauga drojdia uscata. Se amesteca.In mijlocul fainii se face o gropita si se adauga uleiul, apa calduta, sarea si zaharul.

Se framinta pina aluatul devine usor elastic.Se pune la crescut pentru aprox. 40 minute, acoperita cu folie alimentara.




Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, se intinde pe masa pudrata cu faina si i se da o forma rotunda.Se pune in tava, acoperita cu hirtie de copt, si se mai lasa la crescut cam jumatate de ora.Se pune deasupra un servet, pentru a sta la cald.
Se baga pentru 25-30 minute la cuptor(preincalzit la 220 grade).Aceasta piine trebuie sa fie rumena si nu foarte grea. Cind se intoarce cu fundul in sus trebuie sa sune a gol.


luni, 8 iunie 2009

PULPA DE PORC CU LEGUME LA CUPTOR


Avem nevoie de :

-carne de porc fara os (eu am folosit pulpa)

-cartofi
-rosii

-ardei gras

-usturoi

-boia de ardei

-cimbru

-sare si piper

-ulei de masline

Carnea se taie felii si se unge cu un bait facut din ulei de masline,sare,piper,cimbru,boia si usturoi pisat.Se lasa putin sa intre condimentele in carne.Bucatile de carne condimentate se pun in tava,se adauga putina apa,se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor pentru 30min.

Intre timp pregatim legumele;se curata,spala,taie felii,se sareaza.Scoatem tava de la cuptor,asezam legumele peste carne,stropim cu putin ulei,acoperim tava si dam iar la cuptor,pana se fac legumele.Se ia folia de aluminiu si se mai lasa 10 minute la cuptor.