miercuri, 18 noiembrie 2009

GOGOSI UNGURESTI


Reteta apartine Marbellei si pusa in practica de Poca.

INGREDIENTE:

-500 gr. faina
-3 linguri zahar
-2 oua + 1 galbenus
-200 ml lapte
-25 gr. drojdie proaspata
-zahar vanilat
-o priza de sare
Drojdia se pune la dospit cu o lingura zahar tos, putin lapte, se amesteca, si se rastoarna peste faina(pusa in vasul de framantat).
Dupa ce dospeste drojdia, se adauga ouale batute bine ,restul de zahar, zaharul vanilat, praful de sare, se amesteca cu o lingura de lemn, adaugand cate putin laptele care trebuie sa fie caldut.
Cand s-a omogenizat cat de cat cu lingura, se scoate aluatul pe masa si il framantam bine , pana devine elastic.
Aluatul se lasa la crescut,sa-si dubleze volumul.
Se intinde foaie(mai grosuta) si se decupeaza forme si se mai lasa la crescut 10 minute.Se prajesc in ulei,se scot pe servetel si se pudreaza cu zahar.
Noi le-am servit cu dulceata de visine.




Am facut cateva si umplute cu gem de prune.

CIORBA DE VACUTA


O ciorba plina de savoare si sanatoasa este ciorba cu carne de vacuta.
Avem nevoie de:
- un rasol de vita
- ceapa
- morcov
- telina
- patrunjel
- pastarnac
- fasole verde
- pasta de rosii
- frunze patrunjel si leustean
- bors
- sare si piper
Se spala foarte bine rasolul. Se pune la fiert in apa cu sare cat sa-l acopere. Se lasa sa fiarba pana se formeaza spuma. Se inlatura spuma. Oala se acopera cu un capac.
Cand a fiert,se scoate rasolul si se desface carnea de pe os,taindu-se cubulete.
Se spala, curata si taie legumele dupa preferinta (cubulete, rondele, etc). Se da focul la mediu si se adauga legumele taiate. Cand sunt fierte si legumele se pune pasta de rosii si se mai lasa sa fiarba cateva minute. Se pune si borsul, leusteanul si patrunjelul tocat si se mai lasa sa dea intr-un clocot. Se gusta si se potriveste de sare.
Se serveste calda, asa,ca atare sau dreasa cu putina smantana.




miercuri, 11 noiembrie 2009

CORNURI CU RAHAT



Inspiratie Luciana M

Ingrediente:
-250ml lapte caldut
-4 linguri zahar
-25g drojdie proaspata
-500-550 g faina
-25g unt
-rahat taiat feliute

Drojdia se amesteca cu zaharul,dupa cateva minute se lichefiaza.



Laptele se pune la incalzit,impreuna cu untul.

Se pun 500g faina in vas,se adauga drojdia lichefiata,laptele caldut si se framanta un aluat care se lasa la crescut aprox.40 minute.



Dupa ce aluatul a crescut,se formeaza cornurile,se ung cu ou si se dau la cuptor pentru 15-20min.,la 170-180 grade.




FICATEI LA CUPTOR


O mancare tare usor de facut si care noua,inclusiv strengarului,ne place tare mult!
Asadar ficateii se curata de pielite,se spala si se pun in vas yena cu putin ulei si piper.Se dau la cuptor,cand sunt facuti pe o parte,se intorc si pe partea cealalta.Cand sunt gata se sareaza.
Noi ii servim intotdeauna cu mujdei si mamaliga.



duminică, 1 noiembrie 2009

SALAM DE BISCUITI


Sunt multe retete de salam de biscuiti,cu sau fara lapte,cu unt sau margarina.Eu folosesc o reteta de post,fara lapte,fara unt.
Avem nevoie de:
-500g biscuiti
-150g margarina rama
-100 g zahar
-esenta rom
-cateva bucati rahat
-3 linguri cacao
-150ml apa
Se fierbe apa cu zaharul,cacaoa si margarina.Biscuitii se faramiteaza,se adauga siropul caldut si esente.Se intinde pe folie,se aseaza bucatele de rahat si se ruleaza.Se da la rece pentru 2 ore.



vineri, 30 octombrie 2009

OMLETA TARANEASCA


A venit frigul,asa ca merge si-o omleta taraneasca!
Ingrediente:
- oua
-ceapa
-gogosar
-carnati sau salam afumat
-telemea de oi


Ceapa si ardeiul se calesc fff putin in ulei,se adauga salamul taiat cubulete.
Ouale se bat,se adauga telemeaua data pe razatoare.Amestecul se toarna peste celelalte ingrediente.
Pentru a ramane intreaga,omleta se intoarce pe partea cealalta cu ajutorul unei farfurii intinse. Farfuria trebuie sa fie mai mare decat tigaia, se acopera omleta si se rastoarna in farfurie. apoi o lasam sa alunece din nou in tigaie sa se poata coace pe amandoua partile.

CARTOFI GRATINATI


Este o reteta foarte usor de realizat,iar rezultatul final place tuturor,si celor mici si celor mari.
Avem nevoie de
-cartofi
-cascaval
-cateva linguri smantana
-un ou
-sare si piper
-unt pentru uns vasul

Mod de preparare:
Cartofii se fierb in coaja, in apa cu sare, se scurg, se curata si se taie felii. Se unge cu unt un vas si se asaza un strat de cartofi. Se acopera cu jumatate din cantitatea de cascaval ras(sau taiat felii). Se potriveste de sare si piper. Se pune iar un strat de cartofi,se toarna deasupra smantana amestecata cu oul si cascavalul ramas. Se da la cuptor, incalzit in prealabil, pana se aureste suprafata compozitiei.


luni, 26 octombrie 2009

COZONAC CARA


Dupa cum spune si titlul,reteta apartine Gabrielei,pe care o pup.
INGREDIENTE ALUAT
- 1kg faina OOO
- 50g drojdie proaspata
- 250g zahar
- 500ml lapte de 3,5% grasime
- 200g grasime, ulei si unt topit(cam 3 parti unt,o parte ulei)
- 5 galbenusuri
- o lingurita rasa de sare
- arome - coaja rasa de lamaie, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust

UMPLUTURA
-albusul de ou batut cu zahar si amestecat cu nuca macinata
-bucatele de rahat

PREPARARE
- intr-un castron se cerne faina
- se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia

MAIAUA-se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte

- se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,vreo 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"

- galbenusurile se freaca cu sare,se dauga coaja de lamaie
- adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate
- amestecam cu mana si framantam ,ajutandu-ne de grasimea care trebuie sa fie calduta,incorporand toata faina si impaturind aluatul
- se acopera castronul cu un servet si se lasa la crescut, in loc cald si ferit de curent,cam o ora si jumatate

Se modeleaza cozonacii,se pun in tavi,se mai lasa la crescut cam 30 min.Se ung cu galbenus amestecat cu lapte,se presara susan(mac)deasupra si se dau la cuptor.Se coc cam la 180 grade,cam trei sferturi de ora.




CHIFTELUTE DIN CARNE


Ingrediente:
-carne tocata amestec
-ou
-ceapa
-usturoi
-verdeata
-miez de paine
-sare si piper
-pesmet si ulei pentru prajit
Ceapa si verdeata se toaca,usturoiul se piseaza.Carnea se amesteca cu toate ingredientele,se potriveste de sare si piper.Cu mana umeda se formeaza chiftelele,se dau prin pesmet si se prajesc in ulei.



miercuri, 21 octombrie 2009

FOIETAJ CU RAHAT


Avem nevoie de:
-aluat de foietaj
-rahat
-zahar pudra

Aluatul se decongeleaza(daca este cumparat).Se taie in patratele,pe mijlocul fiecaruia se pune o feliuta de rahat si se impatureste pe diagonala,lipind laturile la varf.Se aseaza in tava,pe hartie de copt.Se coc in cuptorul incins la 200 grade,mentinandu-se temperatura pe toata perioada coacerii.
Se pudreaza cu zahar pudra.