vineri, 11 decembrie 2009

GOGOSI PUFOASE


Avem nevoie de :

-500 g faina
-25 g drojdie proaspata
-150-170 ml lapte cald
-3 linguri zahar
-2 oua
-3 linguri ulei
-esente
-un praf sare
Cateva linguri de lapte se amesteca cu drojdia si se toarna in mijlocul fainii,se acopera cu faina,in ploaie si se lasa la dospit,pana crapa deasupra.


Restul de lapte impreuna cu zaharul, ouale, esenta, sarea,se pun la incalzit,intr-o craticioara pe foc.


Se amesteca cu maiaua si faina,framantandu-se pana se incorporeaza toata faina.
Apoi se framanta cu uleiul caldut,ca la cozonac.



Se lasa la dospit,dupa care se intinde foaie si se taie dupa preferinta.Gogosile se mai lasa putin la crescut dupa care se prajesc in baie de ulei.Se scot pe servet de hartie,sa se absoarba uleiul si se dau prin zahar pudra.





miercuri, 9 decembrie 2009

CIORBA DE PUI A LA GREC


Buna de tot ciorba asta!
INGREDIENTE:
-carne de pui-eu am folosit copanele
-ceapa
-morcov
-telina
-patrunjel verde
-200ml lapte
-200g smantana
-3 galbenusuri
-lamaie
-3 linguri orez
-sare,condimente
Copanelele se pun la fiert in apa cu sare impreuna cu ceapa intreaga si o bucata de telina.Se lasa sa fiarba bine de tot,apoi carnea se scoate si se desface de pe os in bucatele mici;ceapa (si telina)se arunca.
Carnea se pune inapoi in supa impreuna cu morcovul dat pe razatoare si orezul spalat.Se fierbe pana sunt fierte.




Galbenusurile se desfac cu laptele si smantana si se toarna in oala data de pe flacara.Se acreste cu zeama de lamaie.


Se pune in farfurie,se presara patrunjel verde tocat si se serveste cu pofta!

PUI UMPLUT


Pentru o masa de duminica,este nemaipomenit!
Asadar,avem nevoie de:
-un pui
-ciuperci
-morcov
-ceapa
-un pachet de unt
-cativa catei de usturoi
-condimente dupa plac(eu am folosit doar sare,piper si cimbru)
-un pahar cu vin alb
Puiul se curata,se spala si se usuca cu un servet.Se taie pielea pe mijlocul pieptului si se desprinde usor toata pielea puiului.


Untul se amesteca cu usturoiul pisat si condimentele.

Cu pasta obtinuta se unge puiul,pe sub piele.Se aseaza pielea si se prinde cu scobitori.

Ciupercile ,ceapa si morcovul curatate se taie felii si se calesc in putin ulei.Umplem puiul cu amestecul de legume si inchidem cu un mar cavitatea.
Se pune in tava,se toarna vinul,putina apa,se stropeste cu putin ulei si se da la cuptor.






Nea PUIU,saru'mana pentru masa!

luni, 30 noiembrie 2009

PUI CU SMANTANA


Aceasta este mancarea preferata a puiului meu!De-ar fi dupa el,ar trebui sa fac in fiecare zi.
INGREDIENTE:
-carne de pui
-o ceapa
-300g smantana grasa
-marar verde
-sare,piper
-ulei
Carnea se inabuse putin in ulei,intorcandu-se pe ambele parti.Se scoate pe o farfurie si se tine la cald.Ceapa tocata marunt se caleste putin,se adauga carnea si se pune o cana cu apa,sare si se lasa sa fiarba la foc mic,pana scade apa si carnea este fiarta.Se da de pe foc,se adauga smantana(lichefiata bine)si se pune iar pe foc sa dea in clocot.Se adauga mararul tocat.
Se serveste musai cu mamaliguta!




CIORBA DE PERISOARE


Avem nevoie de:
-carne vitel (500g)
-un ou
-o lingura orez
-o lingura pesmet
-morcov
-ceapa
-pastarnac
-telina
-cartofi
-verdeata
-bors
-pasta de rosii
-sare,piper
Legumele se curata si se spala,se taie si se pun la fiert in apa cu putina sare.


Carnea se toaca,se amesteca cu orezul,pesmetul si oul,sare si piper.Cu mana uda se formeaza perisoarele.


Perisoarele se adauga peste legume.Cand sunt fierte se adauga pasta de rosii si borsul.La urma se pune verdeata tocata.

joi, 26 noiembrie 2009

BORS DE RATA CU TAITEI DE CASA



Mmmmm....,ce poate fi mai bun,decat un bors cu pasare de curte,mai ales daca-i rata...nu?!

Avem nevoie de:

-carne de raţă
-ceapă
-morcovi
-ţelină
-patrunjel radacina
-verdeaţă
-pasta de rosii
-taitei
-bors
Carnea de raţă se porţionează şi se pune la fiert în apă cu sare. Se spumează cât este necesar şi apoi se adaugă zarzavatul tăiat si ceapa tocată.Se adauga si pasta de rosii.Cand carnea este fiarta se adauga borsul si taiteii(fierti si scursi ),se potriveste de acru si sare.Se adauga verdeata tocata marunt.



luni, 23 noiembrie 2009

PAINEA CASEI




Aceasta paine este preferata familiei,painea cu gust de paine!

INGREDIENTE:
-1kg faina
-600ml apa calduta
-o lingura zahar
-o lingura sare
-50g drojdie proaspata
-2 linguri ulei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se lichefiaza.Peste faina se pune sarea,drojdia,uleiul si apa putin cate putin,incorporand faina in totalitate.Rezulta un aluat care se desprinde de vas,lasandu-l curat.Aluatul se imparte in doua,se impleteste si se pune in tava unsa si tapetata.Se lasa la crescut 30-40 minute,la loc cald si ferit de curent,tava acoperindu-se cu folie sau un servet.
Cand a crescut se da la cuptor pana se rumeneste deasupra(mai mult sau mai putin,dupa cum va place).
Dupa coacere,se scoate tava din cuptor, se stopeste painea cu apa si se acopera cu un servet lasandu-se sa se raceasca.Se stropeste pentru ca sa se moaie coaja.










Cu multumiri lui Carmen.