miercuri, 17 martie 2010

CARTOFI CU MASLINE





O mancare foarte gustoasa chiar daca este de post.
Am folosit:
-6 cartofi
-3 cepe mici
-un ardei
-un morcov
-masline
-pasta de rosii
-ulei
-sare,piper
-foi de dafin
-cimbru
-3 catei usturoi

Ceapa se toaca si se pune la calit in putin ulei;se adauga ardeiul tocat si morcovul ras.Cand ceapa devine sticloasa se adauga si cartofii taiati cuburi.Se pune putina sare,se cuprinde cu apa si se lasa sa fiarba.





Cand cartofii sunt aproape fierti,se adauga pasta de rosii,foaia de dafin,putin cimbru,usturoiul tocat si maslinele,se potriveste de sare si piper.Se mai lasa 5 minute pe foc si gata!
Se serveste calda cu verdeata tocata deasupra.

luni, 15 martie 2010

SARMALUTE DE POST (cu ciuperci)




Noua ne plac foarte mult sarmalutele de post cu ciuperci,fie ele cu frunza de varza sau foi de vita.
De data asta am facut in foi de vita.
Am folosit cam asa:
-1 kg ciuperci
-2 cani(nu mari,de ceai)orez
-3 cepe mari
-2 morcovi
-o legatura marar
-o legatura patrunjel
-pasta de rosii(passata facuta in casa am folosit eu)
-ulei
-sare si piper
-putin cimbru
-foi de vita
Foile se pun la desarat daca sunt de la saramura.
Ciupercile se curata,se spala si se taie marunt;la fel si ceapa,morcovul se da pe razatoare.
Se pune ceapa,morcovul la calit in ulei,cand ceapa devine sticloasa se adauga ciupercile.Cand a scazut toata apa din ciuperci se adauga orezul spalat,verdeata tocata ,se condimenteaza,se pun doua linguri de pasta de rosii.
Se lasa umplutura la racit,dupa care se formeaza sarmalutele.
Se pun in vasul in care vor fierbe,in randuri,se acopera cu foi de vita,se toarna putin ulei,passata si se acopera cu apa.Se fierb la foc mic,la cuptor.





joi, 11 martie 2010

SAVARINE CU PESMET



INGREDIENTE:
-5 oua
-6 linguri de zahar
-6 linguri pesmet
-un praf sare.

PENTRU SIROP
-un pahar de apa
-150 g zahar
-esenta rom
PENTRU ORNAT
- frisca(aprox.300g)

Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea pana se albesc;apoi se adauga pesmetul.
Se bat albusurile spuma si se adauga in compozitia de galbenusuri.
Se ung formele si se tapeteaza cu faina,se umplu cu compozitie si se coc la foc puternic.
Se fierbe siropul si se introduc savarinele,se scot pe platou invers,cu partea bombata in jos,se taie un capacel si se orneaza cu frisca.

DOVLECEI A LA MAYA



Mi-am adus aminte de minunea asta si am facut-o puiului meu.
Pentru doua portii mici avem nevoie de:
-2 dovlecei mici
-50 g jambon fiert(eu am pus sunca de pui)
-50 g cascaval
-un catel de usturoi
-o legatura mica de patrunjel
-doua linguri ulei de masline
-sare, piper
-o rosie
Patrunjelul, usturoiul, sarea si piperul se piseaza.
Se adauga uleiul de masline si se amsteca .
Dovleceii se taie felii subtiri si se amesteca cu sosuletul format mai sus.
Adaugam jambonul, amestecam si punem totul intr-un vas termorezistent.
Taiem cascavalul cubulete (sau razuit), presaram deasupra.
Punem felii de rosie si dam la cuptorul preincalzit la 180-200 grade C, pana devine rumenit cum va place.

marți, 9 martie 2010

MUCENICI (DE POST)

Cu multumiri Shumailei




Cum suntem in Postul Mare,mucenicii i-am facut cu aluat de post.

Ingrediente pentru aluat:
-1kg faina
-500 ml apa calduta
-150g margarina
-100-125g zahar
-75g miere de albine
-50g drojdie proaspata
-un praf sare

Suplimentar:
-100g margarina
-zahar vanilat de buna calitate
-nuca
-miere
Drojdia se amesteca cu un sfert din cantitatea de zahar,drojdia se va topi.Restul de zahar se topeste in apa calduta.Se toarna drojdia peste faina,sarea,apoi apa si se incepe framantarea.Se pune si mierea,margarina moale putin cate putin pana o incorporam pe toate.La sfarsit rezulta un aluat moale ca cel de cozonac.Se lasa la rescut pana isi dubleaza volumul.



Apoi,margarina(cele 100g)se freaca cu zaharul vanilat.
Cand aluatul a crescut se imparte in 2-3 bucati.Fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul,se unge cu margarina vanilata si se impatureste.



Se taie fasii,iar fiecare fasie se taie la randul ei,dar la un capat nu de tot-asa,ca doi craci de pantalon.Se mpleteste si se formeaza mucenicul.
Cat se coc mucenicii facem un sirop din apa si miere,proportii 1:1.Siropul se toarna peste mucenicii fierbinti si se lasa pana se racesc sa absoarba tot siropul.
Se ung cu miere si se dau prin nuca.
Asa insiropati sunt o nebunie.


joi, 4 martie 2010

RULADA SIMPLA DIN PIEPT DE PUI




Avem nevoie de:
-un piept de pui fara os
-gogosari in otet
-cascaval
-sare si piper
-ulei

Pieptul de pui se bate usor,ca pentru snitele,se potriveste de sare si piper,se pun pe mijloc felii de gogosar si cascaval si se ruleaza strans.Se fixeaza cu scobitori,se pune in tava cu putina apa,se stropeste cu ulei si se da la cuptor.




miercuri, 3 martie 2010

PRAJITURA CU MERE

Recipe by Eataly



O prajitura foarte rapida si usor de facut,care noua ne-a placut mult!
Reteta este pentru tava 20/20cm
Ingrediente:
-4 mere curatate de coaja si cotor,taiate felii subtiri(cu razatoarea cu lame)
-2 oua
-50 gr zahar
-100 ml lapte
-20 gr unt topit
-70 gr faina
-10 gr praf de copt
-o lingura cognac(eu am pus esenta de rom)
-zahar si scortisoara pentru deasupra
Se mixeaza bine ouale cu zaharul,se adauga untul topit,apoi laptele si faina cu praful de copt.Rezulta un aluat ca de clatite.



Se amesteca merele feliate,usor sa nu se sfarame si se toarna compozitia in tava captusita cu hartie de copt.Se presoara deasupra zahar si scortisoara.




Se da la cuptor,la 180 grade,aproximativ 20 minute.