miercuri, 21 aprilie 2010

TORT NAVA SPATIALA(MILLENIUM FALCON CAKE)



Realizarea acestui tort a fost o adevarata provocare!
De ce??!!Pentru ca tot ceea ce inseamna science fiction este un punct mort pentru mine.
Sper sa nu fi dezamagit sarbatoritul,un impatimit al filmelor SF,iar tortul meu sa-i fi amintit de o nava spatiala.


miercuri, 14 aprilie 2010

CHIFLE PUFOASE




Recipe by POCA

Avem nevoie de :
-200 ml lapte cald
-200 ml apa minerala
-130 ml ulei floarea soarelui
-25 g drojdie proaspata
-2 linguri cu varf zahar
-jumatate lingurita sare
-600-650 gr. faina
Pentru deasupra-un galbenus,putin lapte si mac.
Facem maiaua din drojdia amestecata cu putin lapte caldut si putin din zahar. Intr-un castron punem faina doar 550 gr, 100 lasam deoparte, in centrul ei maiaua, dupa ce dospeste adaugam restul de ingrediente la gramada. Apa minerala se pune din sticla exact cand se pun toate in castron.Se amesteca cu lingura de lemn,pana se omogenizeaza cat de cat,apoi se framanta cu mainile si se incorporeaza cate putin si restul de faina (100 gr).
Rezulta un aluat moale si elastic,se acopera si se lasa cam 30-40 min pana isi dubleaza volumul.




Se scoate pe masa infainata, fara a mai framanta.
Se imparte in 16 parti egale, se fac bile,se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Cu gura unui pet am apasat usor pe mijlocul fiecarei chifle.Se lasa pe masa cam 15 min sa mai creasca.
Se ung cu un amestec de galbenus cu putin lapte (amestecul sa nu fie rece).Se presara cu mac.Se dau in cuptorul incins la 180 grade pt 20-25 min ( pana se rumenesc deasupra si dedesubt).


PLACINTA CU BRANZA DULCE



Avem nevoie de:
-un pachet foi de placinta
-branza dulce -cam 800g am avut eu
-5 oua
-zahar -cateva linguri,dupa gust
-2 plicuri zahar vanilat
-stafide(facultativ)
-esenta -de care va place
-ulei pentru uns foile

Suplimentar-un ou mare si cateva linguri lapte,pentru deasupra.

Se amesteca branza cu ouale,zaharul, stafidele si zaharul vanilat. Se amesteca pana cand se omogenizeaza si se topeste zaharul.Se adauga si esenta.
Se unge o tava ,pe cea de la aragaz am folosit eu si se aseaza foile. Se pun 4-5 foi unse fiecare in parte cu ulei, apoi turnam o parte din compozitia de branza, iar 4-5 foi unse individual, iar compozitie de branza si la final din nou foi .
Se taie apoi foile in patrate .Se toarna deasupra oul amestecat cu lapte si se da la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.





marți, 13 aprilie 2010

SARAMURA DE MACROU




Macroul reprezinta una din putinele surse de omega 3 si din aceasta cauza nu ar trebui neglijat in alimentatie.
Am folosit pentru aceasta saramura rapida de macrou,urmatoarele:
-macrou
-sare
-boia iute
-zeama de lamaie
-usturoi
-ceapa(verde am folosit eu)
-cimbru
-rosii decojite

Pestele se curata,se spala si se sareaza.Se frige pe gratarul incins.



Cat s-a facut pestele am preparat si saramura.
Intr-un vas se pune putina apa cu sare la fiert,se adauga usturoiul si ceapa taiate marunt,rosiile decojite tocate,putina boia iute,cimbru.Se fierb toate impreuna cateva minute,apoi se stoarce zeama de lamaie si se potriveste de sare.
Zeama fierbinte se rastoarna peste macrou.
Se serveste musai cu mamaliga.



luni, 5 aprilie 2010

DROB DE PUI


Hristos a inviat!
Chiar daca nu mancam carne de miel,nu a lipsit drobul de pe masa de Paste,dar a fost de pui.
INGREDIENTE:
-500g ficatei de pui
-500g pipote si inimi
-2 legaturi ceapa verde
-o legatura usturoi verde
-o legatura marar
-o legatura patrunjel
-4 oua + un ou pentru deasupra
-sare si piper
-o lingura pesmet
-suplimentar 3-4 oua fierte
Maruntaiele se pun la fiert in apa cu sare (ficatul se fierbe separat). Verdeata se curata, se spala si se taie marunt.
Cind sint fierte, maruntaiele se trec prin masina de tocat , apoi se amesteca cu verdeata tocata si cele 5 oua. Se pune sare, piper dupa gust.
Se toarna intr-un vas cu hirtie de copt jumatate de compozitie,se pun ouale fierte si apoi restul de compozitie; pe deasupra se intinde oul batut bine si se presara pesmet.Se coace cam 35-40 de minute.



miercuri, 31 martie 2010

GHIVECI DE LEGUME




Mai usor de atat nu se poate!
Acest ghiveci ne place chiar daca e post,chiar daca nu e!Se pot folosi toate legumele care va plac.
Eu am folosit:
-3 cartofi
-2 cepe
-un morcov
-un ardei
-o mana fasole verde
-o mana mazare verde
-ulei
-bulion
-sare si piper
-verdeata

Ceapa tocata se caleste in putin ulei,se adaugaardeiul si morcovul taiate feliute,cand s-au muiat se adauga cartofii taiati cuburi si celelalte legume.


Se cuprind legumele cu apa si se adauga putina sare.Se lasa sa fiarba si cand legumele sunt aproape fierte se adauga bulionul,se potriveste de sare si piper.Mai fierbem cateva minute si gata.
Se serveste cu verdeata deasupra.



duminică, 28 martie 2010

COZONAC DE POST





Reteta este a Laurei Laurentiu,o maestra a aluaturilor!Laura,multumesc!
Daca vreti un cozonac de post pufos si bun,asta-i reteta potrivita!
Eu am facut acest cozonac pentru parastas si toata lumea a fost uimita cat de bun poate fi un cozonac fara ou,lapte sau unt.

INGREDIENTE pentru un cozonac:
-500g faina
-250-270ml suc acidulat(fanta)
-40g drojdie proaspata
-60g zahar
-80ml ulei
-coaja de lamaie
-esente
Ca umplutura am folosit rahat.
Se face o maia din drojdie,jumatate din zahar si cateva linguri de suc,se rastoarna peste faina si se lasa maiaua la umflat bine.
Cand maiaua a crescut se framanta un aluat nelipicios,care nu trebuie sa fie tare.Se unge vasul cu o pelicula de ulei,se intoarce aluatul pe toate partile,sa se acopere cu ulei si se lasa la crescut,la cald.



Cand este gata crescut,se rastoarna aluatul pe masa de lucru unsa cu ulei,se imparte in doua,fiecare parte se intinde cu mana si se pune rahat,se ruleaza,apoi rasucesc se intre ele,formand cozonacul.Se pune cozonacul in tava unsa sau captusita cu hartie de copt si se lasa la crescut o ora.



Se stropeste suprafata cozonacului cu putin suc si se da la cuptorul preincins la 200 de grade, dupa 10 minute reducand focul la 180 de grade. In momentul in care vi s-a parut destul de rumen, se acopera cu o coala de hartie de copt umezita, continuand coacerea inca 40 de minute.

miercuri, 17 martie 2010

CARTOFI CU MASLINE





O mancare foarte gustoasa chiar daca este de post.
Am folosit:
-6 cartofi
-3 cepe mici
-un ardei
-un morcov
-masline
-pasta de rosii
-ulei
-sare,piper
-foi de dafin
-cimbru
-3 catei usturoi

Ceapa se toaca si se pune la calit in putin ulei;se adauga ardeiul tocat si morcovul ras.Cand ceapa devine sticloasa se adauga si cartofii taiati cuburi.Se pune putina sare,se cuprinde cu apa si se lasa sa fiarba.





Cand cartofii sunt aproape fierti,se adauga pasta de rosii,foaia de dafin,putin cimbru,usturoiul tocat si maslinele,se potriveste de sare si piper.Se mai lasa 5 minute pe foc si gata!
Se serveste calda cu verdeata tocata deasupra.