luni, 10 mai 2010

PAINE IMPLETITA IN 4 (TEHNICA II)


Va propun o alta tehnica de impletire in patru,la fel de usoara ca si prima.
Eu am folosit acelasi aluat ca la prima tehnica.La fel,aluatul l-am impartit in patru si am format patru suluri egale.

Incepem impletitul asa:
Pozitia 4 o trecem in pozitia 3

Pozitia 2 in pozitia 4

Pozitia 1 in pozitia 2

Pozitia 3 in pozitia 1

Pozitia 4 in pozitia 3

Si o luam de la capat.
Pozitia 2 in pozitia 4

Pozitia 1 in pozitia 2

Pozitia 3 in pozitia 1

Pozitia 4 in pozitia 3

Si tot asa,pana ajungem la capat.
Painea se lasa la crescut,dupa care se unge cu galbenus si diferite seminte.
Se coace primele 10 minute la foc tare,apoi se reduce la foc mediu.

sâmbătă, 8 mai 2010

PAINE IMPLETITA IN 4(TEHNICA I)




Inspirata de Laura Laurentiu,http://cuinabanateana.blogspot.com/2010/04/cum-se-impleteste-painea-in-4-dar-in-5.html,am purces la impletit painica,dupa diferite tehnici.
Pentru aluatul de paine am folosit:
-400g faina
-200ml apa calduta
-jumatate cub drojdie proaspata(12,5g)
-un praf sare
-o lingurita zahar
-2 linguri ulei de masline
Am framantat un aluat elastic pe care l-am lasat la crescut,pana si-a dublat volumul.

Cand a crescut suficient am rasturnat aluatul pe planul de lucru uns cu o pelicula de ulei.Am impartit in 4 si am format 4 suluri egale.



Tehnica este foarte simpla:se impletesc in 3 sulurile 2,3 si 4,iar sulul 1 se da pe sub sulul din pozitia 2,si tot asa.





Pinea se lasa la crescut,se unge cu galbenus amestecat cu lapte si se pun diferite seminte deasupra.
Painea se coacein primele 10 minute la foc mare(190-200 grade),dupa care se reduce temperatura o treapta(la 170-180grade) si se continua coacerea inca aprox.25-30 minute.

luni, 3 mai 2010

CHEC TIGRU

By Poca





INGREDIENTE

-250 gr unt ( margarina)
-250 gr. zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-un praf de sare
-4 oua
-250 gr faina
-50 gr amidon
-1/2 plic praf de copt
-75 ml lapte
-2 linguri cacao.
Intr-un castron se pune untul topit cu zaharul, zaharul vanilat si un praf de sare, se amesteca bine. Se inglobeaza pe rand ouale ( intregi).
Faina se amesteca cu amidonul si praful de copt, si se inglobeaza usor in aluat, alternand cu 50 ml lapte.





Aluatul se imparte in doua, iar intr-una din parti se pune restul de lapte si cele doua linguri de cacao.
Intr-o forma de chec unsa cu unt si tapetata cu faina(sau cu hartie de copt,cum am facut eu) se aseaza compozitia in felul urmator: in centrul formei se pune cate o lingura de aluat simplu, apoi exact peste ea se pune o lingura din aluatul cu cacao si tot asa,lingura cu lingura, tot numai in centrul tavii de chec(aluatul se va intinde singur spre marginile tavii).
Eu am copt checul in cuptorul incalzit,la treapta mica,pana s-a rumenit frumos(in jur de o ora).


vineri, 30 aprilie 2010

CIORBA DE CARTOFI DREASA



O ciorbita pe care puiul meu o mananca cu mareee placere!!!!
INGREDIENTE:
-3 cartofi
-o ceapa
-2 fire ceapa verde
-un morcov
-150g smantana grasa
-un galbenus
-ulei
-sare
-bors
-leustean

Ceapa taiata marunt se caleste in putin ulei alaturi de morcovul taiat rondele.



Cand s-au muiat putin,se adauga cartofii taiati cubulete si se cuprind legumele cu apa.

Cand legumele sunt fierte se adauga sare si borsul fiert in alt vas(dupa gust).Se da vasul de pe foc.
Smantana se amesteca cu galbenusul,se ia cu polonicul din ciorba si se adauga cate putin peste smantana astfel incat amestecul sa ajunga la temperatura ciorbei(asa nu se branzeste smantana).Se adauga tot amestecul in oala si se adauga leustean tocat.


joi, 29 aprilie 2010

MINI CHOUX-URI





PENTRU GOGOSELE
Avem nevoie de:
-300 ml.apa
-150 ml.ulei
-o lingura zahar
-300 gr. faina
-4 oua mari- la temperatura camerei
-un praf de sare.
-1 pliculet de zahar vanilat

Apa, uleiul si zaharul se pun la fiert, cand s-au infierbantat bine se pune faina toate odata si se amesteca cu o lingura de lemn. Fierbeti cateva minute amestecand incontinuu. Se formeaza o coca destul de "teapana". O dam de pe foc si-o lasam sa se racoreasca atat cat sa tinem degetul in ea fara sa ne ardem. Ouale se adauga unul cate unul,nu se adauga oul urmator pana nu e incorporat cel de dinainte.
Se pune aluatul in sprit (sau intr-o punga de plastic careia ii taiem un colt), se pune hartie de copt pe tava de aragaz si se spriteaza gogoselele de marimea dorita.Eu le-am vrut mici.
Le bagam imediat la cuptorul incins dinainte la foc mare la inceput si cind incepe sa se rumeneasca la foc mijlociu(deci nu mic-diferenta mare de temp. le pleosteste)
cind se usuca bine le scoatem.



CREMA
-150 g zahar+3 linguri
-3oua
-3 linguri pline cu faina
-500 ml lapte
-vanilie
Mod de preparare
Galbenusurile se amesteca cu cele 150g zahar,se adauga cate putin laptele si faina,se omogenizeaza bine.Lichidul obtinut se da prin sita si se pune in vas pe baie de aburi,pana devine o crema consistenta.
Albusurile se bat spuma cu cele 3 linguri de zahar si se adauga usor in crema calda;se adauga si fiola de vanilie.
Gogoselele se taie sau se umplu cu seringa de cofetarie cum am facut eu.

CHIFTELUTE CU SOS




Pentru chiftelute

Ingrediente:
-carne tocata amestec
-ou
-ceapa
-usturoi
-verdeata
-sare si piper
-faina si ulei pentru prajit
Ceapa si verdeata se toaca,usturoiul se piseaza.Carnea se amesteca cu toate ingredientele,se potriveste de sare si piper.Cu mana umeda se formeaza chiftelele,se dau prin faina si se prajesc in ulei.





Pentru sos
-rosii in bulion
-o ceapa
-2 catei usturoi
-o lingurita zahar
-sare si piper
-foi dafin
-ulei

Ceapa si usturoiul tocate marunt se calesc in putin ulei,se adauga rosiile in bulion si se subtiaza cu putina apa.Se adauga zaharul,foaia de dafin,se potriveste de sare si piper.Se adauga chiftelele-sa fie cuprinse de sos si se fierbe pana se ingroasa sosul.

miercuri, 28 aprilie 2010

PAINICI PUFOASE



Reteta am gasit-o aici.


Aceste painici sunt foarte potrivite pentru micul dejun si nu numai.Sunt foarte pufoase si gustoase.
Ingrediente:
-400g faina alba
-15g drojdie proaspata
-180ml apa calduta
-120ml lapte caldut
-o lingurita sare
-o lingurita zahar
Drojdia se dizolva cu zaharul,se toarna peste faina.Se lasa putin pana creste maiaua.Apoi se adauga celelalte ingrediente framantand un aluat elastic care se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.Se formeaza 10 bile egale.
Bilele se aseaza in tava,pe hartie de copt.


Cu ajutorul unui sucitor subtire sau cu coada unei linguri de lemn,se apasa pe mijlocul fiecarei bile.
Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul.
Se coc la 220g timp de aproximativ 15-20 minute.