marți, 5 octombrie 2010

CASTRAVETI IN SARAMURA




Avem nevoie de:
-castraveti
-sare grunjoasa
-telina radacina si frunze
-usturoi
-hrean
-floare de marar
-crengute de visin
-si dupa placerea fiecaruia felii de morcov,ardei gras,etc.

Legumele se spala,se curata si se taie,cele care necesita asta.
Se aseaza in borcan castravetii alternand cu felii de morcov,catei de usturoi,feliute de hrean,telina,etc.In gura borcanului se pune floare de marar si crengute de visin.
Se masoara cat lichid este necesar(se umple borcanul cu apa de la robinet cu ajutorul unei cani gradate si apoi se scurge).
Se face o saramura fierbinte(la 1 litru de apa se pune o lingura de sare)care se toarna in borcan,peste legume.
Puneti borcanul pe o lama de cutit,aceasta va lua din caldura si va evita spargerea borcanului.
Daca borcanul are capac cu filet,punen capacul doar de forma,fara sa filetam,daca nu are capac punem o farfurioara deasupra si lasam asa pana a doua zi.
A doua zi,scurgem saramura din borcan,o infierbantam iar si o turnam peste castraveti.Acum filetam bine capacul sau legam cu ceolofan deasupra,in functie de borcan.


Timp de cateva zile zeama va fi tulbure,semn ca a inceput fermentatia.Dupa ce fermentatia ia sfarsit,saramura incepe sa se limpezeasca incet.
Eu am desfacut un borcan pus in luna iulie!Sunt minunati!

ARDEI CAPIA CU USTUROI



Aceasta reteta mi-a atras atentia,rasfoind un pliant de oferte de la Kaufland.
Nu o sa mai scriu reteta inca o data,poza spune totul.
O sa pun doar pozele facute in timpul procesului tehnologic,sa zic asa.







joi, 9 septembrie 2010

PANDISPAN CU PRUNE


INGREDIENTE:
-6 oua
-3 linguri ulei
-3 linguri lapte
-9 linguri zahar
-9 linguri faina
Ouale se separa.Albusurile se bat spuma cu zaharul adaugat lingura cu lingura.Galbenusurile se freaca cu un praf de sare,se adauga uleiul ca la maioneza si laptele.Se amesteca cu albusurile spuma si se incorporeaza usor faina cu o spatula sau lingura de lemn.
Se toarna compozitia in tava(25/35cm) unsa si se pun deasupra jumatati de pruna.
Se da la cuptorul incins in prealabil,la foc mic,pana se rumeneste frumos deasupra.


miercuri, 8 septembrie 2010

MAGIUN DE PRUNE



Asta-i unul din lucrurile ce-mi aduc aminte de copilarie!
As fi vrut sa-l fac fara pic de zahar,dar prunele desi au fost coapte,nu au fost si foarte dulci.
Se spala prunele si se scot samburii.Se pun intr-un vas(de preferinta tuci,sa nu se prinda).
Iata ce spune Sanda Marin:
"Se tin pe foc domol pana incep sa fiarba si se moaie. Se trec printr-o sita mai rara (ciur), se pun din nou pe foc amestecand mereu, pana se leaga cat trebuie. Daca prunele nu sunt prea coapte si magiunul pare acru, se adauga, dupa ce au fost trecute prin sita, putin zahar, in proportie de 100 g zahar la un kilogram de prune. Magiunul trebuie sa fie bine legat ca sa nu mucegaiasca in timpul iernii. Se toarna cald in borcane bine spalate"
Eu nu am dat prunele prin sita ci am pus mixerul vertical la treaba.


sâmbătă, 4 septembrie 2010

DULCEATA DE PEPENE GALBEN


INGREDIENTE:
-1.200kg pulpa de pepene
-500g zahar
-lamaie
Zaharul se pune peste pepenele taiat cuburi,se adauga felii de lamaie si se lasa 2 ore la macerat(zaharul se topeste si cu zeama de la pepene se formeaza sirop).
Se pune amestecul sa fiarba la foc mic,amestecand din cand in cand.Se culege spuma formata;cand se leaga dulceata este gata.
Se verifica punand o picatura de dulceata pe farfurie. Daca picatura sta ca o bobita, dulceata este gata.




miercuri, 1 septembrie 2010

PLACINTA CU IAURT



Una dintre cele mai gustoase placintele si preferata noastra este aceasta placinta cu iaurt.
Igrediente:
-foi placinta
-900-1000g iaurt natur
-7-8 oua
-250g zahar
-esente,coaja de lamaie,stafide(eu nu am pus din cauza copilului mofturos)
Ouale se bat cu zaharul pana isi dubleza volumul

Se adauga iaurtul,esentele si coaja de lamaie

Intr-o tava unsa se pun 3-4 foi de placinta si cu ajutorul polonicului se pune compozitie(puneti stafidele deasupra),se pun alte doua foi de placinta,iar compozitie,si tot asa,pana se termina compozitia.

Ultimul strat trebuie sa fie de compozitie

Se da la cuptor,la foc mediu,aprox.40 de minute,pana se rumeneste deasupra.

marți, 31 august 2010

PIURE DE ROSII



Am facut anul trecut si am fost tare multumita de rezultat.
Este foarte simplu de facut,nu este necesara sita separatoare.
Initial am vrut sa fac suc de rosii clasic,dar ivindu-se o mare problema in familie si timpul nu-mi permitea prea multe,am improvizat si nu mi-a parut rau.
Asa ca anul acesta am purces la treaba!
Avem nevoie de:
-rosii
-sare(20g pentru fiecare litru de lichid)
Rosiile coapte se spala,se curata de partea alba,se taie in doua si se pun intr-un vas la fiert.Se fierb pana se desface coaja si pulpa se moaie de tot.
Se paseaza bine cu mixerul vertical(pasator)pana se face o masa omogena de rosii.Se adauga sarea si se pune iar pe foc.Se da in cateva clocote si se toarna in sticle curate si se capacesc sticlele.Cand s-au racit se sterilizeaza la BM,timp de 15 min.dupa ce incepe apa sa fiarba.Se pun in paturi si se lasa pana la racirea completa.




OSTROPEL DE PUI


Un preparat tare usor de gatit si pe placul tuturor!
Avem nevoie de:
-carne de pui(eu am folosit pulpe)
-rosii
-usturoi
-ulei
-sare,piper
Carnea se condimenteaza dupa gust si se prajeste in putin ulei.Cand carnea este facuta se adauga rosiile decojite si date pe razatoare.Se fierbe sa scada putin sosul,se adauga putin usturoi pisat,se potriveste de sare si se mai lasa pe foc 5 minute.Se serveste cu mamaliguta.


luni, 16 august 2010

CHEC CU IAURT


Am folosit:
-4 oua
-250ml iaurt cu caise
-100ml ulei
-200g zahar
-350g faina
-10g praf de copt
-coaja de lamaie
Ouale le-am mixat bine cu zaharul,am adaugat uleiul cate putin,apoi iaurtul si coaja de lamaie.Faina amestecata cu praful de copt am incorporat-o cate putin,usor cu ajutorul unei spatule.
Compozitia am pus-o intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt si am dat la cuptor(incins) la treapta mica,pana s-a rumenit frumos.



duminică, 8 august 2010

TRANDAFIRI DIN PASTA DE ZAHAR


Am facut un tutorial special pentru Bianca!!!
Sa vedeti ce usor se fac trandafirii!
Se face un con mic din pasta si se pune pe scobitoare


Se decupeaza doua cerculete mici si se pun in jurul conului ca in imagine








Mai decupam patru cercuri si le lipim in jurul bobocului


Daca dotim un trandafiras mic,subtiem putin marginile celor patru petale si le indoim putin

Daca vrem un trandafir mai mare continuam

Decupam patru crecuri mari pe care le lipim injurul trandafirasului,subtiem petalele si le indoim putin



Si gata!!!!!