vineri, 28 ianuarie 2011

POLONEZI CU NUCA SI MIERE



Reteta Shumaila


Mmmmmmmmmmmm,ce buni sunt!

Ingrediente pentru aluat:
-1kg faina
-500 ml lapte caldut
-150g unt
-100-125g zahar
-75g miere de albine
-50g drojdie proaspata
-un praf sare

Suplimentar:
-100g unt
-zahar vanilat de buna calitate
-nuca
-miere
Drojdia se amesteca cu un sfert din cantitatea de zahar,drojdia se va topi.Restul de zahar se topeste in laptele caldut.Se toarna drojdia peste faina,sarea,apoi laptele si se incepe framantarea.Se pune si mierea,untul moale putin cate putin pana il incorporam pe tot.La sfarsit rezulta un aluat moale ca cel de cozonac.Se lasa la rescut pana isi dubleaza volumul.

Apoi,untul(cele 100g)se freaca cu zaharul vanilat.
Cand aluatul a crescut se imparte in 2-3 bucati.Fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul,se unge cu untul vanilat si se impatureste.

Se taie fasii,iar fiecare fasie se taie la randul ei,dar la un capat nu de tot-asa,ca doi craci de pantalon.Incepem sa infasuram cei doi ''craci'' unul in jurul celuilalt, iar la final innodam cele doua capete (ca si cind facem un nod cu 2 capete de ata).




Se ung cu ou si se presara cu nuca macinata.

Se coc la 200 grade, aprox. 20 minute (pina se rumenesc frumos).
Cat se coc,facem un sirop din apa si miere,proportii 1:1.Siropul se toarna peste covrigii fierbinti si se lasa pana se racesc sa absoarba tot siropul.

marți, 18 ianuarie 2011

CHEC APERITIV


INGREDIENTE:
-4 oua
-150g faina
-4 linguri ulei
-100g masline maruntite-o mana buna
-250g sunca presata(cubulete)
-50g cascaval ras
-un gogosar taiat marunt
-o lingurita praf de copt
Se mixeaza ouale pana isi maresc volumul.
Se amesteca ingredientele pe rand(uleiul,faina,praful de copt,sunca etc).Se toarna compozitia in forma de chec unsa si tapetata cu faina(sau hartie de copt).


Eu am facut cantitate dubla si am copt in tava de 25/37 cm.

Se coace in cuptorul incalzit,la temp.medie,timp de 40-45 minute.

duminică, 16 ianuarie 2011

DOBOS APERITIV


Un aperitiv foarte simplu de realizat si fparte usor de realizat!
Avem nevoie de:
-sunca presata feliata
-cascaval feliat(branza topita feliata)
-unt(sau crema de branza)

Se unge o felie de sunca cu unt moale, deasupra se pune o felie de cascaval din nou unt, sunca-unt si se continua pana cand ajungem la inaltimea dorita.Se inveleste in folie alim.si se da la rece pentru aproximativ o ora;apoi se indreapta marginile si se taie dupa dorinta:cuburi,dreptunghiuri sau triunghiuri ca mine.

RULADA AURICA


Recipe by Paradis



Pentru foaia de rulada
-300 ml lapte
-3 lg faina
-putina sare
-5 oua

Laptele si faina se fierb pina se ingroasa.

Dupa racire se amesteca cu 5 galbenusuri si albusurile batute spuma.
Se pune compozitia intr-o tava tapetata si se coace la foc potrivit.

Se scoate si se pune pe un servetel umed si se ruleaza.

UMPLUTURA:O cutie pate,100 gr unt, o lingura mustar, patrunjel verde(eu nu am pus),sare, 2-3 oua fierte taiate marunt, sunca pui tocata marunt,un gogosar la otet taiat cubulete.
Se umple rulada si se da cateva ore la rece.
Este un aperitiv gustos si aspectuos.

vineri, 14 ianuarie 2011

MINI PIZZA RAPIDE


Recipe by Afrodite


Un aperitiv foarte apreciat ,in special de copii!

ALUAT PIZZA
Ingrediente:
- 500g faina
- 40g drojdie proaspata
- o lingurita sare
- o lingurita zahar
- 5 linguri ulei masline
- 250ml lapte(sau apa)
Se pune faina intr-un vas,se adaoga drojdia in prealabil dizolvata in lapte cu zaharul,se adaoga sarea si totul se framinta bine.Se adauga uleiul putin cate putin,pana se incorporeaza in totalitate.


Se unge masa cu ulei si se intinde aluatul se pune peste aluat sos de rosii( facut in casa sau cumparat)in strat f. subtire.
Deasupra eu am pus:
-sunca de pui
-masline tocate marunt
-cascaval ras
Se ruleaza,se taie felii(1-1.5cm),se pun in tava pe hartie de copt si se ung cu putin lapte.Se coc la 180grade timp de aprox.20minute.

joi, 13 ianuarie 2011

POLOSI CU CREMA DE PORTOCALE



Multumesc Sissi si Maya!
Sunt niste fursecuri super bune!Le-am facut de ziua puiului meu.
Ingrediente:
-250 gr. unt
-140 gr. zahar pudra
-o lingura plina cu varf amidon de porumb
-un plic zahar vanilat
-200 gr. faina
-2 oua
-un praf de sare
Cuptorul se incalzeste la 160g(focul spre mic la mine)
Se freaca spuma untul,zaharul pudra,sarea si zaharul vanilat; se adauga ouale pe rind si la urma se pune faina amestecata cu amidonul, mai mixam un pic sa se amestece si faina si gata compozita.Se pun in tava neunsa(eu am tapetat-o cu hartie de copt)cu posul gramajoare,nu foarte mari pentru ca se latesc.Se coc in cateva minute.

Crema:
-300ml suc de portocala
-2 linguri amidon de porumb
-250g zahar pudra
-200 g unt

Sucul de portocala se amesteca cu amidonul de porumb,se pune vasul pe foc si se da un clocot scurt(max 1-2 minute),apoi se lasa la racit.
Untul se freaca cu zaharul pudra,apoi se mixeaza usor cu sucul de portocala închegat.Sucul meu a fost mai inchis la culoare ca am avut si o portocala rosie.


Cu crema obtinuta se umplu fursecurile.Se pot lasa asa,sau se pot stropi cu ciocolata topita.

miercuri, 15 decembrie 2010

SLANINUTA CU BOIA(fiarta in zeama de varza)



Slanina se sareaza cu sare grunjoasa din abundenta si se lasa de pe o zi pe alta la rece.A doua zi,se scutura de sare si se pune la fiert in zeama de varza limpede cu boabe de piper si foi de dafin.Se fierbe 10-15 minute (din momentul in care zeama incepe sa fiarba),in functie de grosime.Furculita trebuie sa intre usor in slanina atunci cand e gata.
Se lasa la racit,se unge cu usturoi pisat si boia de ardei pe partea fara soric.Se zvanta putin si e gata de servit.Se tine la rece si chiar se poate congela.


sâmbătă, 11 decembrie 2010

OREZ CU LAPTE(reteta egipteana)



Reteta Stella


INGREDIENTE:
-1l lapte
-100g orez
-70g zahar
-un praf sare
-esenta de vanilie
-2 lingurite amidon
-150ml smantana lichida
Laptele,orezul,zaharul,praful de sare se pun la fiert,la foc mic,aprox.40 minute,pana orezul este bine fiert.
Amidonul se amesteca cu putina apa si se toarna peste orez.Se adauga si smantana,esenta si se mai lasa sa fiarba cateva clocote.
Se rastoarna intr-un caston si se presara scortisoara.
E cel mai cremos orez cu lapte mancat vreodata!!

joi, 2 decembrie 2010

PRAJITURA TURNATA CU BRANZA



Recipe by Anat
INGREDIENTE:
-2 oua
-9 linguri zahar
-9 linguri ulei
-9 linguri lapte
-12 linguri faina
-un plic praf de copt
Se freaca ouale cu zaharul, se adauga uleiul si se freaca pana se incorporeaza. Se amesteca faina cu praful de copt si se pune peste amestecul precedant alternnnd cu laptele. Aluatul trebuie sa curga cand e luat cu lingura dar sa fie mai gros decat cel de clatite.
Se unge tava cu unt si se presara cu faina. Se toarna jumatate din aluat si se baga pentru 10-12 minute la (180C) in cuptor preincalzit.
Se scoate si se pune umplutura, se toarna restul de aluat si se pune la copt pentru aprox.40 minute.
UMPLUTURA:
500 g branza de vaci se amesteca cu 4 oua,un praf de sare,5 linguri de gris si o mana de stafide(eu nu am pus).
Se lasa deoparte si se adauga 5-6 linguri de zahar (sau dupa gust) si un plic de zahar vanilat numai inainte de a o pune peste aluat ( cand prima jumatate din portia de aluat a fost coapta).
Cand este gata se pudreaza cu zahar pudra, se taie cand este racita complet.


sâmbătă, 27 noiembrie 2010

PRAJITURA BOUNTY



Aici alaturi de prajitura cu crema caramel


Sunt mai multe variante ale retetei,pe net,dar eu am adaptat-o gustului nostru,pastrand doar crema din reteta originala,tradusa de Otti.

Blat

-3 oua
-3 linguri apa
-6 linguri zahar
-5 linguri faina
-1 lingura cacao
Ouale se separa.Albusurile si apa se spumeaza,se adauga zaharul in ploaie.
Galbenusurile se adauga pe rand,peste albusuri.Se pune faina amestecata cu cacao, in ploaie,amestecand usor de jos in sus cu lingura de lemn.Se coace in tava unsa si tapetata ,la foc mic.



Crema

-300ml lapte
-80g unt
-80g zahar
-3 linguri gris
-100g fulgi cocos
-esenta vanilie
Laptele si untul se pun intr-o cratita pe foc.Cand untul s-a topit se adauga grisul si se fierbe pana se ingroasa.Se adauga zaharul, cocosul si esenta si se mai tine pe foc cam 1 min.



Eu am facut si un sirop din 200ml apa si 100g zahar,pe care l-am fiert cateva minute.In sirop am adaugat esenta de vanilie si pensulat blatul cu el.
Crema calda se intinde peste blatul racit si insiropat.

Glazura

-150g ciocolata se topeste si se amesteca cu o lingura de miere si un cub de unt(50g)
Se toarna peste prajitura si se da la rece pana se intareste glazura.