joi, 31 martie 2011

PRAJITURA INTELIGENTA





De ce inteligenta??!!Pentru ca-si alege singura,in timpul coacerii,cele doua foi si crema.
INGREDIENTE:
-7 oua
-12 linguri zahar
-9 linguri faina
-un litru lapte
-un pachet unt(200g)
-zahar vanilat
-coaja de lamaie
-un praf sare
-o lingurita praf de copt
Se separa ouale.Galbenusurile se freaca cu 5 linguri zahar,sarea,zaharul vanilat.Se adauga untul moale,se amesteca bine.Se toarna 1/4l lapte,cele 9 linguri faina,praful de copt,coaja de lamaie si se amesteca bine.Se rastoarna restul de lapte amestecand continuu.
Separat,se bat albusurile cu 7 linguri zahar si se adauga peste compozitie.Compozitia va fi subtire,nu va speriati!!!
Se pune intr-o tava inalta tapetata cu faina sau hartie de copt.Se coace la foc mic,in cuptorul incalzit;se taie rece!





vineri, 25 martie 2011

GRIS CU LAPTE




Exista un desert mai simplu?Nu cred!

Ingrediente:
-250ml lapte
-5 linguri gris
-o lingura zahar
-zahar vanilat
-un praf sare
Laptele se pune la fiert cu praful de sare,zaharul si zaharul vanilat.Cand da in clocot se adauga grisul in ploaie,amestecand continuu,sa nu faca cocoloase.Grisul fierbe foarte repede si se ingroasa.
Se serveste cald sau rece,cu cacao,scortisoara,dulceata sau sos de ciocolata.

luni, 21 martie 2011

RULADA DE CACAO CU FRISCA SI BANANE






Simplu,dar bun!
Pentru foaia de rulada:
-4 oua
-4 linguri zahar
-2 linguri faina
-o lingura amidon
-o lingura cacao de calitate
-un plic zahar vanilat

Umplutura:
-150ml smantana pentru frisca
-zahar pudra vanilat(dupa gust,cat vreti de dulce)
-o banana
Ouale se separa,albusurile se bat spuma,adaugandu-se zaharul in ploaie,se adauga galbenusurile unul cate unul.Faina amestecata cu cacao si amidon se pune cate putin,incorporandu-se cu ajutorul unei spatule.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor(incins in prealabil),la foc mic,pret de aprox.10 minute.

Dupa coacere,se rastoarna peste un prosop umed si se ruleaza cu ajutorul prosopului.Se tine starnsa cateva minune,apoi se deruleaza si se lasa la racit.
Smantana rece se bate cu mixerul cateva minute,apoi se adauga zahar pudra vanilat,mixand pana devine frisca tare.
Foaia de rulada se acopera cu frisca,se pun cubulete de banana pe toata suprafata si se ruleaza.Se inveleste in folie si se da la rece pentru o ora.


duminică, 6 martie 2011

PRAJITURA CU BRANZA




INGREDIENTE:

-650gr branza de vaci
-6 linguri faina
-un plic de praf budinca de vanilie
-un pliculet praf de copt stins cu lamaie
-200ml smantana lichida
-5 oua
-12 linguri zahar
-coaja de lamaie, esenta de vanilie(finesse)
- stafide

Albusurile se bat bezea cu zaharul.



Branza se amesteca(cu mixerul) cu celelalte ingrediente


Se adauga albusurile spuma,incorporandu-le usor cu o lingura de lemn sau o spatula.
Compozitia se pune in tava unsa si tapetata si se da la cuptor(incins in prealabil),la foc mic,pana se rumeneste frumos deasupra.




Se taie rece!!!

marți, 1 martie 2011

1 MARTIE,CU MARTISOARE DULCI!!

A venit 1 martie!!!!
Va doresc tuturor o primavara frumoasa,macar in suflete,daca afara iarna nu se da plecata!Sanatate tuturor si spor in toate!

Cu ocazia venirii primaverii,am facut cateva martisoare dulci pentru fetitele colege de grupa cu puiul meu



joi, 17 februarie 2011

CHEC SIMPLU CU SUC DE PORTOCALE




Este o reteta improvizatie de moment,pentru a mai consuma din portocalele ce se paleau in cosul cu fructe.
INGREDIENTE:
-5 oua
-150 ml suc proaspat de portocale
-80 ml ulei
-220 g zahar
-300 g faina
-un praf de copt
-esenta de portocale
Ouale se separa,albusurile se bat bezea cu zaharul si un praf sare


Galbenusurile se freaca cu uleiul,se adauga sucul de portocale;compozitia rezultata se toarna in fir peste albusuri mixand continuu


Se adauga in ploaie faina amestecata cu praful de copt,esenta,amestecand usor cu o spatula.Se toarna compozitia in forma de chec unsa,se da la cuptor(cuptorul incins inainte)la treapta mica,pana trece testul scobitorii.


vineri, 4 februarie 2011

GOGOSI CU APA MINERALA





Reteta este de pe blogul lui Lily
INGREDIENTE:
-1 kg de faina
-un pliculet drojdie uscata
-1/2 lingurita sare
-400 ml apa minerala
-100 ml lapte
-100 gr zahar tos
-un ou
-esenta lamaie
-suplimentar ulei pentru prajit
Se pun toate ingredientele intr-un vas mai mare si se framanta pana cand aluatul obtinut face basicute. Se lasa sa dospeasca pana isi dubleaza volumul(aprox 40 min).


Se intinde aluatul cam de 1,5 cm grosime si se decupeaza gogosile.
Eu am taiat dreptunghiuri pe care le-am ciupit putin cu cutitul pe mijloc si am format fundite.


Se mai lasa la crescut inca 20 min. Se prajesc in uleiul fierbinte si se scot pe un servet absorbant. Se pudreaza cu zahar.

vineri, 28 ianuarie 2011

POLONEZI CU NUCA SI MIERE



Reteta Shumaila


Mmmmmmmmmmmm,ce buni sunt!

Ingrediente pentru aluat:
-1kg faina
-500 ml lapte caldut
-150g unt
-100-125g zahar
-75g miere de albine
-50g drojdie proaspata
-un praf sare

Suplimentar:
-100g unt
-zahar vanilat de buna calitate
-nuca
-miere
Drojdia se amesteca cu un sfert din cantitatea de zahar,drojdia se va topi.Restul de zahar se topeste in laptele caldut.Se toarna drojdia peste faina,sarea,apoi laptele si se incepe framantarea.Se pune si mierea,untul moale putin cate putin pana il incorporam pe tot.La sfarsit rezulta un aluat moale ca cel de cozonac.Se lasa la rescut pana isi dubleaza volumul.

Apoi,untul(cele 100g)se freaca cu zaharul vanilat.
Cand aluatul a crescut se imparte in 2-3 bucati.Fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul,se unge cu untul vanilat si se impatureste.

Se taie fasii,iar fiecare fasie se taie la randul ei,dar la un capat nu de tot-asa,ca doi craci de pantalon.Incepem sa infasuram cei doi ''craci'' unul in jurul celuilalt, iar la final innodam cele doua capete (ca si cind facem un nod cu 2 capete de ata).




Se ung cu ou si se presara cu nuca macinata.

Se coc la 200 grade, aprox. 20 minute (pina se rumenesc frumos).
Cat se coc,facem un sirop din apa si miere,proportii 1:1.Siropul se toarna peste covrigii fierbinti si se lasa pana se racesc sa absoarba tot siropul.

marți, 18 ianuarie 2011

CHEC APERITIV


INGREDIENTE:
-4 oua
-150g faina
-4 linguri ulei
-100g masline maruntite-o mana buna
-250g sunca presata(cubulete)
-50g cascaval ras
-un gogosar taiat marunt
-o lingurita praf de copt
Se mixeaza ouale pana isi maresc volumul.
Se amesteca ingredientele pe rand(uleiul,faina,praful de copt,sunca etc).Se toarna compozitia in forma de chec unsa si tapetata cu faina(sau hartie de copt).


Eu am facut cantitate dubla si am copt in tava de 25/37 cm.

Se coace in cuptorul incalzit,la temp.medie,timp de 40-45 minute.