marți, 3 mai 2011

BISCUITI SIMPLI CU UNT


Minunati,pentru rontait atat pentru cei mari cat si pentru cei mici!!!!

INGREDIENTE:
-100 g unt la temperatura camerei
-100 g zahar pudra
-un ou
-250 g faina
-esente(eu am pus de lamaie)

Untul se mixeaza cu zaharul,se adauga oul si faina,amestecand pana aluatul este omogen.


Se pune aluatul obtinul in folie alimentara si se da la rece aprox. o ora.

Se intinde aluatul cu facaletul,pe planul de lucru,se decupeaza diferite forme care se pun in tava,pe hartie de copt.Se coc in cuptorul incins pret de cateva minute.

Se orneaza dupa preferinta si imaginatie sau se lasa simpli,doar pudrati cu zahar.

sâmbătă, 30 aprilie 2011

COZONAC MOLDOVENESC




INGREDIENTE:
-1kg faina
-8 galbenusuri
-300g zahar
-400 ml lapte(+ cateva linguri,in functie de calitatea fainii)
-50 g drojdie proaspata
-coaja de lamaie
-esente
-100 g unt topit
-100 ml ulei+ 2 linguri pt uns suprafata de lucru
-o lingurita rasa de sare
Suplimentar-un galbenus,o lingura lapte,mac sau susan
UMPLUTURA
-albusul de ou batut cu zahar si amestecat cu nuca macinata
-bucatele de rahat
-stafide
PREPARARE
- intr-un castron se cerne faina
- se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si se pune coaja de lamaie


MAIAUA-se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte
- se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,vreo 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"

- galbenusurile se freaca cu sare
- se adauda restul de lapte caldut si galbenusurile frecate
- amestecam cu mana si framantam ,ajutandu-ne de grasimea care trebuie sa fie calduta,incorporand toata faina si impaturind aluatul
- se acopera castronul cu un servet si se lasa la crescut, in loc cald si ferit de curent,cam o ora si jumatate

dupa ce a crescut aluatul, il impartim in patru
- se intinde fiecare bucata de aluat cu mana, pe o planseta unsa cu ulei
- presaram pe fiecare stafide,rahat si umplutura preparata si rulam
- se impletesc apoi cate doua, si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa
- se mai lasa la crescut cam 30 min.
- se ung cu galbenus amestecat cu lapte,se presara susan(mac)deasupra si se dau la cuptor.

Se coc foc mic,cam trei sferturi de ora.

duminică, 3 aprilie 2011

TIRAMISU



Nu-i reteta originala,oricum stiu ca-i cu oua crude,alcool,asa ca n-as face-o!E varianta care noua ne place!
INGREDIENTE:(eu am folosit cantitati duble)
-piscoturi-un pachet mare
-250g mascarpone
-150g + 2 linguri smantana pentru frisca
-100g + 1 lingura zahar pudra
-4 galbenusuri
-2 linguri esenta de rom
-un plic capucino
-cafea preparata indulcita
-cacao
Smantana se bate frisca cu lingura de zahar pudra.s
Galbenusurile se mixeaza cu cele 100g zahar pana cresc in volum si se albesc.Se pun la BM,pe un vas cu apa fierbinte,amestecandu-se continuu pana ce zaharul se topeste si crema se ingroasa.Se lasa la racit.


Branza mascarpone se pune intr-un vas incapator si se mixeaza sa se desfaca,se pune crema de oua racita si se mixeaza.Se adauga frisca si esenta.Plicul de capucino se dizolva in cele doua linguri de smantana si se adauga in crema.Se amesteca sa se incorporeze.


Piscoturile se trec pe rand prin cafea si se aseaza in tava in care se va forma tiramisu.Peste primul strat de piscoturi se pune crema uniform pe toate suprafata,apoi iar piscoturi,crema,pana terminam,ultimul strat fiind de crema.


Se da la rece pentru cateva ore,apoi se pudreaza cu cacao.
Eu am facut si o varianta pentru copii,folosind in loc de cafea si capucino,nesquik!

joi, 31 martie 2011

PRAJITURA INTELIGENTA





De ce inteligenta??!!Pentru ca-si alege singura,in timpul coacerii,cele doua foi si crema.
INGREDIENTE:
-7 oua
-12 linguri zahar
-9 linguri faina
-un litru lapte
-un pachet unt(200g)
-zahar vanilat
-coaja de lamaie
-un praf sare
-o lingurita praf de copt
Se separa ouale.Galbenusurile se freaca cu 5 linguri zahar,sarea,zaharul vanilat.Se adauga untul moale,se amesteca bine.Se toarna 1/4l lapte,cele 9 linguri faina,praful de copt,coaja de lamaie si se amesteca bine.Se rastoarna restul de lapte amestecand continuu.
Separat,se bat albusurile cu 7 linguri zahar si se adauga peste compozitie.Compozitia va fi subtire,nu va speriati!!!
Se pune intr-o tava inalta tapetata cu faina sau hartie de copt.Se coace la foc mic,in cuptorul incalzit;se taie rece!





vineri, 25 martie 2011

GRIS CU LAPTE




Exista un desert mai simplu?Nu cred!

Ingrediente:
-250ml lapte
-5 linguri gris
-o lingura zahar
-zahar vanilat
-un praf sare
Laptele se pune la fiert cu praful de sare,zaharul si zaharul vanilat.Cand da in clocot se adauga grisul in ploaie,amestecand continuu,sa nu faca cocoloase.Grisul fierbe foarte repede si se ingroasa.
Se serveste cald sau rece,cu cacao,scortisoara,dulceata sau sos de ciocolata.

luni, 21 martie 2011

RULADA DE CACAO CU FRISCA SI BANANE






Simplu,dar bun!
Pentru foaia de rulada:
-4 oua
-4 linguri zahar
-2 linguri faina
-o lingura amidon
-o lingura cacao de calitate
-un plic zahar vanilat

Umplutura:
-150ml smantana pentru frisca
-zahar pudra vanilat(dupa gust,cat vreti de dulce)
-o banana
Ouale se separa,albusurile se bat spuma,adaugandu-se zaharul in ploaie,se adauga galbenusurile unul cate unul.Faina amestecata cu cacao si amidon se pune cate putin,incorporandu-se cu ajutorul unei spatule.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor(incins in prealabil),la foc mic,pret de aprox.10 minute.

Dupa coacere,se rastoarna peste un prosop umed si se ruleaza cu ajutorul prosopului.Se tine starnsa cateva minune,apoi se deruleaza si se lasa la racit.
Smantana rece se bate cu mixerul cateva minute,apoi se adauga zahar pudra vanilat,mixand pana devine frisca tare.
Foaia de rulada se acopera cu frisca,se pun cubulete de banana pe toata suprafata si se ruleaza.Se inveleste in folie si se da la rece pentru o ora.


duminică, 6 martie 2011

PRAJITURA CU BRANZA




INGREDIENTE:

-650gr branza de vaci
-6 linguri faina
-un plic de praf budinca de vanilie
-un pliculet praf de copt stins cu lamaie
-200ml smantana lichida
-5 oua
-12 linguri zahar
-coaja de lamaie, esenta de vanilie(finesse)
- stafide

Albusurile se bat bezea cu zaharul.



Branza se amesteca(cu mixerul) cu celelalte ingrediente


Se adauga albusurile spuma,incorporandu-le usor cu o lingura de lemn sau o spatula.
Compozitia se pune in tava unsa si tapetata si se da la cuptor(incins in prealabil),la foc mic,pana se rumeneste frumos deasupra.




Se taie rece!!!

marți, 1 martie 2011

1 MARTIE,CU MARTISOARE DULCI!!

A venit 1 martie!!!!
Va doresc tuturor o primavara frumoasa,macar in suflete,daca afara iarna nu se da plecata!Sanatate tuturor si spor in toate!

Cu ocazia venirii primaverii,am facut cateva martisoare dulci pentru fetitele colege de grupa cu puiul meu



joi, 17 februarie 2011

CHEC SIMPLU CU SUC DE PORTOCALE




Este o reteta improvizatie de moment,pentru a mai consuma din portocalele ce se paleau in cosul cu fructe.
INGREDIENTE:
-5 oua
-150 ml suc proaspat de portocale
-80 ml ulei
-220 g zahar
-300 g faina
-un praf de copt
-esenta de portocale
Ouale se separa,albusurile se bat bezea cu zaharul si un praf sare


Galbenusurile se freaca cu uleiul,se adauga sucul de portocale;compozitia rezultata se toarna in fir peste albusuri mixand continuu


Se adauga in ploaie faina amestecata cu praful de copt,esenta,amestecand usor cu o spatula.Se toarna compozitia in forma de chec unsa,se da la cuptor(cuptorul incins inainte)la treapta mica,pana trece testul scobitorii.


vineri, 4 februarie 2011

GOGOSI CU APA MINERALA





Reteta este de pe blogul lui Lily
INGREDIENTE:
-1 kg de faina
-un pliculet drojdie uscata
-1/2 lingurita sare
-400 ml apa minerala
-100 ml lapte
-100 gr zahar tos
-un ou
-esenta lamaie
-suplimentar ulei pentru prajit
Se pun toate ingredientele intr-un vas mai mare si se framanta pana cand aluatul obtinut face basicute. Se lasa sa dospeasca pana isi dubleaza volumul(aprox 40 min).


Se intinde aluatul cam de 1,5 cm grosime si se decupeaza gogosile.
Eu am taiat dreptunghiuri pe care le-am ciupit putin cu cutitul pe mijloc si am format fundite.


Se mai lasa la crescut inca 20 min. Se prajesc in uleiul fierbinte si se scot pe un servet absorbant. Se pudreaza cu zahar.