luni, 21 decembrie 2009

CORNULETE CU RAHAT-CARMEN


O reteta pe care o fac mereu,chiar daca-i vara,iarna,daca-i post sau nu!
Avem nevoie de
-250g margarina
-5 linguri apa
-o lingura otet
-faina cat cuprinde sa iasa un aluat elastic(cam 500g)
-zahar vanilat
-2 linguri zahar pudra pentru aluat
-rahat
-zahar pudra pentru dat cornuletele
Margarina se amesteca cu zaharul,se adauga apa si otetul,apoi faina si se framanta un aluat elastic.Aluatul se inveleste in folie si se da la rece,o seara.


Dupa ce a stat la rece,aluatul se intinde in foaie si se taie in triunghiuri pe care punem rahat si formam cornuletele.




Se pun in tava pe hartie de copt,se dau la cuptor(incalzit inainte).
Cand se scot,calde,se dau prin zahar pudra.

miercuri, 16 decembrie 2009

CARNATI DE CASA


Ce Craciun ar fi,daca nu am avea pe masa produse traditionale,nu??!!
Asadar am facut,pentru inceput carnatii.
Am ales carnea pentru tocat(cam 2/3 macra si 1/3 grasime).Au fost vreo 7-8 kg de carne,in total


Am mai folosit:
-usturoi(vreo 6 capatani mari am pus eu, fiecare pune dupa placere)
-boia de ardei(2 linguri dulce si 2 linguri iute)
-cimbru
-piper macinat
-sare
-mate de porc

Am tocat carnea si am pisat usturoiul,am amestecat,am pus condimentele,sarea si am framantat bine de tot compozitia.




Am umplut matele si gataaaa!I-am intins la zvantat si la congelator cu ei.Bun era daca aveam unde sa-i afum,dar conditii de bloc,ce sa fac!

marți, 15 decembrie 2009

MOS CRACIUN DULCE


Cum mai este putin pana la Craciun,am inceput sa ma pregatesc pentru torturile care vor urma.Deocamdata brazi si mosi Craciuni,vor urma si altele.


BOMBOANE DIN BISCUITI


Este reteta foarte usoara si mi-a placut si rezultatul.
Ingrediente:
-1/2 kg biscuiti simpli
-o cana zahar
-o cana lapte
-un pachet margarina rama
-2-3 lingurite cacao(mai multa,in functie de calitate)
-100g nuca pisata
-esenta de rom
-nuca de cocos pentru ornat
Biscuitii se piseaza,se pune nuca peste.

Pe aragaz,intr-o cratita se punelaptele,zaharul,cacaoa,margarina si se tine pana se topeste zaharul si margarina.


Fierbinte se toarna peste biscuiti si se amesteca bine.Se adauga esenta de rom si se lasa sa se raceasca.


Dupa racire,se fac bomboane care se trec prin nuca de cocos.

PAINE BAGHETA



Am folosit un aluat din:
-500g faina
-25g drojdie proaspata
-250 ml lapte caldut
-o lingura zahar
-o lingurita sare
-2 linguri ulei masline
Drojdia se lichefiaza cu zaharul si putin lapte,se toarna in mijlocul fainii,se amesteca usor,se adauga sarea si laptele cate putin pana se incorporeaza toate faina.Se mai framanta cu cele doua linguri de ulei,pana devine un aluat elastic,pe care il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.


Se imparte in doua si se formeaza baghetele.Dupa cum vedeti,am avut si ajutor!



Se lasa la crescut,apoi se ung cu putin lapte si se dau la cuptor.



vineri, 11 decembrie 2009

GOGOSI PUFOASE


Avem nevoie de :

-500 g faina
-25 g drojdie proaspata
-150-170 ml lapte cald
-3 linguri zahar
-2 oua
-3 linguri ulei
-esente
-un praf sare
Cateva linguri de lapte se amesteca cu drojdia si se toarna in mijlocul fainii,se acopera cu faina,in ploaie si se lasa la dospit,pana crapa deasupra.


Restul de lapte impreuna cu zaharul, ouale, esenta, sarea,se pun la incalzit,intr-o craticioara pe foc.


Se amesteca cu maiaua si faina,framantandu-se pana se incorporeaza toata faina.
Apoi se framanta cu uleiul caldut,ca la cozonac.



Se lasa la dospit,dupa care se intinde foaie si se taie dupa preferinta.Gogosile se mai lasa putin la crescut dupa care se prajesc in baie de ulei.Se scot pe servet de hartie,sa se absoarba uleiul si se dau prin zahar pudra.





miercuri, 9 decembrie 2009

CIORBA DE PUI A LA GREC


Buna de tot ciorba asta!
INGREDIENTE:
-carne de pui-eu am folosit copanele
-ceapa
-morcov
-telina
-patrunjel verde
-200ml lapte
-200g smantana
-3 galbenusuri
-lamaie
-3 linguri orez
-sare,condimente
Copanelele se pun la fiert in apa cu sare impreuna cu ceapa intreaga si o bucata de telina.Se lasa sa fiarba bine de tot,apoi carnea se scoate si se desface de pe os in bucatele mici;ceapa (si telina)se arunca.
Carnea se pune inapoi in supa impreuna cu morcovul dat pe razatoare si orezul spalat.Se fierbe pana sunt fierte.




Galbenusurile se desfac cu laptele si smantana si se toarna in oala data de pe flacara.Se acreste cu zeama de lamaie.


Se pune in farfurie,se presara patrunjel verde tocat si se serveste cu pofta!