miercuri, 10 noiembrie 2010

INDIENE CU FRISCA




Nu pot spune ca m-am inspirat de undeva anume,dar am vazut o poza a prajiturii pe net,care mi-a adus aminte de gustul copilariei.Am inghitit de trei ori in sec si m-am apucat de treaba!
INGREDIENTE:
-3 oua
-3 linguri zahar
-3 linguri faina
-un praf de sare
-250 ml smantana lichida
-2 linguri zahar pudra
-100ml zeama de compot de piersici
-100g ciocolata neagra
Pentru coji se face un aluat de pandispan.
Ouale se separa,albusurile se bat spuma cu zaharul ,se adauga galbenusurile frecate cu praful de sare;se adauga faina in ploaie,incorporand-o usor cu lingura de lemn.
Din compozitia rezultata se pun in tava ,pe hartie de copt,gramajoare cu ajutorul posului.Se coc cateva minute,pana se maronesc usor pe margine.





200ml din smantana (rece) se bat cu zaharul pudra pana se face frisca.
O coaja se pensuleaza cu sirop,se pune frisca cu posul pe toata suprafata si se pune o alta coaja deasupra;se face un mic mot de frisca.Se continua pana se termina cojile.
Ciocolata se topeste impreuna cu cele 50ml smantana,pe baie se aburi.
Se glazureaza prajiturile cu glazura obtinuta.


duminică, 7 noiembrie 2010

DELICIOASE CU DOVLEAC




Cu multumiri lui Carmen L. pentru reteta aluatului!



Avem nevoie de 1.5kg dovleac ras(deci fara coaja).
Dovleacul se curata si se da pe razatoare.Se pune impreuna cu zahar,dupa preferinta(eu am pus o cana de ceai plina cu zahar) si se caleste.
Cand s-a muiat dovleacul,se da de pe foc si se pune in strecuratoare la scurs.Scurs se amesteca cu putina scortisoara si esenta de rom.

Pentru aluat:
-7 linguri lapte
-7 linguri ulei
-7 linguri zahar
-un ou
-o lingurita bicarbonat
-o lingurita otet
-aprox.400g faina

Se pune la fiert uleiul,laptele si zaharul.Cand incepe sa fiarba se lasa la racit.
Dupa racire se rastoarna intr-un castron,se adauga oul intreg si bicarbonatul stins in otet.
Se adauga faina in ploaie-se framanta pana aluatul nu se mai lipeste de maini.
Se imparte in doua.

Prima bila de aluat se intinde intr-o foaie(de dimensiunea tavii,eu am folosit tava de la aragaz).Foaia se puna in tava unsa si tapetata,se pune deasupra dovleacul,repartizandu-se uniform.

Cealalta bila se mai framanta cu putina faina si se da pe razatoare,deasupra dovleacului.
Se da la cuptor,la foc mic,pana se rumeneste frumos deasupra.

joi, 4 noiembrie 2010

CUIBURI DE VIESPI



Recipe by Poca

INGREDIENTE:
-500 gr. faina
-25 gr. drojdie proaspata
-5 galbenusuri
-lapte caldut ( trei sferturi de pahar mai mare,mie mi-au intrat 230 ml)
-3 linguri zahar
-un praf de sare
-150gr. unt ( moale,la temperatura camerei)
-150gr. zahar pudra
Pentru uns
-un galbenus
-2-3 linguri lapte

Intr-un castron face o maia din drojdie,o lingura de zahar,3 linguri de lapte si o lingura faina.Cand maiaua a crescut o puneti in mijlocul fainii.Adaugati restul de lapte,zahar si galbenusurile frecate cu praful de sare.


Amestecati la inceput cu lingura,apoi rasturnati pe masa si incepeti framantarea cu mainile infainate.Aluatul nu este moale,dar pe masura ce framantati devine elastic.Daca aluatul nu se leaga,mai adaugati cateva linguri de lapte.Framantati cel putin 10 minute,cu cat framantati mai mult cu atat va creste aluatul.

Se pune aluatul in vas si se lasa la crescut 30-40 minute,acoperit cu un prosop.
Untul se mixeaza cu zaharul pudra pana devine o crema.
Aluatul crescut se imparte in doua parti egale.
Fiecare bila de aluat se intinde ,se unge cu jumatate din crema de unt si se ruleaza.Se taie rulouri aprox. egale.



In tava tapetata cu hartie de copt se aseaza rulourile cu partea taiata in sus.Se lasa 10 minute la crescut,apoi se ung cu putin lapte amestecat cu un galbenus de ou.
Se dau la cuptorul incalzit,la 170 grade,timp de 40 minute.


marți, 2 noiembrie 2010

CHEC CU BANANE




Un chec foarte bun si foarte aromat!!!
Ingrediente:
-100g unt
-200g zahar
-3 oua
-esenta de vanilie
-piure de la 3 banane,nu foarte mari
-250g faina
-un praf de sare
-1/2 pliculet praf de copt
Ouale se bat cu praful de sare si zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul.Se adauga untul topit si se mixeaza foarte bine.Apoi se adauga esenta si piureul de banane.






Se adauga faina amestecata cu praful de copt.Ametecul se toarna intr-o forma unsa si tapetata cu faina sau cu hartie de copt.Se coace cica 50 minute,in cuptorul incins,la foc mic.


marți, 19 octombrie 2010

MINI ECLERE




Am folosit aceeasi reteta pe care o folosesc de fiecare data,indiferent de forma pe care o dau cojilor.Crema este de vanilie,minieclerele fiind umplute cu seringa de ornat(varful acela lung si mai subtire)
Reteta cojilor si a cremei este aici .
Indiferent de cantitatea de ulei pe care o puneti apa si faina se dubleaza.
Crema am facut-o in cantitate dubla.




luni, 11 octombrie 2010

MURATURI ASORTATE




Am folosit(cantitati,dupa placere):
-gogonele
-ardei(din acela corn)
-morcov
-telina
-castraveti
-hrean
-usturoi
-sfecla rosie
Se spala,se curata si se taie(legumele care necesita)legumele si se aseaza in borcan.
Se masoara cantitatea de lichid necesara,cu ajutorul canii gradate.
Se face saramura din apa si sare-o lingura de sare grunjoasa la litru de apa.Se fierbe saramura si se toarna in borcan peste muraturi.Se capaceste borcanul si se inveleste in patura sa se raceasca lent.Dupa racire se pune borcanul in camara.


marți, 5 octombrie 2010

CASTRAVETI IN SARAMURA




Avem nevoie de:
-castraveti
-sare grunjoasa
-telina radacina si frunze
-usturoi
-hrean
-floare de marar
-crengute de visin
-si dupa placerea fiecaruia felii de morcov,ardei gras,etc.

Legumele se spala,se curata si se taie,cele care necesita asta.
Se aseaza in borcan castravetii alternand cu felii de morcov,catei de usturoi,feliute de hrean,telina,etc.In gura borcanului se pune floare de marar si crengute de visin.
Se masoara cat lichid este necesar(se umple borcanul cu apa de la robinet cu ajutorul unei cani gradate si apoi se scurge).
Se face o saramura fierbinte(la 1 litru de apa se pune o lingura de sare)care se toarna in borcan,peste legume.
Puneti borcanul pe o lama de cutit,aceasta va lua din caldura si va evita spargerea borcanului.
Daca borcanul are capac cu filet,punen capacul doar de forma,fara sa filetam,daca nu are capac punem o farfurioara deasupra si lasam asa pana a doua zi.
A doua zi,scurgem saramura din borcan,o infierbantam iar si o turnam peste castraveti.Acum filetam bine capacul sau legam cu ceolofan deasupra,in functie de borcan.


Timp de cateva zile zeama va fi tulbure,semn ca a inceput fermentatia.Dupa ce fermentatia ia sfarsit,saramura incepe sa se limpezeasca incet.
Eu am desfacut un borcan pus in luna iulie!Sunt minunati!

ARDEI CAPIA CU USTUROI



Aceasta reteta mi-a atras atentia,rasfoind un pliant de oferte de la Kaufland.
Nu o sa mai scriu reteta inca o data,poza spune totul.
O sa pun doar pozele facute in timpul procesului tehnologic,sa zic asa.