sâmbătă, 30 aprilie 2011

COZONAC MOLDOVENESC




INGREDIENTE:
-1kg faina
-8 galbenusuri
-300g zahar
-400 ml lapte(+ cateva linguri,in functie de calitatea fainii)
-50 g drojdie proaspata
-coaja de lamaie
-esente
-100 g unt topit
-100 ml ulei+ 2 linguri pt uns suprafata de lucru
-o lingurita rasa de sare
Suplimentar-un galbenus,o lingura lapte,mac sau susan
UMPLUTURA
-albusul de ou batut cu zahar si amestecat cu nuca macinata
-bucatele de rahat
-stafide
PREPARARE
- intr-un castron se cerne faina
- se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si se pune coaja de lamaie


MAIAUA-se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte
- se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,vreo 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"

- galbenusurile se freaca cu sare
- se adauda restul de lapte caldut si galbenusurile frecate
- amestecam cu mana si framantam ,ajutandu-ne de grasimea care trebuie sa fie calduta,incorporand toata faina si impaturind aluatul
- se acopera castronul cu un servet si se lasa la crescut, in loc cald si ferit de curent,cam o ora si jumatate

dupa ce a crescut aluatul, il impartim in patru
- se intinde fiecare bucata de aluat cu mana, pe o planseta unsa cu ulei
- presaram pe fiecare stafide,rahat si umplutura preparata si rulam
- se impletesc apoi cate doua, si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa
- se mai lasa la crescut cam 30 min.
- se ung cu galbenus amestecat cu lapte,se presara susan(mac)deasupra si se dau la cuptor.

Se coc foc mic,cam trei sferturi de ora.

5 comentarii: