luni, 30 noiembrie 2009

CIORBA DE PERISOARE


Avem nevoie de:
-carne vitel (500g)
-un ou
-o lingura orez
-o lingura pesmet
-morcov
-ceapa
-pastarnac
-telina
-cartofi
-verdeata
-bors
-pasta de rosii
-sare,piper
Legumele se curata si se spala,se taie si se pun la fiert in apa cu putina sare.


Carnea se toaca,se amesteca cu orezul,pesmetul si oul,sare si piper.Cu mana uda se formeaza perisoarele.


Perisoarele se adauga peste legume.Cand sunt fierte se adauga pasta de rosii si borsul.La urma se pune verdeata tocata.

joi, 26 noiembrie 2009

BORS DE RATA CU TAITEI DE CASA



Mmmmm....,ce poate fi mai bun,decat un bors cu pasare de curte,mai ales daca-i rata...nu?!

Avem nevoie de:

-carne de raţă
-ceapă
-morcovi
-ţelină
-patrunjel radacina
-verdeaţă
-pasta de rosii
-taitei
-bors
Carnea de raţă se porţionează şi se pune la fiert în apă cu sare. Se spumează cât este necesar şi apoi se adaugă zarzavatul tăiat si ceapa tocată.Se adauga si pasta de rosii.Cand carnea este fiarta se adauga borsul si taiteii(fierti si scursi ),se potriveste de acru si sare.Se adauga verdeata tocata marunt.



luni, 23 noiembrie 2009

PAINEA CASEI




Aceasta paine este preferata familiei,painea cu gust de paine!

INGREDIENTE:
-1kg faina
-600ml apa calduta
-o lingura zahar
-o lingura sare
-50g drojdie proaspata
-2 linguri ulei
Drojdia se amesteca cu zaharul si se lichefiaza.Peste faina se pune sarea,drojdia,uleiul si apa putin cate putin,incorporand faina in totalitate.Rezulta un aluat care se desprinde de vas,lasandu-l curat.Aluatul se imparte in doua,se impleteste si se pune in tava unsa si tapetata.Se lasa la crescut 30-40 minute,la loc cald si ferit de curent,tava acoperindu-se cu folie sau un servet.
Cand a crescut se da la cuptor pana se rumeneste deasupra(mai mult sau mai putin,dupa cum va place).
Dupa coacere,se scoate tava din cuptor, se stopeste painea cu apa si se acopera cu un servet lasandu-se sa se raceasca.Se stropeste pentru ca sa se moaie coaja.










Cu multumiri lui Carmen.

duminică, 22 noiembrie 2009

PLACINTA CU DOVLEAC


Placinta cu dovleac(si cea cu mere)imi place doar cu foi de casa,nu cu foi cumparate.
Asadar,am dat dovleacul pe razatoarea mare si l-am pus la calit cu cateva linguri de zahar.Dupa ce s-a calit am dat vasul de pe foc si am lasat sa se raceasca si am adaugat putina esenta de rom(merge scortisoara dar din cauza de copil pretentios,nu am pus).

FOILE
-500g faina
-25g drojdie proaspata
-250ml apa calduta
-2linguri zahar
-jumatate lingurita sare
-2linguri ulei
Se framanta un aluat elastic,care se lasa 15 minute sa se odihneasca.
Se imparte in patru si din fiecare parte se intinde cate o foaie,cat de subtire se poate,intai cu sucitorul apoi cu mainile.Foaia se pune pe hartie de copt,se pune dovleac pe toata suprafata foii si cu ajutorul hartiei se ruleaza.
Se aseaza rulourile in tava unsa.Se ung si ele deasupra cu ulei si se dau la cuptor,la foc mediu,pana se rumeneste putin deasupra.Se pudreaza cu zahar pudra.






sâmbătă, 21 noiembrie 2009

PRAJITURA CU GEM


Toata copilaria am stiut aceasta prajitura sub denumirea de "lintzer",cu toate ca reteta e diferita,nu prea seamana cu lintzerul adevarat.
INGREDIENTE:
-4 oua
-o cana zahar
-o cana ulei
-un praf de copt
-esente
-faina cat cuprinde
-gem
Ouale se bat putin cu zaharul,se adauga uleiul cate putin,esenta si apoi faina amestecata cu praful de copt- trebuie sa iasa un aluat un pic mai tare care se intinde cu mana in tava de aragaz unsa si tapetata cu faina.
Din aluat se pastreaza cam un sfert( inainte de al intinde in tava) in care se adauga faina pana devine tare tare si se poate da pe razatoare.

Peste aluatul intins in tava se pune un strat de gem de care vreti voi si apoi aluatul tare dat pe razatoare.
Se lasa la cuptor pana se rumeneste un pic deasupra.






miercuri, 18 noiembrie 2009

PUI CU LEGUME LA PUNGA


Fac destul de des friptura de pui in acest fel!Este delicioasa!
Acestea sunt pungile pe care la folosesc:

Carnea de pui se spala,se sareaza,se condimenteaza(fiecare foloseste condimentele care-i par mai potrivite pentru pui),se adauga legume taiate felii(cartofi,morcov,ardei gras,rosii,usturoi),se amesteca toate si se pun in punga.Punga se leaga la gura,se inteapa cu scobitoarea din loc in loc si se pune in tava la cuptor.In aprox.30 minute friptura este gata!


GOGOSI UNGURESTI


Reteta apartine Marbellei si pusa in practica de Poca.

INGREDIENTE:

-500 gr. faina
-3 linguri zahar
-2 oua + 1 galbenus
-200 ml lapte
-25 gr. drojdie proaspata
-zahar vanilat
-o priza de sare
Drojdia se pune la dospit cu o lingura zahar tos, putin lapte, se amesteca, si se rastoarna peste faina(pusa in vasul de framantat).
Dupa ce dospeste drojdia, se adauga ouale batute bine ,restul de zahar, zaharul vanilat, praful de sare, se amesteca cu o lingura de lemn, adaugand cate putin laptele care trebuie sa fie caldut.
Cand s-a omogenizat cat de cat cu lingura, se scoate aluatul pe masa si il framantam bine , pana devine elastic.
Aluatul se lasa la crescut,sa-si dubleze volumul.
Se intinde foaie(mai grosuta) si se decupeaza forme si se mai lasa la crescut 10 minute.Se prajesc in ulei,se scot pe servetel si se pudreaza cu zahar.
Noi le-am servit cu dulceata de visine.




Am facut cateva si umplute cu gem de prune.

CIORBA DE VACUTA


O ciorba plina de savoare si sanatoasa este ciorba cu carne de vacuta.
Avem nevoie de:
- un rasol de vita
- ceapa
- morcov
- telina
- patrunjel
- pastarnac
- fasole verde
- pasta de rosii
- frunze patrunjel si leustean
- bors
- sare si piper
Se spala foarte bine rasolul. Se pune la fiert in apa cu sare cat sa-l acopere. Se lasa sa fiarba pana se formeaza spuma. Se inlatura spuma. Oala se acopera cu un capac.
Cand a fiert,se scoate rasolul si se desface carnea de pe os,taindu-se cubulete.
Se spala, curata si taie legumele dupa preferinta (cubulete, rondele, etc). Se da focul la mediu si se adauga legumele taiate. Cand sunt fierte si legumele se pune pasta de rosii si se mai lasa sa fiarba cateva minute. Se pune si borsul, leusteanul si patrunjelul tocat si se mai lasa sa dea intr-un clocot. Se gusta si se potriveste de sare.
Se serveste calda, asa,ca atare sau dreasa cu putina smantana.