duminică, 14 februarie 2010

PRAJITURA CU MERE SI BEZEA


Recipe by Gabi Cara

O prajitura care noua ne place foarte mult,mai ales acum cand sunt mere din abundenta in piete.
Avem nevoie de:
-2kg (aprox)de preferinta soiul ionatan care se spala,se curata,se dau pe razatoarea mare si se calesc cu zahar,(cantitatea dupa preferinta)pana scade apa din ele.Cand sunt gata, se adauga scotisoara.


Apoi:
- 5 oua
- 250g zahar + 5 linguri zahar
- 180ml ulei
- 125ml apa clocotita
- coaja rasa de la o lamaie(eu am pus de portocala)
- drojdie cat o nuca mica
- 10g praf de copt(un pliculet) stins cu zeama de lamaie(portocala)
- faina cat cuprinde, ca la chec, coca sa faca falduri atunci cand curge

Se separa ouale;cele 5 galbenusuri se freaca cu 250g zahar, pana se albesc.Apoi se adauga uleiul cate putin,apoi apa clocotita usor,mixand energic.
Adaugam drojdia (cand compozitia este calduta) si praful de copt stins .
Se pune faina, atat cat este necesar ca aluatul ca curga in falduri.


Compozitia se pune in tava unsa cu unt si deasupra se pun merele calite.


Se coace la 180 grade si inainte sa fie gata (ea se rumeneste usor) se scoate din cuptor si se pune bezeaua facuta din cele cinci albusuri cu cinci linguri de zahar.

Se da iar la cuptor pana bezeaua devine aurie.
Cand se raceste,siropul de mar iese prin bezea.




joi, 11 februarie 2010

FURSECURI "DEGETELE"



Denumirea acestor fursecuri a dat-o puiul meu,care cand le-a vazut a zis:"mami astea sunt degetele?"
O reteta de fursecuri foarte usor de realizat,iar fursecurile sunt o bunatate!
Avem nevoie de:
-300g faina
-100g unt moale
-100g zahar(poate fi pudra)
-un ou
-4 linguri lapte
-nuca de cocos
-ciocolata menaj
Se amesteca cu mixerul untul,zaharul,oul si laptele. Se adauga faina,amestecand repede, altfel aluatul poate deveni cleios. Se tine aproximativ jumatate de ora la rece, apoi se introduce in sprit si se formeaza bastonase pe tavi tapetate cu hartie cerata. Fursecurile se coc la 190 grade pentru aprox. 10 minute.
Cand fursecurile sunt reci,se trece un capat prin ciocolata topita si apoi prin nuca de cocos.





miercuri, 10 februarie 2010

SARMALUTE IN FOI DE VITA




Mmmm...cui nu-i plac sarmalutele?!O nebunie...servite cu smantana...ce bun!

Eu am folosit cam asa:
-1300g carne
-2 cepe
-2 morcovi
-4 linguri rase cu orez
-patrunjel verde
-sare
-piper
-suc de rosii
-foi de vita
-crengute de cimbru
Carnea se da la masina de tocat.Intr-un vas aceasta se amesteca cu ceapa si morcovul ras,verdeata tocata marunt si orezul spalat.Se potriveste de sare si piper.



Se fac sarmalutele:luam frunza(pusa la desarat daca e de la saramura),se pune umplutura si se ruleaza,apoi se indeasa capetele spre interior.
Vasul in care vor fierbe se captuseste pe fund cu crengute de cimbru si foi de viata,dupa care se aseaza sarmalutele.




Peste sarmalute se toarna suc de rosii si putina apa,cat sa le acopere.
Eu le-am fiert la cuptor,la foc mic,asa ies mai moi.

PRAJITURA CU CREMA DE CACAO



FOI
-2 oua
-10 linguri lapte
-10 linguri ulei
-10 linguri zahar
-un plic amoniu pentru prajituri
-faina cat cuprinde
Ouale se mixeaza cu zaharul,se adauga uleiul cate putin,ca la maioneza,apoi laptele si la sfarsit amoniu si faina.Aluatul obtinut se imparte in trei bile,din fiecare bila se intinde o foaie care se coace pe dosul tavii,cateva minute,la foc iute.Am folosit tava mare de la aragaz.Daca nu folositi hartie de copt,ungeti tava cu ulei.

CREMA
-un plic budinca ciocolata
-500 ml lapte
-5 linguri zahar
-esenta de rom
-250g unt
-100g zahar pudra
Untul se mixeaza bine,cu zaharul pudra pana se lichefiaza.
Budinca se prepara conform instructiunilor de pe plic.Se lasa la racit,apoi se adauga lingura cu lingura in unt.In crema obtinuta se adauga esenta de rom.
Se umplu foile, si se da prajitura la rece pana a doua zi cand se taie.
Eu am uns cu putina crema si ultima foaie si am presarat nuca de cocos.




Si alaturi de fursecuri

luni, 1 februarie 2010

CIUPERCI CU SMANTANA




Simplu si tareeee buuunnn!
In general,pun totul la ochi,dar avem nevoie cam asa:
-500 g ciuperci proaspete
-o ceapa mare
-300g smantana grasa
-2-3 linguri lapte sau apa
-ulei
-sare
-marar verde

Cipercile se curata,se spala si se taie felii.


Ceapa se curata,spala,se taie si se pune in ulei incins.

Se pun si ciupercile si se lasa l-a foc mic,pana scade zeama lasata de ciuperci si acestea sunt fierte.

Smantana se amesteca cu laptele si se toarna in vasul de pe foc;se lasa sa fiarba putin,se potriveste de sare si se adauga mararul tocat.Daca doriti puteti pune si o lingura de faina,pentru a iesi sosul mai gros,eu prefer fara.
E gataaaa!Trebuie servit musai alaturi de mamaliguta calda,cu multa pofta!

miercuri, 27 ianuarie 2010

ECLERE CU CREMA VANILIE





Or fi ele,eclerele,mai pretentioase,dar sunt bune rau;mai ales cele cu crema de vanilie.
PENTRU COJI

Avem nevoie de:
600 ml.apa
300 ml.ulei
2 linguri zahar
600 gr. faina
10 oua mari- la temperatura camerei
un praf de sare.
1 pliculet de zahar vanilat

Mod de preparare:
Apa, uleiul si zaharul se pun la fiert, cand s-au infierbantat bine se pune faina toate odata si se amesteca cu o lingura de lemn. Fierbeti cateva minute amestecand incontinuu. Se formeaza o coca destul de "teapana". O dam de pe foc si-o lasam sa se racoreasca atat cat sa tinem degetul in ea fara sa ne ardem. Ouale se adauga unul cate unul,nu se adauga oul urmator pana nu e incorporat cel de dinainte.
Se pune aluatul in sprit (sau intr-o punga de plastic careia ii taiem un colt), se pune hartie de copt pe tava de aragaz si se spriteaza formele dorite. Lasati loc intre ele pentru ca in cuptor cresc.
Cuptorul trebuie incins la treapta cea mai mare.



CREMA
-150 g zahar+3 linguri
-3oua
-3 linguri pline cu faina
-500 ml lapte
-vanilie
Mod de preparare
Galbenusurile se amesteca cu cele 150g zahar,se adauga cate putin laptele si faina,se omogenizeaza bine.Lichidul obtinut se da prin sita si se pune in vas pe baie de aburi,pana devine o crema consistenta.
Albusurile se bat spuma cu cele 3 linguri de zahar si se adauga usor in crema calda;se adauga si fiola de vanilie.




Cojile racite se taie si se umplu cu crema.Se pudreaza cu zahar,se trec prin glazura sau,cum am facut eu,se face grilaj de ciocolata deasupra lor.



marți, 26 ianuarie 2010

AMANDINE



Pentru a nu stiu cata oara am facut iar amandine.Reteta este cea de mini-amandine.
Am respectat reteta,doar ca la crema galbenusurile le-am frecat cu zaharul pudra si le-am pus pe foc,la BM.Apoi compozitia racita am amestecat-o lingura cu lingura cu untul mixat cu cacao.


marți, 19 ianuarie 2010

PRAJITURA CU CREMA DE LAMAIE



FOI
-2 oua
-10 linguri lapte
-10 linguri ulei
-10 linguri zahar
-un plic amoniu pentru prajituri
-faina cat cuprinde
Ouale se mixeaza cu zaharul,se adauga uleiul cate putin,ca la maioneza,apoi laptele si la sfarsit amoniu si faina.Aluatul obtinut se imparte in patru bile,din fiecare bila se intinde o foaie care se coace pe dosul tavii,cateva minute,la foc iute.




CREMA
-un plic budinca vanilie
-500 ml lapte
-5 linguri zahar
-zeama si coaja de la o lamaie
-250g unt
Untul se mixeaza bine,pana se lichefiaza.
Budinca se prepara conform instructiunilor de pe plic.Se lasa la racit,apoi se adauga lingura cu lingura in unt.In crema obtinuta se adauga zeama si coaja de lamaie.
Se umplu foile si se da prajitura la rece pana a doua zi cand se taie si se pudreaza cu zahar.