luni, 26 octombrie 2009

COZONAC CARA


Dupa cum spune si titlul,reteta apartine Gabrielei,pe care o pup.
INGREDIENTE ALUAT
- 1kg faina OOO
- 50g drojdie proaspata
- 250g zahar
- 500ml lapte de 3,5% grasime
- 200g grasime, ulei si unt topit(cam 3 parti unt,o parte ulei)
- 5 galbenusuri
- o lingurita rasa de sare
- arome - coaja rasa de lamaie, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust

UMPLUTURA
-albusul de ou batut cu zahar si amestecat cu nuca macinata
-bucatele de rahat

PREPARARE
- intr-un castron se cerne faina
- se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia

MAIAUA-se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte

- se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,vreo 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"

- galbenusurile se freaca cu sare,se dauga coaja de lamaie
- adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate
- amestecam cu mana si framantam ,ajutandu-ne de grasimea care trebuie sa fie calduta,incorporand toata faina si impaturind aluatul
- se acopera castronul cu un servet si se lasa la crescut, in loc cald si ferit de curent,cam o ora si jumatate

Se modeleaza cozonacii,se pun in tavi,se mai lasa la crescut cam 30 min.Se ung cu galbenus amestecat cu lapte,se presara susan(mac)deasupra si se dau la cuptor.Se coc cam la 180 grade,cam trei sferturi de ora.




3 comentarii:

  1. Mimi draga, nici eu altul nu mai fac ! Numai Gabi Cara cozonac, ca babani ies cum zice si ea. O zi buna! Cami

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, este foarte pufos si frumos rumenit ! Minunat !

    RăspundețiȘtergere