vineri, 30 octombrie 2009

OMLETA TARANEASCA


A venit frigul,asa ca merge si-o omleta taraneasca!
Ingrediente:
- oua
-ceapa
-gogosar
-carnati sau salam afumat
-telemea de oi


Ceapa si ardeiul se calesc fff putin in ulei,se adauga salamul taiat cubulete.
Ouale se bat,se adauga telemeaua data pe razatoare.Amestecul se toarna peste celelalte ingrediente.
Pentru a ramane intreaga,omleta se intoarce pe partea cealalta cu ajutorul unei farfurii intinse. Farfuria trebuie sa fie mai mare decat tigaia, se acopera omleta si se rastoarna in farfurie. apoi o lasam sa alunece din nou in tigaie sa se poata coace pe amandoua partile.

CARTOFI GRATINATI


Este o reteta foarte usor de realizat,iar rezultatul final place tuturor,si celor mici si celor mari.
Avem nevoie de
-cartofi
-cascaval
-cateva linguri smantana
-un ou
-sare si piper
-unt pentru uns vasul

Mod de preparare:
Cartofii se fierb in coaja, in apa cu sare, se scurg, se curata si se taie felii. Se unge cu unt un vas si se asaza un strat de cartofi. Se acopera cu jumatate din cantitatea de cascaval ras(sau taiat felii). Se potriveste de sare si piper. Se pune iar un strat de cartofi,se toarna deasupra smantana amestecata cu oul si cascavalul ramas. Se da la cuptor, incalzit in prealabil, pana se aureste suprafata compozitiei.


luni, 26 octombrie 2009

COZONAC CARA


Dupa cum spune si titlul,reteta apartine Gabrielei,pe care o pup.
INGREDIENTE ALUAT
- 1kg faina OOO
- 50g drojdie proaspata
- 250g zahar
- 500ml lapte de 3,5% grasime
- 200g grasime, ulei si unt topit(cam 3 parti unt,o parte ulei)
- 5 galbenusuri
- o lingurita rasa de sare
- arome - coaja rasa de lamaie, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust

UMPLUTURA
-albusul de ou batut cu zahar si amestecat cu nuca macinata
-bucatele de rahat

PREPARARE
- intr-un castron se cerne faina
- se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia

MAIAUA-se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte

- se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,vreo 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"

- galbenusurile se freaca cu sare,se dauga coaja de lamaie
- adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate
- amestecam cu mana si framantam ,ajutandu-ne de grasimea care trebuie sa fie calduta,incorporand toata faina si impaturind aluatul
- se acopera castronul cu un servet si se lasa la crescut, in loc cald si ferit de curent,cam o ora si jumatate

Se modeleaza cozonacii,se pun in tavi,se mai lasa la crescut cam 30 min.Se ung cu galbenus amestecat cu lapte,se presara susan(mac)deasupra si se dau la cuptor.Se coc cam la 180 grade,cam trei sferturi de ora.




CHIFTELUTE DIN CARNE


Ingrediente:
-carne tocata amestec
-ou
-ceapa
-usturoi
-verdeata
-miez de paine
-sare si piper
-pesmet si ulei pentru prajit
Ceapa si verdeata se toaca,usturoiul se piseaza.Carnea se amesteca cu toate ingredientele,se potriveste de sare si piper.Cu mana umeda se formeaza chiftelele,se dau prin pesmet si se prajesc in ulei.



miercuri, 21 octombrie 2009

FOIETAJ CU RAHAT


Avem nevoie de:
-aluat de foietaj
-rahat
-zahar pudra

Aluatul se decongeleaza(daca este cumparat).Se taie in patratele,pe mijlocul fiecaruia se pune o feliuta de rahat si se impatureste pe diagonala,lipind laturile la varf.Se aseaza in tava,pe hartie de copt.Se coc in cuptorul incins la 200 grade,mentinandu-se temperatura pe toata perioada coacerii.
Se pudreaza cu zahar pudra.


luni, 19 octombrie 2009

FURSECURI (decupate cu forma)


Avem nevoie de:
-200g unt moale
-150g zahar
-3 galbenusuri
-400g faina
-un praf de copt
-esenta vanilie
-rahat(optional)
Se freaca untul cu zaharul,se adauga galbenusurile pe rand,apoi faina amestecata cu praful de copt si un pic esenta vanilie.Aluatul obtinut se da la rece o ora.
Se intinde aluatul si se decupeaza formele dorite;eu am folosit o stea si am pus in mijloc o bucatica de rahat.
Se coc la foc iute,10-15 minute.
Calde,se pudreaza cu zahar pudra.




luni, 12 octombrie 2009

CIORBA TARANEASCA DE PUI


Asta este o ciorbita care mie imi place tareee multt!

Am folosit:
-carne de pui
-ceapa
-ardei gras
-albitura(telina,patrunjel)
-morcov
-cartofi
-fasole verde
-rosii
-bors
-verdeata(patrunjel si leustean)
Carnea se pune la fiert in apa cu sare.Cand da in clocot,se spumeaza si se adauga legumele(fara rosii) taiate.Dupa ce au fiert se adauga rosiile decojite si taiate cubulete si se mai fierbe cateva minute.Se acreste cu bors(fiert in prealabil),se condimenteaza dupa gust si se adauga verdeata tocata marunt.



CHEC SIMPLU


Reteta Laura Sava
Ingrediente pentru un checulet:
- 2 oua
- 1 cana zahar
- 1/2 cana lapte
- 1/2 cana ulei
- 2 cani faina
- 1 plic praf de copt
- cacao, pentru efectul marmorat
Nota:se va folosi aceeasi cana pentru toate ingredientele

Ouale intregi se amesteca cu zaharul si se mixeaza putin.Se adauga laptele si uleiul,apoi faina amestecata cu praful de copt.Compozitia se toarna in forma,oprindu-se cateva linguri ce se vor amesteca cu cacao.
Compozitia cu cacao se toarna pe mijlocul formei.
Se coace pana trece testul cu scobitoarea.





sâmbătă, 3 octombrie 2009

MAZARE CU PUI


Asta-i una din mancarurile mele preferate!
Asadar,avem nevoie de:
-carne de pui(pulpe,piept)
-ceapa
-ardei
-morcov
-condimente
-sare
-bulion
-putin ulei
-mazare-congelata am folosit eu
-un cartof(optional)

Ceapa si ardeii se toaca marunt,morcovul se da pe razatoarea mare.
Uleiul se pune in cratita,se adauga ceapa,ardeii si morcovul,se calesc putin,se adauga apa sau supa,se pune carnea si mazarea si se lasa la fiert.Cand a fiert carnea se pune bulion,se condimenteaza dupa gust.Pentru a fi sosul legat eu pun un cartof dat pe razatoarea mare,nu folosesc niciodata faina.


COLIVA


Avem nevoie de:
-arpacas
-zahar
-biscuiti macinati
-coaja lamaie
-esente
-drajeuri mici(bombonele)
-un praf sare
-miez de nuca
Arpacasul se spala bine in mai multe ape si se pune la fiert in apa si putina sare(la o cana de arpacas-patru cani apa).Nu se amesteca pana nu incepe sa fiarba.Cand arpacasul este fiert se adauga zaharul(la un kg de arpacas eu am pus cam 700 g zahar;multi pun kg/kg,mie mi se pare mult).Se mai fierbe 10 minute,dupa care se da la racit,acoperindu-se cu folie deasupra (sa nu formeze coaja).
Cand s-a racit complet,se adauga nuca,esentele,coaja de lamaie,toate dupa gustul fiecaruia.
Se aseaza pe platou,se cerne biscuite deasupra si se orneaza cu bombonele.