marți, 2 noiembrie 2010

CHEC CU BANANE




Un chec foarte bun si foarte aromat!!!
Ingrediente:
-100g unt
-200g zahar
-3 oua
-esenta de vanilie
-piure de la 3 banane,nu foarte mari
-250g faina
-un praf de sare
-1/2 pliculet praf de copt
Ouale se bat cu praful de sare si zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul.Se adauga untul topit si se mixeaza foarte bine.Apoi se adauga esenta si piureul de banane.






Se adauga faina amestecata cu praful de copt.Ametecul se toarna intr-o forma unsa si tapetata cu faina sau cu hartie de copt.Se coace cica 50 minute,in cuptorul incins,la foc mic.


marți, 19 octombrie 2010

MINI ECLERE




Am folosit aceeasi reteta pe care o folosesc de fiecare data,indiferent de forma pe care o dau cojilor.Crema este de vanilie,minieclerele fiind umplute cu seringa de ornat(varful acela lung si mai subtire)
Reteta cojilor si a cremei este aici .
Indiferent de cantitatea de ulei pe care o puneti apa si faina se dubleaza.
Crema am facut-o in cantitate dubla.




luni, 11 octombrie 2010

MURATURI ASORTATE




Am folosit(cantitati,dupa placere):
-gogonele
-ardei(din acela corn)
-morcov
-telina
-castraveti
-hrean
-usturoi
-sfecla rosie
Se spala,se curata si se taie(legumele care necesita)legumele si se aseaza in borcan.
Se masoara cantitatea de lichid necesara,cu ajutorul canii gradate.
Se face saramura din apa si sare-o lingura de sare grunjoasa la litru de apa.Se fierbe saramura si se toarna in borcan peste muraturi.Se capaceste borcanul si se inveleste in patura sa se raceasca lent.Dupa racire se pune borcanul in camara.


marți, 5 octombrie 2010

CASTRAVETI IN SARAMURA




Avem nevoie de:
-castraveti
-sare grunjoasa
-telina radacina si frunze
-usturoi
-hrean
-floare de marar
-crengute de visin
-si dupa placerea fiecaruia felii de morcov,ardei gras,etc.

Legumele se spala,se curata si se taie,cele care necesita asta.
Se aseaza in borcan castravetii alternand cu felii de morcov,catei de usturoi,feliute de hrean,telina,etc.In gura borcanului se pune floare de marar si crengute de visin.
Se masoara cat lichid este necesar(se umple borcanul cu apa de la robinet cu ajutorul unei cani gradate si apoi se scurge).
Se face o saramura fierbinte(la 1 litru de apa se pune o lingura de sare)care se toarna in borcan,peste legume.
Puneti borcanul pe o lama de cutit,aceasta va lua din caldura si va evita spargerea borcanului.
Daca borcanul are capac cu filet,punen capacul doar de forma,fara sa filetam,daca nu are capac punem o farfurioara deasupra si lasam asa pana a doua zi.
A doua zi,scurgem saramura din borcan,o infierbantam iar si o turnam peste castraveti.Acum filetam bine capacul sau legam cu ceolofan deasupra,in functie de borcan.


Timp de cateva zile zeama va fi tulbure,semn ca a inceput fermentatia.Dupa ce fermentatia ia sfarsit,saramura incepe sa se limpezeasca incet.
Eu am desfacut un borcan pus in luna iulie!Sunt minunati!

ARDEI CAPIA CU USTUROI



Aceasta reteta mi-a atras atentia,rasfoind un pliant de oferte de la Kaufland.
Nu o sa mai scriu reteta inca o data,poza spune totul.
O sa pun doar pozele facute in timpul procesului tehnologic,sa zic asa.







joi, 9 septembrie 2010

PANDISPAN CU PRUNE


INGREDIENTE:
-6 oua
-3 linguri ulei
-3 linguri lapte
-9 linguri zahar
-9 linguri faina
Ouale se separa.Albusurile se bat spuma cu zaharul adaugat lingura cu lingura.Galbenusurile se freaca cu un praf de sare,se adauga uleiul ca la maioneza si laptele.Se amesteca cu albusurile spuma si se incorporeaza usor faina cu o spatula sau lingura de lemn.
Se toarna compozitia in tava(25/35cm) unsa si se pun deasupra jumatati de pruna.
Se da la cuptorul incins in prealabil,la foc mic,pana se rumeneste frumos deasupra.


miercuri, 8 septembrie 2010

MAGIUN DE PRUNE



Asta-i unul din lucrurile ce-mi aduc aminte de copilarie!
As fi vrut sa-l fac fara pic de zahar,dar prunele desi au fost coapte,nu au fost si foarte dulci.
Se spala prunele si se scot samburii.Se pun intr-un vas(de preferinta tuci,sa nu se prinda).
Iata ce spune Sanda Marin:
"Se tin pe foc domol pana incep sa fiarba si se moaie. Se trec printr-o sita mai rara (ciur), se pun din nou pe foc amestecand mereu, pana se leaga cat trebuie. Daca prunele nu sunt prea coapte si magiunul pare acru, se adauga, dupa ce au fost trecute prin sita, putin zahar, in proportie de 100 g zahar la un kilogram de prune. Magiunul trebuie sa fie bine legat ca sa nu mucegaiasca in timpul iernii. Se toarna cald in borcane bine spalate"
Eu nu am dat prunele prin sita ci am pus mixerul vertical la treaba.


sâmbătă, 4 septembrie 2010

DULCEATA DE PEPENE GALBEN


INGREDIENTE:
-1.200kg pulpa de pepene
-500g zahar
-lamaie
Zaharul se pune peste pepenele taiat cuburi,se adauga felii de lamaie si se lasa 2 ore la macerat(zaharul se topeste si cu zeama de la pepene se formeaza sirop).
Se pune amestecul sa fiarba la foc mic,amestecand din cand in cand.Se culege spuma formata;cand se leaga dulceata este gata.
Se verifica punand o picatura de dulceata pe farfurie. Daca picatura sta ca o bobita, dulceata este gata.




miercuri, 1 septembrie 2010

PLACINTA CU IAURT



Una dintre cele mai gustoase placintele si preferata noastra este aceasta placinta cu iaurt.
Igrediente:
-foi placinta
-900-1000g iaurt natur
-7-8 oua
-250g zahar
-esente,coaja de lamaie,stafide(eu nu am pus din cauza copilului mofturos)
Ouale se bat cu zaharul pana isi dubleza volumul

Se adauga iaurtul,esentele si coaja de lamaie

Intr-o tava unsa se pun 3-4 foi de placinta si cu ajutorul polonicului se pune compozitie(puneti stafidele deasupra),se pun alte doua foi de placinta,iar compozitie,si tot asa,pana se termina compozitia.

Ultimul strat trebuie sa fie de compozitie

Se da la cuptor,la foc mediu,aprox.40 de minute,pana se rumeneste deasupra.

marți, 31 august 2010

PIURE DE ROSII



Am facut anul trecut si am fost tare multumita de rezultat.
Este foarte simplu de facut,nu este necesara sita separatoare.
Initial am vrut sa fac suc de rosii clasic,dar ivindu-se o mare problema in familie si timpul nu-mi permitea prea multe,am improvizat si nu mi-a parut rau.
Asa ca anul acesta am purces la treaba!
Avem nevoie de:
-rosii
-sare(20g pentru fiecare litru de lichid)
Rosiile coapte se spala,se curata de partea alba,se taie in doua si se pun intr-un vas la fiert.Se fierb pana se desface coaja si pulpa se moaie de tot.
Se paseaza bine cu mixerul vertical(pasator)pana se face o masa omogena de rosii.Se adauga sarea si se pune iar pe foc.Se da in cateva clocote si se toarna in sticle curate si se capacesc sticlele.Cand s-au racit se sterilizeaza la BM,timp de 15 min.dupa ce incepe apa sa fiarba.Se pun in paturi si se lasa pana la racirea completa.