miercuri, 3 iunie 2009

SARAMURA DE CRAP


Daca ar fi dupa mine,as gati in fiecare zi saramura de crap.

Avem nevoie de:


1 crap marisor
2 ardei
2 rosii
1 ardei iute
2-3 catei de usturoi
o canuta suc de rosii
sare, piper
1 foaie de dafin


Pestele se curata , se spala bine si se taie bucati sau se lasa intreg. Se sareaza bine si se pune la copt pe gratar.Intre timp punem pe foc o oala cu apa ( 2,5l) , ardeii grasi, rosia , le coacem putin pe gratar si apoi le taiem bucati si le punem in oala cu apa.Mai adaugam ardeiul iute taiat felii, usturoiul tocat, sucul de rosii, piper si o foaie de dafin. Dupa ce pestele s-a prajit il punem in oala.Lasam sa stea cateva minute cu capacul pus si focul stins( sa se patrunda bine ).

Se serveste cu mamaliga .

SALATA DE CARTOFI


O salata simpla si usor de facut este salata de cartofi.

Avem nevoie de:


5-6 cartofi fierti in coaja
-un morcov maricel,
-o telina,
-o radacina de patrunjel
-masline
-ulei de masline
-o legatura ceapa verde
-otet balsamic(otet de mere)
-sare
- piper dupa gust


Cartofii se decojesc,radacinoasele se fierb in apa cu sare.Se taie toate,se adauga ceapa tocata.Se pune ulei de masline,otet,masline,sare si piper dupa gust.

Daca nu se serveste in post,se poate imbunatati cu ou fiert,sunca presata,bacon.

marți, 2 iunie 2009

FRANZELUTE




Reteta folosita este cea de "Panini" a Laurei A


Avem nevoie de:




500 gr faina
20 gr zahar
10 gr miere
300 ml lapte
20 gr drojdie proaspata
40 gr unt
10 gr sare


Frecam drojdia cu mierea si zaharul si o amestecam cu o parte din cele 300ml lapte(150ml).Adaugam treptat faina amestecata cu sarea si framantam.Adaugam apoi untul si laptele ramas si framantam pana la omogenizare.Acoperim cu folie si lasam 30-45 minunte la crecut.Aluatul il impartim in 6 bile de aproximativ 150 gr fiecare.Fiecare bila se modeleaza in forma de baton.Batoanele le punem in tava tapetata doar cu hartie de copt si le lasam pana la dublarea volumului.Cu un cutit acsutit le crestam inainte de a le baga la cuptor.Incalzim cuptorul la 200 grade si le coacem 20 minute.


Inainte de a le baga la cuptor preparam un lichid cu care ungem franzelutele fierbinti.Dizolvam o lingurita de amidon de porumb in 300 ml apa rece si dam intr-un clocot.Lasam sa se raceasca.Imediat dupa ce scoatem franzelele din cuptor le ungem cu ajutorul unei pensule cu amidonul care tre sa fie caldut.Lichidul asta se foloseste pentru a da pufosenie crustei.