marți, 1 septembrie 2009

GEM DE PRUNE


Gemul de prune este unul din preferatele mele.
Asadar,am folosit:
-5 kg de prune,cantarite dupa ce le-am curatat de samburi
-1 kg de zahar
-ceva miez de nuca(asta daca va place)
Prunele spalate,se curata de samburi,se pun intr-un vas,recomandat este tuciul,ca nu se lipeste.Se adauga zaharul,tot deodata,se amesteca si se pune pe foc.
Cand incepe sa fiarba,se aduna spuma formata.Se fierbe pana la consistenta dorita(se scoate cu lingurita pe o farfurie rece,daca nu se imprastie,e gata),cand gemul capata o culoare rubinie.Se adauga miezul de nuca bucati.Se pune fierbinte in borcanele sterilizate in cuptor.




miercuri, 26 august 2009

CASTRAVETI MARINATI CU OTET(bulgaresti)


Gata,ne pregatim camara pentru iarna!Am pus castraveti,asa cum pun in fiecare an,dupa reteta mamei(Dumnezeu s-o odihneasca in pace),reteta cu care n-am dat gres niciodata.Fara conservanti,pikant fix,sau alte minuni care cica fac muraturile bune.
Castravetii pusi de mine,ies dulci-acrisori,crocantei si fara E-uri.
Avem nevoie de
-castraveti
-otet din vin de 9 grade-o parte la patru parti de apa
-sare mare neiodata-o lingura la litrul de lichid
-zahar-o lingura la litrul de lichid
-boabe de piper
-boabe de mustar
-foi dafin
-floare de marar
-ceapa taiata pestisori
-felii de morcov
-usturoi
Catravetii spalati se aseaza in borcane alaturi de pestisori de ceapa,felii de morcov,boabe de piper si mustar,usturoi,foi de dafin,iar deasupra borcanului se pune floarea de marar.
Se masoara cu aproximatie cat lichid trebuie(daca e putin mai mult nu-i bai).
Se incalzeste apa si otetul(nu se fierbe,doar cat sa se dizolve sarea si zaharul)si se adauga sarea si zaharul.Lichidul se toarna in borcane,peste castraveti,se pun capacele si se sterilizeaza borcanele la BM.Se tin inca 15 minute,din momentul in care fierbe apa.Borcanele se racesc si in camara,pentru iarna,cu ele.

luni, 24 august 2009

PASTA DE ZAHAR

-retata apartine Adrianei-Nicoleta,careia-i multumesc de fiecare data,cand folosesc pasta

Avem nevoie de:

-450 gr zahar pudra din comert(cat mai fin posibil)
-5 gr gelatina(granule de la Dr.Oetker)
-50 gr miere sau energizant(glucoza)
-30 ml apa

Se pune gelatina in apa si se lasa sa se umfle. Se pune apoi pe foc pt a se dizolva(atentie sa nu fiarba) si se adauga mierea sau energizantul(se pot adauga si diverse arome). Acest lichid se toarna peste zaharul pudra pus intr-un castron si se framanta ca un aluat, daca se lipeste se mai adauga zahar.
Se infasoara in folie alimentara si se lasa sa se odihneasca.Pasta odihnita se lucreaza mult mai usor.
Cand se intinde foaia,pentru a nu se lipi,se foloseste zahar pudra sau amidon.
Cantitatile din reteta acesta de pasta de zahar sunt potrivite pt un tort mai mic.





miercuri, 22 iulie 2009

SALATA DE VINETE


E vara,e timpul vinetelor!
Salata de vinete imi place foarte mult fie ea doar cu ceapa sau si cu maioneza.

-1kg vinete(la mine au fost 3 bucati la kg)
-maioneza de casa (eu am pus cam doua linguri)
-o ceapa tocata marunt(eu am dat-o pe razatoare)
Vinetele se coc(eu le-am copt pe flacara),se curata si se lasa la scurs.Apoi se toaca marunt sau se dau la mixer(pasator)-cum va este vrerea.Se adauga ceapa,se sareaza dupa gust si apoi maioneza.
Merge perfect alaturi de cateva felii de rosii!





marți, 7 iulie 2009

STRUDEL CU BRANZA SI IAURT CU FRUCTE



Dorind sa fac un desert rapid,m-am folosit de ce aveam in frigider si a iesit ceva foarte bun.

Avem nevoie de:
-foi placinta(cumparate)
-branza proaspata (cam 500g)
-250g iaurt cu fructe
-zahar dupa placere
-3 oua(2 pentru umplutura,unul pentru deasupra)
-ulei pentru uns
-cateva linguri lapte

Branza se mixeaza cu iaurtul,zaharul si cele doua oua.


Se ia o foie de placinta,se unge cu ulei,se pune peste ea alta foaie,se unge si aceasta cu ulei,se pune umplutura si se ruleaza.Strudele se pun in tava si se ung cu putin ulei deasupra.




Se da tava la cuptor pentru 15 min.,se scoate si se ung strudelele cu un amestec de ou si lapte si se da iar la cuptor.





joi, 2 iulie 2009

COMPOT DE VISINE



Visinile se aleg,se spala si se lasa putin in apa rece.
Se pregatesc borcanele(de 800g),se umplu 3/4 cu visine si se adauga zahar,cate 3 linguri in fiecare borcan.Se completeaza cu apa,se pun capacele si se sterilizeaza la BM,pana visinile se ridica spre capac si zaharul de pe fundul borcanului s-a topit.Se scot,se invelesc in patura si se lasa pana se racesc de tot.





marți, 30 iunie 2009

FURSECURI ELAIDA


Dupa cum spune si titlul,reteta apartine Elaidei de pe culinar.
Avem nevoie de:
-4 oua
-250 g zahar
-250 ml ulei
-400 g faina
-o fiola esenta de vanilie
-ciocolata pentru ornat(in cazul meu)

Ouale se mixeaza cu zaharul pana se albesc,se adauga uleiul ca la maioneza,putin cate putin,apoi faina si esenta.


In tava tapetata cu hartie de copt,se aseaza in forma dorita cu ajutorul posului,a seringii de ornat.


Se coc la foc iute;se orneaza dupa preferinta.

RULADA CU CREMA CIOCOLATA SI FRISCA


Un desert rapid si simplu de realizat este aceasta rulada.
Foaia de rulada se realizeaza ca aici.
Crema de ciocolata se realizeaza ca aici



joi, 25 iunie 2009

TORT DE ZIUA MEA


Nu este chiar tortul pe care l-am dorit de ziua mea,dar tinand cont de convalescenta in care ma aflu,ma declar oarecum multumita.
Tortul are blat simplu de pandispan,insiropat cu sirop de visine si mousse de visine(o bunatate dulce-acrisoara)



vineri, 19 iunie 2009

RULADA CU CREMA DE CIRESE


Foaie rulada

-4 oua
-4 linguri zahar
-3 linguri faina
-1 lingura amidon

Ouale se separa,albusurile se bat spuma cu zaharul,se adauga galbenusurile unul cate unul si faina amestecata cu amidon.Compozitia se toarna in tava,pe hartie de copt si se da la cuptor pentru aproximativ 10 minute.Dupa ce s-a copt,se rastoarna pe un prosop umed si se ruleaza cu ajutorul prosopului.






Crema
-300 ml frisca lichida
-150g cirese fara samburi
-10g gelatina

Frisca se bate bine si se lasa deoparte.Ciresele se fac piure,gelatina se hidrateaza in 2 linguri apa.Piureul de cirese se incalzeste putin pe foc si se adauga gelatina.Acest amestec se adauga peste frisca.




Se umple foaia de rulada,se ruleaza si se da la rece,dupa care se orneaza dupa preferinta.