marți, 9 martie 2010

MUCENICI (DE POST)

Cu multumiri Shumailei




Cum suntem in Postul Mare,mucenicii i-am facut cu aluat de post.

Ingrediente pentru aluat:
-1kg faina
-500 ml apa calduta
-150g margarina
-100-125g zahar
-75g miere de albine
-50g drojdie proaspata
-un praf sare

Suplimentar:
-100g margarina
-zahar vanilat de buna calitate
-nuca
-miere
Drojdia se amesteca cu un sfert din cantitatea de zahar,drojdia se va topi.Restul de zahar se topeste in apa calduta.Se toarna drojdia peste faina,sarea,apoi apa si se incepe framantarea.Se pune si mierea,margarina moale putin cate putin pana o incorporam pe toate.La sfarsit rezulta un aluat moale ca cel de cozonac.Se lasa la rescut pana isi dubleaza volumul.



Apoi,margarina(cele 100g)se freaca cu zaharul vanilat.
Cand aluatul a crescut se imparte in 2-3 bucati.Fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul,se unge cu margarina vanilata si se impatureste.



Se taie fasii,iar fiecare fasie se taie la randul ei,dar la un capat nu de tot-asa,ca doi craci de pantalon.Se mpleteste si se formeaza mucenicul.
Cat se coc mucenicii facem un sirop din apa si miere,proportii 1:1.Siropul se toarna peste mucenicii fierbinti si se lasa pana se racesc sa absoarba tot siropul.
Se ung cu miere si se dau prin nuca.
Asa insiropati sunt o nebunie.


joi, 4 martie 2010

RULADA SIMPLA DIN PIEPT DE PUI




Avem nevoie de:
-un piept de pui fara os
-gogosari in otet
-cascaval
-sare si piper
-ulei

Pieptul de pui se bate usor,ca pentru snitele,se potriveste de sare si piper,se pun pe mijloc felii de gogosar si cascaval si se ruleaza strans.Se fixeaza cu scobitori,se pune in tava cu putina apa,se stropeste cu ulei si se da la cuptor.




miercuri, 3 martie 2010

PRAJITURA CU MERE

Recipe by Eataly



O prajitura foarte rapida si usor de facut,care noua ne-a placut mult!
Reteta este pentru tava 20/20cm
Ingrediente:
-4 mere curatate de coaja si cotor,taiate felii subtiri(cu razatoarea cu lame)
-2 oua
-50 gr zahar
-100 ml lapte
-20 gr unt topit
-70 gr faina
-10 gr praf de copt
-o lingura cognac(eu am pus esenta de rom)
-zahar si scortisoara pentru deasupra
Se mixeaza bine ouale cu zaharul,se adauga untul topit,apoi laptele si faina cu praful de copt.Rezulta un aluat ca de clatite.



Se amesteca merele feliate,usor sa nu se sfarame si se toarna compozitia in tava captusita cu hartie de copt.Se presoara deasupra zahar si scortisoara.




Se da la cuptor,la 180 grade,aproximativ 20 minute.

joi, 25 februarie 2010

PLACINTA CU MERE



Placinta cu mere e un desert foarte usor de facut si placut de toti!

Asadar,am dat merele (cam 1,5 kg)pe razatoarea mare si le-am pus la calit cu cateva linguri de zahar.Dupa ce s-au calit am dat vasul de pe foc si am lasat sa se raceasca si am adaugat putina esenta de rom(merge scortisoara dar din cauza de copil pretentios,nu am pus).

FOILE
-500g faina
-25g drojdie proaspata
-250ml apa calduta
-2linguri zahar
-jumatate lingurita sare
-2linguri ulei
Se framanta un aluat elastic,care se lasa 15 minute sa se odihneasca.
Se imparte in trei sau patru(depinde de marimea tavii_ si din fiecare parte se intinde cate o foaie,cat de subtire se poate,intai cu sucitorul apoi cu mainile.Foaia se pune pe hartie de copt,se pun mere pe toata suprafata foii si cu ajutorul hartiei se ruleaza.
Se aseaza rulourile in tava unsa.Se ung si ele deasupra cu ulei si se dau la cuptor,la foc mediu,pana se rumeneste putin deasupra.Se pudreaza cu zahar pudra.




PAPRICAS DE PUI CU SMANTANA

Inspiratie Laura Laurentiu



O mancare foarte gustoasa,care ne-a placut de la prima degustare!
Am folosit:
-un piept de pui(folositi ce va place)
-2 cepe mari
-150g smanatana
-o lingura faina
-o lingurita boia de ardei
-foi dafin
-sare,piper
Carnea se spala ,se taie bucati si se pune la prajit in putin ulei,pe fiecare parte pana isi schimba culoarea.Se scoate carnea si se tine la cald.
In uleiul ramas calim ceapa tocata,pana devine sticloasa,adaugam boiaua,carnea,foaia de dafin si apa calda cat s-o cuprinda.Lasam sa fiarba bine carnea,apoi turnam smantana amestecata cu faina si o lingura de apa.Se poriveste de sare si piper.Mai lasam putin pana se ingroasa sosul.
Se poate servi alaturi de piure de cartofi,orez sau mamaliga.




miercuri, 24 februarie 2010

CIUPERCI UMPLUTE

Recipe by Maya



Avem nevoie de:
-ciuperci
-o ceapa mica
-3 catei de usturoi
-o rosie
-125g sunca presata
-o legatura mica de patrunjel
-125ml smantana dulce
-cascaval ras
-ulei de masline,sare ,piper-dupa gust
-o rosie pentru deasupra
Se spala ciupercile,se sterg cu un servet curat Se indeparteaza coditele,dar se pastreaza .Se toaca coditele ciupercilor.Se toaca fin ceapa , ustroiul si patrunjelul.Rosia se curata de coaja si se taie cubulete.Sunca se taie marunt. Se pune ceapa la prajit,in ulei de masline,pana se aureste,se adauga coditele tocate si ustroiul,se lasa la prajit putin.
Se pune si sunca,se aduga rosia si patrunjelul tocat si se mai lasa 1-2 minute .
Se toarna si smantana,se lasa putin sa scada,se potriveste de sare si piper.
Cu aceasta umplutura,se umplu ciupercile.Se pune deasupra o felie de rosie si cascaval ras,se pun ciupercile in tava de la aragaz,pe hartie de copt si se da tava la cuptor,la 200 grade,in cuptorul incalzit in prealabil.

IAHNIE DE FASOLE




Ne place fasolea ;si cum o gatim mai rar,cand o servim ne pare o delicatese!
Avem nevoie de:
-fasole(in jur de jumatate kg)
-2 cepe medii tocate marunt
-un morcov dat pe razatoare
-foi dafin
-pasta rosii
-verdeata
-sare, piper
-afumatura(daca nu tineti post)

Se poate pune fasolea in apa, sa se inmoaie, cu o zi inainte ca sa fiarba mai repede.

Se pune fasolea la fiert. Se lasa sa clocoteasca 10 minute dupa care se schimba apa. Se repeta aceasta operatie.

Intre timp se caleste ceapa si afumatura, apoi se adauga morcovul si pasta de rosii si se mai lasa sa fiarba 5 minute. Acest amestec se adauga peste fasole, se pun verdeturile si condimentele.Se fierbe pana mai scade din zeama .