miercuri, 24 noiembrie 2010

CORNETTI(cu rahat)



Reteta LauraA

INGREDIENTE:
-500 gr faina
-50 gr unt moale,la temp. camerei
-25g dorjdie
-150 ml lapte
-150 gr zahar
-2 oua

Topim drojdia in lapte caldut.
Amestecam faina,zaharul,untul,ouale intregi si framantam cat se poate.Adaugam apoi treptat laptele si amestecam pana la omogenizare. Aluatul e un pic lipicios framantati cu mana infainata(aprox 5 min).Daca e nevoie mai adaugati o lingura de faina.Rezultatul trebuie sa fie o bila care nu se lipeste.Se pune aluatul la crescut 2 ore.


Apoi impartim aluatul in 3 bile, le intindem si fiecare bila o taiem in 4 sau 6,cum am facut eu.Punen rahatul taiat fasii la baza si rulam.


Se aseaza cornurile in tava,pe hartie de copt si se mai lasa la crescut pana cresc in volum.Se ung cu galbenus amestecat cu o lingura de lapte si se dau la cuptor pentru aproximativ 20 minute,la 180grade.

luni, 22 noiembrie 2010

PLACHIE DE STIUCA





Avem nevoie de:
-stiuca-eu am avut 5 bucati potrivite
-doua ceape
-un morcov
-2 ardei grasi
-600 ml suc de rosii
-o lingura zahar
-cimbru
-sare si piper
-ulei
-o foie dafin
-3 catei usturoi
Pestele se curata,se spala si se decapiteaza.Se sareaza si se pune in tava unsa cu putin ulei.Se pune putina apa in tava,se stropes pestii cu putin ulei si se da tava la cuptor.

Ceapa tocata se caleste in putin ulei;cand a devenit translucida se adauga ardeii tocati si morcovul dat pe razatoarea mare.Cand legumele sunt gata se adauga sucul de rosii,usturoiul taiat marunt,cimbru,zaharul,foaia de dafin si se potriveste de sare si piper.Se da in clocot.
Pentru ca am vrut un sos mai fin,eu am bagat mixerul vertical si am pasat.
Cand pestele este aproape facut,se toarna sosul peste el si se mai lasa la cuptor inca vreo 10 minute.


joi, 18 noiembrie 2010

CHEC DIN ALBUSURI cu lamaie





Un checulet foarte pufos si gustos!
INGREDIENTE:(FOLOSIM ACEEASI CANA)
-o cana albusuri
-o cana zahar
-o cana faina
-50 ml ulei
-zeama si coaja de la o lamaie
-jumatate pliculet praf de copt

Albusurile se bat bine cu zaharul,ca o bezea.Se adauga uleiul,ca la maioneza,zeama si coaja de lamaie.Apoi se adauga faina si praful de copt,amestecand usor cu o spatula sau lingura de lemn.
Compozitia se pune in tava de chec unsa si tapetata si se da la cuptor(incins in prealabil),la foc mic,pana trece testul scobitorii(aprox.40 minute)



marți, 16 noiembrie 2010

NEGRESA DE POST




O prajiturica pe cat de ieftina si simpla,pe atat de gustoasa!
INGREDIENTE:
-o cana(250 ml) zahar pudra
-o cana nuci macinate
-3 linguri cu varf de cacao
-doua cani faina
-o cana apa
-un plic praf de copt
-un borcan de gem (de 450 g)-de prune am pus eu
-jumatate cana ulei
-esenta de rom

Pentru glazura
-100 g ciocolata neagra si o lingurita de margarina.
-fulgi de cocos pt ornat
Se mixeaza toate ingredientele cateva minute dupa care se pune compozitia in tava unsa si tapetata.Se da la cuptor(incalzit in prealabil),la foc mic tim de aproximativ 45 minute.
Se topeste ciocolata impreuna cu margarina,se toarna pe toata suprafata prajiturii si se presara nuca de cocos.



luni, 15 noiembrie 2010

CIAMBELLE(GOGOSI ITALIENE)



Recipe by Laura A.


INGREDIENTE:
Pentru maia:
-80 g faina
-25 g drojdie proaspata
-50 ml apa
Pentru aluat:
-360 g faina
-75 g zahar
-un praf sare
-coaja de lamaie
-80g unt(margarina)la temp.camerei
-2 oua intregi
-2 galbenusuri
Suplimentar:
-ulei pt prajit
-zahar pudra vanilat

Intr-un castron punem faina,drojdia, apa din care se framanta o maia care se cresteaza si se lasa la crescut 15 minute intr-un vas cu apa calduta(cand a crescut se ridica la suprafata).



Intr-un vas se pune faina,se adauga celelalte ingrediente pt aluat si se framanta. Maiaua dospita si scursa bine de apa se pune peste aluat si se framanta din nou,incorporand bine maiaua; se lasa la dospit timp de 1 ora.


Se intinde o foaie nu prea subtire dar nici foarte groasa.Taiem cerculete,apoi cu un dop de sticla se decupeaza si cerculetele. Se mai lasa la crescut inca 20 de minute.


Se prajesc in ulei incins.Se tavalesc prin zahar vanilinat (sau se pot trece prin glazura sau dulceata).



Sunt foarte,foarte pufoase!!!!

PUI LA CUPTOR(pe cutia de bere)


Avem nevoie de
-un pui
-o cutie cu bere,plina pe jumatate
-2 linguri iaurt
-2 linguri ulei masline
-cimbru
-boia de ardei
-2 catei usturoi(pisati)
-piper si sare
Se face un sos din iaurt,ulei,usturoiul pisat si condimente.Cu acest sos se unge bine puiul atat pe dinafara cat si in interior.

Cutia de bere plina pe jumate,se acopera cu hartie de copt,de jur imprejur(sa nu alunece eu am legat-o cu ata),se pune intr-o tava si se aseaza puiul pe cutie.

Se da la cuptor(incins in prealabil)la foc mic,timp de aproximativ 90 minute,in functie de marimea puiului.

miercuri, 10 noiembrie 2010

INDIENE CU FRISCA




Nu pot spune ca m-am inspirat de undeva anume,dar am vazut o poza a prajiturii pe net,care mi-a adus aminte de gustul copilariei.Am inghitit de trei ori in sec si m-am apucat de treaba!
INGREDIENTE:
-3 oua
-3 linguri zahar
-3 linguri faina
-un praf de sare
-250 ml smantana lichida
-2 linguri zahar pudra
-100ml zeama de compot de piersici
-100g ciocolata neagra
Pentru coji se face un aluat de pandispan.
Ouale se separa,albusurile se bat spuma cu zaharul ,se adauga galbenusurile frecate cu praful de sare;se adauga faina in ploaie,incorporand-o usor cu lingura de lemn.
Din compozitia rezultata se pun in tava ,pe hartie de copt,gramajoare cu ajutorul posului.Se coc cateva minute,pana se maronesc usor pe margine.





200ml din smantana (rece) se bat cu zaharul pudra pana se face frisca.
O coaja se pensuleaza cu sirop,se pune frisca cu posul pe toata suprafata si se pune o alta coaja deasupra;se face un mic mot de frisca.Se continua pana se termina cojile.
Ciocolata se topeste impreuna cu cele 50ml smantana,pe baie se aburi.
Se glazureaza prajiturile cu glazura obtinuta.


duminică, 7 noiembrie 2010

DELICIOASE CU DOVLEAC




Cu multumiri lui Carmen L. pentru reteta aluatului!



Avem nevoie de 1.5kg dovleac ras(deci fara coaja).
Dovleacul se curata si se da pe razatoare.Se pune impreuna cu zahar,dupa preferinta(eu am pus o cana de ceai plina cu zahar) si se caleste.
Cand s-a muiat dovleacul,se da de pe foc si se pune in strecuratoare la scurs.Scurs se amesteca cu putina scortisoara si esenta de rom.

Pentru aluat:
-7 linguri lapte
-7 linguri ulei
-7 linguri zahar
-un ou
-o lingurita bicarbonat
-o lingurita otet
-aprox.400g faina

Se pune la fiert uleiul,laptele si zaharul.Cand incepe sa fiarba se lasa la racit.
Dupa racire se rastoarna intr-un castron,se adauga oul intreg si bicarbonatul stins in otet.
Se adauga faina in ploaie-se framanta pana aluatul nu se mai lipeste de maini.
Se imparte in doua.

Prima bila de aluat se intinde intr-o foaie(de dimensiunea tavii,eu am folosit tava de la aragaz).Foaia se puna in tava unsa si tapetata,se pune deasupra dovleacul,repartizandu-se uniform.

Cealalta bila se mai framanta cu putina faina si se da pe razatoare,deasupra dovleacului.
Se da la cuptor,la foc mic,pana se rumeneste frumos deasupra.