duminică, 28 martie 2010

COZONAC DE POST





Reteta este a Laurei Laurentiu,o maestra a aluaturilor!Laura,multumesc!
Daca vreti un cozonac de post pufos si bun,asta-i reteta potrivita!
Eu am facut acest cozonac pentru parastas si toata lumea a fost uimita cat de bun poate fi un cozonac fara ou,lapte sau unt.

INGREDIENTE pentru un cozonac:
-500g faina
-250-270ml suc acidulat(fanta)
-40g drojdie proaspata
-60g zahar
-80ml ulei
-coaja de lamaie
-esente
Ca umplutura am folosit rahat.
Se face o maia din drojdie,jumatate din zahar si cateva linguri de suc,se rastoarna peste faina si se lasa maiaua la umflat bine.
Cand maiaua a crescut se framanta un aluat nelipicios,care nu trebuie sa fie tare.Se unge vasul cu o pelicula de ulei,se intoarce aluatul pe toate partile,sa se acopere cu ulei si se lasa la crescut,la cald.



Cand este gata crescut,se rastoarna aluatul pe masa de lucru unsa cu ulei,se imparte in doua,fiecare parte se intinde cu mana si se pune rahat,se ruleaza,apoi rasucesc se intre ele,formand cozonacul.Se pune cozonacul in tava unsa sau captusita cu hartie de copt si se lasa la crescut o ora.



Se stropeste suprafata cozonacului cu putin suc si se da la cuptorul preincins la 200 de grade, dupa 10 minute reducand focul la 180 de grade. In momentul in care vi s-a parut destul de rumen, se acopera cu o coala de hartie de copt umezita, continuand coacerea inca 40 de minute.

4 comentarii:

  1. Iese un singur cozonac, sau doi? Vreau si eu sa fac in week-endul asta...:)

    RăspundețiȘtergere
  2. din cantitatile date in reteta iese un singur cozonac.

    RăspundețiȘtergere
  3. OOO Perfect! Cred ca aceasta reteta o voi incerca anul acesta :D Sper din suflet sa-mi iasa ca cel din poze :D

    RăspundețiȘtergere