luni, 26 octombrie 2009

CHIFTELUTE DIN CARNE


Ingrediente:
-carne tocata amestec
-ou
-ceapa
-usturoi
-verdeata
-miez de paine
-sare si piper
-pesmet si ulei pentru prajit
Ceapa si verdeata se toaca,usturoiul se piseaza.Carnea se amesteca cu toate ingredientele,se potriveste de sare si piper.Cu mana umeda se formeaza chiftelele,se dau prin pesmet si se prajesc in ulei.



miercuri, 21 octombrie 2009

FOIETAJ CU RAHAT


Avem nevoie de:
-aluat de foietaj
-rahat
-zahar pudra

Aluatul se decongeleaza(daca este cumparat).Se taie in patratele,pe mijlocul fiecaruia se pune o feliuta de rahat si se impatureste pe diagonala,lipind laturile la varf.Se aseaza in tava,pe hartie de copt.Se coc in cuptorul incins la 200 grade,mentinandu-se temperatura pe toata perioada coacerii.
Se pudreaza cu zahar pudra.


luni, 19 octombrie 2009

FURSECURI (decupate cu forma)


Avem nevoie de:
-200g unt moale
-150g zahar
-3 galbenusuri
-400g faina
-un praf de copt
-esenta vanilie
-rahat(optional)
Se freaca untul cu zaharul,se adauga galbenusurile pe rand,apoi faina amestecata cu praful de copt si un pic esenta vanilie.Aluatul obtinut se da la rece o ora.
Se intinde aluatul si se decupeaza formele dorite;eu am folosit o stea si am pus in mijloc o bucatica de rahat.
Se coc la foc iute,10-15 minute.
Calde,se pudreaza cu zahar pudra.




luni, 12 octombrie 2009

CIORBA TARANEASCA DE PUI


Asta este o ciorbita care mie imi place tareee multt!

Am folosit:
-carne de pui
-ceapa
-ardei gras
-albitura(telina,patrunjel)
-morcov
-cartofi
-fasole verde
-rosii
-bors
-verdeata(patrunjel si leustean)
Carnea se pune la fiert in apa cu sare.Cand da in clocot,se spumeaza si se adauga legumele(fara rosii) taiate.Dupa ce au fiert se adauga rosiile decojite si taiate cubulete si se mai fierbe cateva minute.Se acreste cu bors(fiert in prealabil),se condimenteaza dupa gust si se adauga verdeata tocata marunt.



CHEC SIMPLU


Reteta Laura Sava
Ingrediente pentru un checulet:
- 2 oua
- 1 cana zahar
- 1/2 cana lapte
- 1/2 cana ulei
- 2 cani faina
- 1 plic praf de copt
- cacao, pentru efectul marmorat
Nota:se va folosi aceeasi cana pentru toate ingredientele

Ouale intregi se amesteca cu zaharul si se mixeaza putin.Se adauga laptele si uleiul,apoi faina amestecata cu praful de copt.Compozitia se toarna in forma,oprindu-se cateva linguri ce se vor amesteca cu cacao.
Compozitia cu cacao se toarna pe mijlocul formei.
Se coace pana trece testul cu scobitoarea.





sâmbătă, 3 octombrie 2009

MAZARE CU PUI


Asta-i una din mancarurile mele preferate!
Asadar,avem nevoie de:
-carne de pui(pulpe,piept)
-ceapa
-ardei
-morcov
-condimente
-sare
-bulion
-putin ulei
-mazare-congelata am folosit eu
-un cartof(optional)

Ceapa si ardeii se toaca marunt,morcovul se da pe razatoarea mare.
Uleiul se pune in cratita,se adauga ceapa,ardeii si morcovul,se calesc putin,se adauga apa sau supa,se pune carnea si mazarea si se lasa la fiert.Cand a fiert carnea se pune bulion,se condimenteaza dupa gust.Pentru a fi sosul legat eu pun un cartof dat pe razatoarea mare,nu folosesc niciodata faina.


COLIVA


Avem nevoie de:
-arpacas
-zahar
-biscuiti macinati
-coaja lamaie
-esente
-drajeuri mici(bombonele)
-un praf sare
-miez de nuca
Arpacasul se spala bine in mai multe ape si se pune la fiert in apa si putina sare(la o cana de arpacas-patru cani apa).Nu se amesteca pana nu incepe sa fiarba.Cand arpacasul este fiert se adauga zaharul(la un kg de arpacas eu am pus cam 700 g zahar;multi pun kg/kg,mie mi se pare mult).Se mai fierbe 10 minute,dupa care se da la racit,acoperindu-se cu folie deasupra (sa nu formeze coaja).
Cand s-a racit complet,se adauga nuca,esentele,coaja de lamaie,toate dupa gustul fiecaruia.
Se aseaza pe platou,se cerne biscuite deasupra si se orneaza cu bombonele.




miercuri, 30 septembrie 2009

MACROU LA CUPTOR CU ROSII SI USTUROI


Am gasit macrou proaspat si am fost incantata de ideea de a-l pregati la cuptor.
Am avut nevoie de
-macrou
-un gogosar
-3-4 rosii
-o capatana mai mica de usturoi
-ulei
-condimente
-sare
Am curatat pestele,l-au spalat si l-am stres cu un prosop.Apoi l-am condimentat si l-am lasat putin sa intre condimentul in carne.
Intr-o tava,am pus pestele,am stropit cu putin ulei si am adaugat putina apa.Am pus deasupra si gogosarul taiat feliute,am acoperit tava cu folie aluminiu si am dat la cuptor.
Rosiile date pe razatoare le-am amestecat cu usturoiul pisat si putina sare.
Cand pestele este facut,se amesteca zeama din tava cu sosul de rosii cu usturoi si se toarna peste peste.Se mai da la cuptor pentru aproximativ 10 minute.
Noi am servit cu mamaliguta si a fost o bunatate!





marți, 29 septembrie 2009

GOGOSARI MARINATI IN SUC PROPRIU


Asta este o reteta pentru cei carora le plac gogosarii nu foarte acri,ci asa,dulci-acrisori.
INGREDIENTE:
-7 kg gogosari
-700 ml otet
-700 g zahar
-4-5 linguri sare neiodata
-boabe de mustar
-boabe de piper
-foi de dafin

Gogosarii se spala,se curata de cotoare si se taie in doua sau in patru,in functie de marime.Se scurg bine de apa.Zaharul se amesteca cu sarea,se aseaza ardeii intr-un vas incapator,in rinduri,peste fiecare rand punand amestec de zahar cu sare.Dupa ce am asezat gogosarii,se toarna otetul,boabele si foaia de dafin si se amesteca putin,atat cat se poate.
Se lasa gogosarii asa,de pe o zi pe alta,amestecand din cand in cand.Gogosarii vor lasa zeama si se vor mai muia.
Se aseaza in borcane si se toarna zeama deasupra.
Daca dorim borcanele se sterilizeaza la BM timp de 10 minute.




duminică, 27 septembrie 2009

ARDEI UMPLUTI CU CARNE


Eu fac ardeii umpluti numai dupa reteta asta:fara prajeala,fara faina.Sunt mai dietetici si mai usor de tolerat.
Ingrediente:
- ardei de marime mijlocie
- carne tocata(amestec)
- ceapa
- morcov
- orez
- sare
- piper
- marar si patrunjel
- suc de roşii
- putin ulei
- roşii pt capacele
- smantana
Carnea se amesteca cu ceapa tocata marunt,morcovul ras,orezul spalat bine,sare,piper,verdeata.
Cu aceasta compozitie se umplu ardeii si se pun capace din rosii.
Se aseaza in vas si se acopera cu un sos facut din apa,suc de rosii si putin ulei.
Se servesc cu smantana deasupra.