miercuri, 16 decembrie 2009
CARNATI DE CASA
Ce Craciun ar fi,daca nu am avea pe masa produse traditionale,nu??!!
Asadar am facut,pentru inceput carnatii.
Am ales carnea pentru tocat(cam 2/3 macra si 1/3 grasime).Au fost vreo 7-8 kg de carne,in total
Am mai folosit:
-usturoi(vreo 6 capatani mari am pus eu, fiecare pune dupa placere)
-boia de ardei(2 linguri dulce si 2 linguri iute)
-cimbru
-piper macinat
-sare
-mate de porc
Am tocat carnea si am pisat usturoiul,am amestecat,am pus condimentele,sarea si am framantat bine de tot compozitia.
Am umplut matele si gataaaa!I-am intins la zvantat si la congelator cu ei.Bun era daca aveam unde sa-i afum,dar conditii de bloc,ce sa fac!
marți, 15 decembrie 2009
MOS CRACIUN DULCE
BOMBOANE DIN BISCUITI
Este reteta foarte usoara si mi-a placut si rezultatul.
Ingrediente:
-1/2 kg biscuiti simpli
-o cana zahar
-o cana lapte
-un pachet margarina rama
-2-3 lingurite cacao(mai multa,in functie de calitate)
-100g nuca pisata
-esenta de rom
-nuca de cocos pentru ornat
Biscuitii se piseaza,se pune nuca peste.
Pe aragaz,intr-o cratita se punelaptele,zaharul,cacaoa,margarina si se tine pana se topeste zaharul si margarina.
Fierbinte se toarna peste biscuiti si se amesteca bine.Se adauga esenta de rom si se lasa sa se raceasca.
Dupa racire,se fac bomboane care se trec prin nuca de cocos.
Etichete:
dulciuri
PAINE BAGHETA
Am folosit un aluat din:
-500g faina
-25g drojdie proaspata
-250 ml lapte caldut
-o lingura zahar
-o lingurita sare
-2 linguri ulei masline
Drojdia se lichefiaza cu zaharul si putin lapte,se toarna in mijlocul fainii,se amesteca usor,se adauga sarea si laptele cate putin pana se incorporeaza toate faina.Se mai framanta cu cele doua linguri de ulei,pana devine un aluat elastic,pe care il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
Se imparte in doua si se formeaza baghetele.Dupa cum vedeti,am avut si ajutor!
Se lasa la crescut,apoi se ung cu putin lapte si se dau la cuptor.
vineri, 11 decembrie 2009
GOGOSI PUFOASE
Avem nevoie de :
-500 g faina
-25 g drojdie proaspata
-150-170 ml lapte cald
-3 linguri zahar
-2 oua
-3 linguri ulei
-esente
-un praf sare
Cateva linguri de lapte se amesteca cu drojdia si se toarna in mijlocul fainii,se acopera cu faina,in ploaie si se lasa la dospit,pana crapa deasupra.
Restul de lapte impreuna cu zaharul, ouale, esenta, sarea,se pun la incalzit,intr-o craticioara pe foc.
Se amesteca cu maiaua si faina,framantandu-se pana se incorporeaza toata faina.
Apoi se framanta cu uleiul caldut,ca la cozonac.
Se lasa la dospit,dupa care se intinde foaie si se taie dupa preferinta.Gogosile se mai lasa putin la crescut dupa care se prajesc in baie de ulei.Se scot pe servet de hartie,sa se absoarba uleiul si se dau prin zahar pudra.
Etichete:
dulciuri
miercuri, 9 decembrie 2009
CIORBA DE PUI A LA GREC
Buna de tot ciorba asta!
INGREDIENTE:
-carne de pui-eu am folosit copanele
-ceapa
-morcov
-telina
-patrunjel verde
-200ml lapte
-200g smantana
-3 galbenusuri
-lamaie
-3 linguri orez
-sare,condimente
Copanelele se pun la fiert in apa cu sare impreuna cu ceapa intreaga si o bucata de telina.Se lasa sa fiarba bine de tot,apoi carnea se scoate si se desface de pe os in bucatele mici;ceapa (si telina)se arunca.
Carnea se pune inapoi in supa impreuna cu morcovul dat pe razatoare si orezul spalat.Se fierbe pana sunt fierte.
Galbenusurile se desfac cu laptele si smantana si se toarna in oala data de pe flacara.Se acreste cu zeama de lamaie.
Se pune in farfurie,se presara patrunjel verde tocat si se serveste cu pofta!
Etichete:
mancaruri
PUI UMPLUT
Pentru o masa de duminica,este nemaipomenit!
Asadar,avem nevoie de:
-un pui
-ciuperci
-morcov
-ceapa
-un pachet de unt
-cativa catei de usturoi
-condimente dupa plac(eu am folosit doar sare,piper si cimbru)
-un pahar cu vin alb
Puiul se curata,se spala si se usuca cu un servet.Se taie pielea pe mijlocul pieptului si se desprinde usor toata pielea puiului.
Untul se amesteca cu usturoiul pisat si condimentele.
Cu pasta obtinuta se unge puiul,pe sub piele.Se aseaza pielea si se prinde cu scobitori.
Ciupercile ,ceapa si morcovul curatate se taie felii si se calesc in putin ulei.Umplem puiul cu amestecul de legume si inchidem cu un mar cavitatea.
Se pune in tava,se toarna vinul,putina apa,se stropeste cu putin ulei si se da la cuptor.
Nea PUIU,saru'mana pentru masa!
Etichete:
mancaruri
Abonați-vă la:
Postări (Atom)