marți, 30 iunie 2009

FURSECURI ELAIDA


Dupa cum spune si titlul,reteta apartine Elaidei de pe culinar.
Avem nevoie de:
-4 oua
-250 g zahar
-250 ml ulei
-400 g faina
-o fiola esenta de vanilie
-ciocolata pentru ornat(in cazul meu)

Ouale se mixeaza cu zaharul pana se albesc,se adauga uleiul ca la maioneza,putin cate putin,apoi faina si esenta.


In tava tapetata cu hartie de copt,se aseaza in forma dorita cu ajutorul posului,a seringii de ornat.


Se coc la foc iute;se orneaza dupa preferinta.

RULADA CU CREMA CIOCOLATA SI FRISCA


Un desert rapid si simplu de realizat este aceasta rulada.
Foaia de rulada se realizeaza ca aici.
Crema de ciocolata se realizeaza ca aici



joi, 25 iunie 2009

TORT DE ZIUA MEA


Nu este chiar tortul pe care l-am dorit de ziua mea,dar tinand cont de convalescenta in care ma aflu,ma declar oarecum multumita.
Tortul are blat simplu de pandispan,insiropat cu sirop de visine si mousse de visine(o bunatate dulce-acrisoara)



vineri, 19 iunie 2009

RULADA CU CREMA DE CIRESE


Foaie rulada

-4 oua
-4 linguri zahar
-3 linguri faina
-1 lingura amidon

Ouale se separa,albusurile se bat spuma cu zaharul,se adauga galbenusurile unul cate unul si faina amestecata cu amidon.Compozitia se toarna in tava,pe hartie de copt si se da la cuptor pentru aproximativ 10 minute.Dupa ce s-a copt,se rastoarna pe un prosop umed si se ruleaza cu ajutorul prosopului.






Crema
-300 ml frisca lichida
-150g cirese fara samburi
-10g gelatina

Frisca se bate bine si se lasa deoparte.Ciresele se fac piure,gelatina se hidrateaza in 2 linguri apa.Piureul de cirese se incalzeste putin pe foc si se adauga gelatina.Acest amestec se adauga peste frisca.




Se umple foaia de rulada,se ruleaza si se da la rece,dupa care se orneaza dupa preferinta.

duminică, 14 iunie 2009

PANDISPAN

Pandispanul imi aduce aminte ,de cate ori il fac,de copilarie.Cel mai simplu desert,pe care ni-l facea mama,simplu,cu cacao sau fructe.

INGREDIENTE:

-6 oua

-6 linguri zahar vanilat

-6 linguri faina

- cacao pentru efectul marmorat (sau fructe)

Ouale se separa, albusurile se spumeaza.Se adauga zaharul cate putin mixand pana se topeste bine.Rezulta o bezea alba,alba.Se adauga galbenusurile cate unul si mixam pana se incorporeaza bine.Faina se adauga in ploaie si esenta,amestecand usor cu o spatula sau lingura de lemn.Compozitia se toarna in forma unsa si tapetata cu faina,oprindu-se cateva linguri care se vor amesteca cu cacao.Compozitia cu cacao se toarna deasupra,pe mijloc,de la un capat la altul.Se da la cuptor(incins in prealabil),la foc mic,timp de aprox.45 min,pana trece proba cu scobitoarea.


Putem renunta la cacao si punem fructe deasupra,rezultand o prajitura rapida cu fructe.



vineri, 12 iunie 2009

PAINE ROTUNDA RAPIDA





Esta o paine simpla,usor de realizat,reteta Laura Adamache.

Ingrediente:
400 g faina
225 ml apa
4 linguri ulei
7 g drojdie uscata
10 g zahar
8 g sare


Faina se cerne si se adauga drojdia uscata. Se amesteca.In mijlocul fainii se face o gropita si se adauga uleiul, apa calduta, sarea si zaharul.

Se framinta pina aluatul devine usor elastic.Se pune la crescut pentru aprox. 40 minute, acoperita cu folie alimentara.




Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, se intinde pe masa pudrata cu faina si i se da o forma rotunda.Se pune in tava, acoperita cu hirtie de copt, si se mai lasa la crescut cam jumatate de ora.Se pune deasupra un servet, pentru a sta la cald.
Se baga pentru 25-30 minute la cuptor(preincalzit la 220 grade).Aceasta piine trebuie sa fie rumena si nu foarte grea. Cind se intoarce cu fundul in sus trebuie sa sune a gol.


luni, 8 iunie 2009

PULPA DE PORC CU LEGUME LA CUPTOR


Avem nevoie de :

-carne de porc fara os (eu am folosit pulpa)

-cartofi
-rosii

-ardei gras

-usturoi

-boia de ardei

-cimbru

-sare si piper

-ulei de masline

Carnea se taie felii si se unge cu un bait facut din ulei de masline,sare,piper,cimbru,boia si usturoi pisat.Se lasa putin sa intre condimentele in carne.Bucatile de carne condimentate se pun in tava,se adauga putina apa,se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptor pentru 30min.

Intre timp pregatim legumele;se curata,spala,taie felii,se sareaza.Scoatem tava de la cuptor,asezam legumele peste carne,stropim cu putin ulei,acoperim tava si dam iar la cuptor,pana se fac legumele.Se ia folia de aluminiu si se mai lasa 10 minute la cuptor.



CHEC CU CIOCOLATA




Ingrediente pentru doua tavi de chec


-8 oua mari
-16 linguri zahar
-8 linguri apa minerala
-16 linguri faina
-100g ciocolata
-8 linguri ulei
-vanilie
-un plic praf de copt

MOD DE PREPARARE:
Ouale se separa.Albusurile se bat spuma impreuna cu apa minerala,adaugandu-se zaharul lingura cu lingura.


Galbenusurile se amesteca cu uleiul pana se deschid la culoare,ca la maioneza.Se adauga cate putin peste albusuri.


Se adauga vanilia si faina amestecata cu praful de copt,in ploaie,amestecand usor cu o lingura de lemn sau o spatula,de jos in sus.


Ciocolata,facuta fulgi cu ajutorul cutitului se adauga la sfarsit,incorporand usor.
Compozitia se pune in doua tavi de chec tapetate cu hartie de copt.Se coace in cuptorul preincalzit,la foc mediu,aprox.30min(pana trece proba scobitorii)

sâmbătă, 6 iunie 2009

ECLERE CU FRISCA




INGREDIENTE:

600 ml.apa
300 ml.ulei
2 linguri zahar
600 gr. faina
10 oua mari- la temperatura camerei
un praf de sare.
1 pliculet de zahar vanilat

Mod de preparare:
Apa, uleiul si zaharul se pun la fiert, cand s-au infierbantat bine se pune faina dintr-una si se amesteca vartos cu o lingura de lemn. Fierbeti chestia cam 5 minute amestecand incontinuu. Se formeaza o coca destul de "teapana". O dam de pe foc si-o lasam sa se racoreasca atat cat sa tinem degetul in ea fara sa ne ardem. Ouale se adauga unul cate unul,nu se adauga oul urmator pana nu e incorporat cel de dinainte.Se pune aluatul in sprit (sau intr-o punga de plastic careia ii taiem un colt), se pune hartie de copt pe tava de aragaz si se spriteaza formele dorite. Lasati loc intre ele pentru ca in cuptor cresc.
Dupa ce se racesc,cojile se taie pe mijloc si se umplu cu frisca batuta cu zahar vanilat .

vineri, 5 iunie 2009

FURSECURI SPRITATE


Reteta este foarte simpla,iar fursecurile se topesc in gura,de fragede.

Avem nevoie de:
-150g faina
-150g unt sau margarina
-55g amidon
-65g zahar pudra
-vanilie
-ciocolata topita pentru ornat.
Mod de preparare:
Se mixeaza bine untul cu zaharul,se adauga amidonul,faina si vanilia.Aluatul rezultat se spriteaza pe hartie de copt,in tava.Se coc aprox.10 min. in cuptorul incins in prealabil.
Ciocolata se topeste si se pune intr-un cornet de hartie.Cornetul se taie la varf si se orneaza fursecurile.

Reteta apartine Shumailei de pe culinar.

PRAJITURA ADRIANA




BLAT
-6 oua
-6 linguri apa
-12 linguri zahar
-10 linguri faina
-2 linguri cacao
CREMA
250 de gr de lapte condensat
200 ml de lapte caldut in care s-au dizolvat 10 gr de gelatina
250 gr de frisca batuta
GLAZURA
-200g ciocolata topita si amestecata cu 50g unt




Mod de preparare:
BLAT


Ouala se separa.Albusurile si apa se spumeaza,se adauga zaharul in ploaie.Galbenusurile se adauga pe rand,peste albusuri.Se pune faina amestecata cu cacao, in ploaie,amestecand usor de jos in sus cu lingura de lemn.Se coace in tava unsa si tapetata ,la foc mic.




CREMA


Se amesteca laptele condensat cu laptele caldut,in cre s-a dizolvat gelatina,iar totul se amesteca cu frisca batuta.Crema astfel rezultata se de putin la rece.


Peste blat se pune crema si se da la frigider pana se incheaga crema,apoi se pune glazura deasupra.

miercuri, 3 iunie 2009

SALATA DE ICRE


Reteta este de la Amalia,careia-i multumesc.

Ingrediente:

150 g icre
400 ml ulei
200 ml lapte
3 linguri gris fin
sare
1 lamaie
100 ml apa minerala

Se face un gris tare si se lasa la racit. Icrele se curata de pielita si se freaca putin cu sare ( se poate folosi mixerul). Apoi se adauga putin cate putin grisul mixand la viteza mare. Punem ulei ca si la maioneza , alternand cu sucul de lamaie si apa minerale ( aceasta le face mai albe si mai pufoase). La sfarsit punem si o ceapa mica taiata marunt sau data pe razatoare. Se serveste cu felii de lamaie .

SARAMURA DE CRAP


Daca ar fi dupa mine,as gati in fiecare zi saramura de crap.

Avem nevoie de:


1 crap marisor
2 ardei
2 rosii
1 ardei iute
2-3 catei de usturoi
o canuta suc de rosii
sare, piper
1 foaie de dafin


Pestele se curata , se spala bine si se taie bucati sau se lasa intreg. Se sareaza bine si se pune la copt pe gratar.Intre timp punem pe foc o oala cu apa ( 2,5l) , ardeii grasi, rosia , le coacem putin pe gratar si apoi le taiem bucati si le punem in oala cu apa.Mai adaugam ardeiul iute taiat felii, usturoiul tocat, sucul de rosii, piper si o foaie de dafin. Dupa ce pestele s-a prajit il punem in oala.Lasam sa stea cateva minute cu capacul pus si focul stins( sa se patrunda bine ).

Se serveste cu mamaliga .

SALATA DE CARTOFI


O salata simpla si usor de facut este salata de cartofi.

Avem nevoie de:


5-6 cartofi fierti in coaja
-un morcov maricel,
-o telina,
-o radacina de patrunjel
-masline
-ulei de masline
-o legatura ceapa verde
-otet balsamic(otet de mere)
-sare
- piper dupa gust


Cartofii se decojesc,radacinoasele se fierb in apa cu sare.Se taie toate,se adauga ceapa tocata.Se pune ulei de masline,otet,masline,sare si piper dupa gust.

Daca nu se serveste in post,se poate imbunatati cu ou fiert,sunca presata,bacon.

marți, 2 iunie 2009

FRANZELUTE




Reteta folosita este cea de "Panini" a Laurei A


Avem nevoie de:




500 gr faina
20 gr zahar
10 gr miere
300 ml lapte
20 gr drojdie proaspata
40 gr unt
10 gr sare


Frecam drojdia cu mierea si zaharul si o amestecam cu o parte din cele 300ml lapte(150ml).Adaugam treptat faina amestecata cu sarea si framantam.Adaugam apoi untul si laptele ramas si framantam pana la omogenizare.Acoperim cu folie si lasam 30-45 minunte la crecut.Aluatul il impartim in 6 bile de aproximativ 150 gr fiecare.Fiecare bila se modeleaza in forma de baton.Batoanele le punem in tava tapetata doar cu hartie de copt si le lasam pana la dublarea volumului.Cu un cutit acsutit le crestam inainte de a le baga la cuptor.Incalzim cuptorul la 200 grade si le coacem 20 minute.


Inainte de a le baga la cuptor preparam un lichid cu care ungem franzelutele fierbinti.Dizolvam o lingurita de amidon de porumb in 300 ml apa rece si dam intr-un clocot.Lasam sa se raceasca.Imediat dupa ce scoatem franzelele din cuptor le ungem cu ajutorul unei pensule cu amidonul care tre sa fie caldut.Lichidul asta se foloseste pentru a da pufosenie crustei.